Ενα ποίημα του Γιώργου Σεφέρη και το προσφυγικό ζήτημα χωράνε στο ίδιο εικαστικό σύμπαν της ταινίας animation «Το φύλλο της λεύκας» που δημιούργησε η Ειρήνη Βιανέλλη. Το φιλμ προβάλλεται παράλληλα με τον Διεθνή Διαγωνισμό Κινηματογραφικής Μουσικής (19/4). Πρόκειται για το νέο εγχείρημα κάτω από την ομπρέλα του 20χρονου θεσμού του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με τίτλο «Γέφυρες». Και αποτελεί απόδειξη, σύμφωνα με τον διευθυντή Δημήτρη Μαραγκόπουλο, ότι οι «Γέφυρες» παραμένουν ζωντανές ενθαρρύνοντας τον διάλογο της μουσικής με τις άλλες τέχνες: «Χωρίς προκαταλήψεις και φράγματα, χωρίς σύνορα ηλικιακά, κοινωνικά, πολιτισμικά. Η νέα κοινωνική πολιτική και οικονομική συγκυρία επιτάσσει το Μέγαρο να αφουγκραστεί με περισσότερη προσοχή κι ευαισθησία τα μηνύματα των καιρών». Την κριτική επιτροπή αποτελούν ο Vasco Hexel (Royal College of Music London), ο γάλλος συνθέτης ειδικευμένος σε μουσική animation Pierre Caikket, ο Κωνσταντίνος Βήτα, ο Νίκος Πλατύραχος, ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος και η διευθύντρια του φεστιβάλ Animasyros Μαρία Ανεστοπούλου.

Εκτός από τον Διεθνή Διαγωνισμό τρέχουν παράλληλα πρότζεκτ. Οι «Ανοιχτές πλατφόρμες», οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν στις 16 Μαΐου, γίνονται κάθε Τρίτη και αφορούν τα μουσικά σύνολα της αναγεννησιακής μουσικής έως τον 21ο αιώνα, της τζαζ και της έθνικ. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Μαραγκόπουλο, «θα επιλεγούν τρία ή τέσσερα μουσικά σύνολα από το κάθε είδος, τα οποία την επόμενη σεζόν θα δώσουν συναυλίες».

«Γέφυρες» χωρίς συναυλίες δεν γίνεται. Και κανείς δεν μπορεί να προσπεράσει τον Yinon Muallem στις 20 Ιανουαρίου, Τα Κορίτσια του Νείλου την επόμενη ημέρα, αλλά και το μουσικό σύνολο χιπ-χοπ The Ath Kids, το οποίο έδωσε δείγμα της τέχνης του στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Πρόκειται για τον Dane Daze από το Κονγκό, τον Majin Cost και τον Kareem Kalokoh από τη Σιέρα Λεόνε που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα και στήνουν ένα πάρτι – συναυλία με χορό και βίντεo.

ΧΡΟΝΗΣ ΑΗΔΟΝΙΔΗΣ. Ξεχωριστή στιγμή του προγράμματος αποτελεί η μουσική παράσταση «Στα μονοπάτια της παράδοσης» στις 23 Φεβρουαρίου με τιμώμενο πρόσωπο τον Χρόνη Αηδονίδη. Ο Μάρτιος φέρνει στο Μέγαρο τον Νεοζηλανδό Monckton που ζει στη Φινλανδία και το «καταστροφικό» ρεσιτάλ του έχει υμνηθεί από τον διεθνή Τύπο. Ενας Ιρανός που τραγουδά και παίζει σιτάρ στις 18 Μαρτίου θα αποδείξει πόσο γοητευτική μπορεί να είναι η συνομιλία αντιθετικών ειδών στην τέχνη. Ο Keivan Saket –πανεπιστημιακός δάσκαλος και συγγραφέας –συνεχίζει να ανανεώνει την αρχαία παράδοση του Ιράν.

Στον προγραμματισμό των «Γεφυρών» εντάσσονται ακόμη οι παραστάσεις «Από την Κρήτη στη Σμύρνη και από το χθες στο σήμερα» στις 18 Μαρτίου, «Αφιέρωμα στον Sting» από τον Γιώργο Ψυχογιό –τον πιανίστα με το θείο χάρισμα, όπως έχει πει ο Κιθ Τζάρετ –την 1η Απριλίου, «Η Ελλάδα συναντά τη Ρωσική Πρωτοπορία με το Transcription Ensemble» και το Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών τον Μάιο.

Το βλέμμα όμως είναι στραμμένο στην επόμενη σεζόν, η οποία έχει αρχίσει ήδη να σχεδιάζεται. Οπως είπε στο «Νσυν» ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος, το όραμά του είναι να έχει προστεθεί ένας ακόμη διεθνής οργανισμός που θα δώσει μια νέα προοπτική για τους δημιουργούς: «Ευελπιστούμε ότι σε λίγους μήνες θα ξεκινήσουμε να εργαζόμαστε για το επόμενο πρότζεκτ που θα φέρει κοντά τη μουσική και με άλλες παραστατικές τέχνες, όπως είναι το videogame, το installation, η περφόρμανς, το χοροθέατρο. Πρόκειται για μία ακόμη πρωτοβουλία η οποία θα εμβαθύνει και θα διευρύνει τις “Γέφυρες”. Το ίδιο πιστεύουμε ότι θα συμβεί και με την αξιοποίηση χώρων του Μεγάρου όπως είναι το υποσκήνιο ή τα στούντιο προβών όπου θα φιλοξενηθούν δράσεις μας».