Οι πρώτες ριπές έπεσαν χθες στην Ολομέλεια της Βουλής –και δεν είναι οι τελευταίες. Εναν δεύτερο κύκλο πολεμικής σύγκρουσης με το Μαξίμου ανοίγει η ΝΔ, με φόντο τη λειτουργία των ΜΜΕ και τον έλεγχο της ενημέρωσης. Οι εξελίξεις στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη αποτελούν την καύσιμη ύλη της νέας αντιπαράθεσης που ακολουθεί τη φθινοπωρινή μάχη για τον νομό Παππά και τις παρεμβάσεις στο τηλεοπτικό τοπίο.

Η υπόθεση έδωσε την ευκαιρία και για μια, προσωρινή έστω, σύμπλευση της Πειραιώς με τη Χαριλάου Τρικούπη, στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμαζόταν να πετάξει το γάντι. Εμμεσες αιχμές για την τακτική της Φώφης Γεννηματά καταγράφηκαν, αλλά οι τόνοι ήταν χθες ελεγχόμενοι. Πάντως, για τον διμέτωπο αγώνα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία συμπιέζει τον ΣΥΡΙΖΑ και, ταυτόχρονα, υψώνει αναχώματα στο κεντροαριστερό άνοιγμα της ΝΔ, θα υπάρξει οργανωμένη και κλιμακούμενη αντίδραση. Γρήγορα, εξάλλου, θα αναλάβει δράση ο φιλελεύθερος Κυριάκος Μητσοτάκης για να απαντηθούν και οι κινήσεις διεύρυνσης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, οι οποίες φαίνεται τελικά ότι προβληματίζουν την Πειραιώς περισσότερο από ό,τι έδειξαν οι αρχικές γαλάζιες αντιδράσεις.

Σε κάθε περίπτωση, τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται για το γενικότερο μιντιακό τοπίο από τις εξελίξεις στον ΔΟΛ, μετέβαλαν την ατζέντα της χθεσινής συζήτησης. Ο πρόεδρος της ΝΔ άνοιξε με τον ΔΟΛ τη βασική ομιλία του και έκλεισε με αυτόν τη δευτερολογία του. Η πρόσκληση, στο ενδιάμεσο, από τον Αλέξη Τσίπρα για ευρύτατες πολιτικές συναινέσεις, προκειμένου να εξεταστούν κινήσεις στήριξης της βιωσιμότητας των ΜΜΕ, όλα δείχνουν ότι θα αποτελέσει την αφορμή για τον νέο πόλεμο. Προς το παρόν, μέσα σε κλίμα έντονης καχυποψίας, από την Πειραιώς αρκούνται να χαρακτηρίζουν την πρόταση «ομιχλώδη» και «ασαφή», αλλά η αρχική τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εξέπεμψε αρνητικά σήματα: «Αν είναι πάλι να φορτώσουμε τα χρέη των επιχειρήσεων στις πλάτες των ελλήνων φορολογουμένων, εμείς σε τέτοιες λογικές δεν πρόκειται να συμμετέχουμε, κ. Τσίπρα. Αυτά να τα ξεχάσετε…».

Υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ ανέφεραν χθες το βράδυ ότι η τελική θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εξεταστεί όταν υπάρξει συγκεκριμένη κυβερνητική πρόταση. Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ωστόσο, κυριαρχεί η εκτίμηση ότι το Μαξίμου θα επιδιώξει μία αντεπίθεση σε βάθος χρόνου, μέσω της οποίας –και με όχημα μια οργανωμένη μιντιακή στήριξη –θα μπορούσε να ανατάξει δυνάμεις. Η εκτίμηση αυτή οδηγεί, συνακόλουθα, στο συμπέρασμα ότι ο Αλέξης Τσίπρας κλείνει οριστικά το κεφάλαιο των πρόωρων εκλογών και σπρώχνει μπροστά τον πολιτικό χρόνο –εξού και η σκληρότερη από ποτέ επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία συνοδεύθηκε με το πλέον επιτακτικό αίτημα για κάλπες.

ΟΜΗΡΕΙΑ. Στον νέο σχεδιασμό που αποσκοπεί και σε μια κοινωνική αφύπνιση, η χώρα είναι «όμηρος» του Αλέξη Τσίπρα και ο ελληνικός λαός πρέπει αμέσως να αφεθεί ελεύθερος και να αποφασίσει για το μέλλον του. Η αμφισβήτηση της δημοκρατικής συναίσθησης του Πρωθυπουργού και της πρόθεσής του να προχωρήσει σε μια ομαλή μετάβαση της εξουσίας, δεν ήταν τυχαία, όπως δεν συνδέθηκαν συμπτωματικά με το σημείο αυτό και τα μηνύματα Μητσοτάκη προς τη Φώφη Γεννηματά: ένα νέο παιχνίδι με τον εκλογικό νόμο δεν μπορεί να βρει πρόθυμους ακροατές ούτε ως ανέκδοτο, ενώ το αντιπολιτευτικό ευρωπαϊκό τόξο οφείλει να έχει ξεκάθαρη θέση: «Σήμερα συγκρούονται οι δυνάμεις του μέτρου και της λογικής με τις δυνάμεις της ανευθυνότητας και της αποτυχίας. Αυτή είναι η πραγματική διαχωριστική γραμμή και όλοι, κόμματα και πρόσωπα, κρίνονται από το πώς τοποθετούνται απέναντί της. Ουδετερότητα δεν υφίσταται –και ούτε μπορεί να υφίσταται». Πρόκειται για μήνυμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επίσης θα έχει συνέχεια.