18/1/2017

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 3ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας, με θέμα«Παιδιατρική Ανακουφιστική Φροντίδα: Δικαίωμα στην ποιότητα ζωής», το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016, στο Electra Palace Hotel της Αθήνας. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Μέριμνα» (www.merimna.org.gr), η Ένωση «Μαζί για το Παιδί»(www.mazigiatopaidi.gr) και η Ελληνική Εταιρεία για την Ανακουφιστική Φροντίδα Παιδιών και Εφήβων (www.ppc.org.gr).

Κατά την έναρξη του Συμποσίου τονίσθηκε το δικαίωμα όλων των παιδιών με απειλητικές για τη ζωή ασθένειες στην ποιότητα ζωής καθώς και οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη αυτού του σκοπού, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα μιας ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ των γονέων και των επαγγελματιών υγείας που φροντίζουν το άρρωστο παιδί, τόσο στο νοσοκομείο όσο και στην κοινότητα.

Κεντρική θέση στο Συμπόσιο κατείχε η εισήγηση της προσκεκλημένης ομιλήτριας, Dr Renée McCulloch, έμπειρης παιδιάτρου, εξειδικευμένης στην παιδιατρική ανακουφιστική φροντίδα, που εργάζεται σήμερα στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο του Λονδίνου,το Νοσοκομείο Παίδων της Great Ormond Street. Η Dr McCulloch ανέλυσε τους πολλαπλούς ρόλους που αναλαμβάνει η διεπιστημονική ομάδα ανακουφιστικής φροντίδας καθώς και τη συμβολή της στη βελτίωση της ποιότητας ζωής κάθε παιδιού με απειλητική για τη ζωή ασθένεια και των μελών της οικογένειάς του.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσαν φέτος και οι εισηγήσεις Ελλήνων ειδικών που φώτισαν τις παραγνωρισμένες εμπειρίες των αδελφών του άρρωστου παιδιού, του παππού και της γιαγιάς, καθώς και των γονιών που βιώνουν την απώλεια ενός νεογέννητου.

Στο ενδιάμεσο των ομιλιών, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα διεθνές ντοκιμαντέρ με αφηγήσεις παιδιών, γονέων και επαγγελματιών υγείας ανακουφιστικής φροντίδας από 5 διαφορετικές χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και από την Ελλάδα. Ο προσωπικός λόγος τόσο των ίδιων των παιδιών με απειλητική για τη ζωή ασθένεια όσο και των γονέων τους και των επαγγελματιών υγείας που τα φροντίζουν ανέδειξε με μεγαλύτερη ενάργεια τις ανάγκες τους αλλά και τα οφέλη από τις παρεχόμενες υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας. Στο τραπέζι που ακολούθησε, με αφορμή το βίντεο, τονίστηκε η ανάγκη μιας αρτιότερης και πιο ανθρωποκεντρικής φροντίδας γι’ αυτά τα παιδιά και τις οικογένειές τους όπως και η ανάγκη εκπαίδευσης στην ανακουφιστική φροντίδα όλων των επαγγελματιών υγείας και παιδείας που συναντούν τις οικογένειες αυτές στην πρακτική τους.

Στην προτελευταία συνεδρία παρουσιάστηκαν ερευνητικά και εμπειρικά δεδομένα από τις σύγχρονες οικονομικές, κοινωνικές και ψυχολογικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες μ’ ένα σοβαρά άρρωστο παιδί και οι επαγγελματίες υγείας, τόσο στην πορεία της ασθένειας όσο και κατά το τελικό στάδιο αυτής. Το Συμπόσιο έκλεισε δίνοντας έμφαση στην ψυχολογική στήριξηκαι εποπτεία των ίδιων των επαγγελματιών υγείας και τη συμβολή αυτής, τόσο στην ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας, όσο και στην ποιότητα της εργασιακής τους ζωής .

Τα σχόλια και οι αξιολογήσεις των συμμετεχόντων μετά το πέραςτου Συμποσίου επιβεβαίωσαν την επιτυχή διάδοση του κεντρικού του μηνύματος: Η ανακουφιστική φροντίδα είναι μια φροντίδα εστιασμένη στη ζωή κι όχι στο θάνατο, όπως συχνά παρερμηνεύεται, ενώ μπορεί να παρέχεται από τη στιγμή της διάγνωσης μιας απειλητικής για τη ζωή ασθένειας, κι όχι μόνο κατά το τελικό στάδιο αυτής.