Στον επίσημο λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ στο twitter ανέβηκε μια πειραγμένη στο photoshop φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα. Με μια γάτα Ιμαλαΐων στον ώμο και τη λεζάντα «ο Πρωθυπουργός που βρυχάται περί διαφάνειας και διαπλοκής γίνεται γάτα Ιμαλαΐων». Την ατάκα αυτή είχε χρησιμοποιήσει ήδη από το κοινοβουλευτικό βήμα η Φώφη Γεννηματά, την ώρα που κατηγορούσε τον Τσίπρα ότι επιχειρεί να φτιάξει «ΣΥΡΙΖΑ news». Η ειρωνεία ήταν αναμενόμενη. Στη Χαριλάου Τρικούπη αλλά και γενικώς στη Δημοκρατική Συμπαράταξη παρακολουθούν στενά όσα συμβαίνουν στον ΔΟΛ. Και, όπως το θέτει προβεβλημένο στέλεχος, δεν δίστασαν σε σύντομο χρονικό διάστημα προχθές το βράδυ να συμφωνήσουν όλες οι φυλές του ΠΑΣΟΚ στη γραμμή επίθεσης, που ακολούθησε η πρόεδρος του κόμματος χθες στη Βουλή.

Ηδη από τον Δεκέμβριο θεωρούν, όπως επισημαίνουν στελέχη του κόμματος, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει ένα πολιτικό παιχνίδι προσπαθώντας να ελέγξει το “Βήμα” και “ΤΑ ΝΕΑ”». Σπεύδουν μάλιστα να επισημάνουν πως αυτό δεν γίνεται μόνο με τις εφημερίδες του Συγκροτήματος αλλά και με άλλα μίντια. Πίσω από αυτές τις κυβερνητικές κινήσεις, όμως, βλέπουν και μια «επίθεση» εναντίον τους. Στην ανάγνωσή τους η απόπειρα του Μαξίμου να ελέγξει τις εφημερίδες της προοδευτικής παράταξης επιχειρείται για να περιορίσει την παρέμβαση του κεντρώου χώρου, δηλαδή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ως κύριου εκφραστή του, στο πολιτικό γίγνεσθαι. «Ειδικά τώρα που βλέπουν ότι δυναμώνουμε με την ένταξη και του ΚΙΔΗΣΟ στους κόλπους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης» προσθέτουν.

Βέβαια, στην ερώτηση γιατί δεν αντέδρασαν στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα περί διακομματικής συναίνεσης σε μια τροπολογία που θα επέτρεπε τη λειτουργία του ΔΟΛ κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης απαντούν «παιχνίδια δεν παίζουμε». Πρώτα, λένε, θα δουν τι θα φέρει στη Βουλή, θα ψάξουν τι πραγματικά επιθυμεί να κάνει η κυβέρνηση και έπειτα θα τοποθετηθούν.

Θετικό Το Ποτάμι

Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει αποφασίσει εδώ και λίγο καιρό πως θα φορά γραβάτα όποτε η περίσταση το επιβάλλει. Σε οποιοδήποτε ραντεβού του ή σε όποια κοινοβουλευτική περίσταση, δηλαδή, κρίνει ότι το υπό συζήτηση θέμα είναι σημαντικό. Εξού και χθες ανέβηκε στο βήμα της Βουλής φορώντας μπορντό γραβάτα και αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στο θέμα του ΔΟΛ. Ο τρόπος με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει τα μίντια –και η σχέση Μαξίμου και Κουμουνδούρου με αυτά –είναι ένα ζήτημα που ο επικεφαλής του Ποταμιού έχει σηκώσει αρκετές φορές, τόσο στην αίθουσα της Ολομέλειας όσο και μέσω σόσιαλ μίντια. Εύλογο, μιας και έχει εργαστεί για πολλά χρόνια ως δημοσιογράφος, αρκετά από αυτά στον ΔΟΛ. Διατηρεί μάλιστα μέχρι και σήμερα φιλικές σχέσεις με αρκετούς από τους εργαζομένους σε αυτόν.

Αν μπορεί κάποιος να εντοπίσει μια βασική διαφορά στη στάση Θεοδωράκη σε σύγκριση με τους λοιπούς αρχηγούς του λεγόμενου φιλευρωπαϊκού τόξου είναι ότι εκείνος στη δευτερολογία του έκανε δεκτή την πρόταση του Πρωθυπουργού για μια –κατά τα λεγόμενα Τσίπρα –«συνολική ρύθμιση» με «ευρεία κοινοβουλευτική συναίνεση» προκειμένου «να μην κλείσουν τα Μέσα, όσο διαρκεί η ειδική εκκαθάριση που ξεκινά». Από Το Ποτάμι, εξάλλου, κατηγορούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για λαϊκίστικη στάση αναφορικά με το ζήτημα του ΔΟΛ –αναφερόμενοι στη φράση περί διάσωσης με τα χρήματα των φορολογουμένων.

Πάντως, και τα ποταμικά στελέχη διαβάζουν πίσω από τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο «Βήμα» και «ΤΑ ΝΕΑ» μια απόπειρα του Αλέξη Τσίπρα «όχι απλά να κάνει άνοιγμα στην Κεντροαριστερά αλλά να την αλώσει με μέσο τις παραδοσιακές εφημερίδες του χώρου». Βέβαια, από τη Σεβαστουπόλεως επιμένουν ότι ο διακαής πόθος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αποκτήσει κανάλι. Οι εφημερίδες είναι απλώς το εργαλείο.