Με συμφωνίες πάνω από το τραπέζι και μάλιστα διακομματικής συναίνεσης θέλει η κυβέρνηση να προωθήσει τη διάσωση του ΔΟΛ και συνολικά όλων των επιχειρήσεων του Τύπου που αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα. Αυτό τουλάχιστον είπε ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή όταν προκλήθηκε από Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, που αντέδρασαν με σφοδρότητα στην ανάληψη ειδικού ρόλου για τη σωτηρία του ΔΟΛ από τον Βασίλη Μουλόπουλο έπειτα από πρόσκληση της διοίκησης της επιχείρησης.
Ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τη συζήτηση για τα αγροτικά βρήκε την ευκαιρία να ανοίξει τα χαρτιά του ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις του Τύπου που αντιμετωπίζουν οξύτατα οικονομικά προβλήματα και έρχονται αντιμέτωπες με την απειλή του λουκέτου. Επί της ουσίας, και με βάση τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση προτείνει την προώθηση μιας νομοθετικής ρύθμισης η οποία μπορεί να πάρει και τη μορφή τροπολογίας και θα αφορά το σύνολο των εκδοτικών επιχειρήσεων που έχουν οικονομικά προβλήματα. Με βασική επιδίωξη την εξασφάλιση της συναίνεσης των πολιτικών κομμάτων. Πρακτικά με αυτή τη ρύθμιση, που το Μαξίμου επιθυμεί να συγκεντρώσει αυξημένο αριθμό ψήφων και από τα κόμματα της μειοψηφίας, οι τράπεζες οι οποίες θα έχουν και τον έλεγχο των επιχειρήσεων θα ανοίξουν διαύλους για την πληρωμή των εργαζομένων που διατηρούν ενεργούς τους υπερχρεωμένους οργανισμούς διατηρώντας συγχρόνως τους τίτλους ενεργούς ώστε να μην απαξιωθούν και να μη χαθεί η εμπορική τους αξία. Από τις πρώτες αντιδράσεις χθες στη Βουλή φάνηκε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν προτίθεται να υπερψηφίσει μια τέτοια ρύθμιση. Κυβερνητικά στελέχη σχολιάζοντας μια τέτοια πιθανότητα αναφέρουν ότι θα επιδιώξουν να συγκεντρώσουν τη συναίνεση άλλων πολιτικών χώρων και τονίζουν ότι εάν πράγματι η Πειραιώς επιμείνει σε αυτή τη στάση, θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα πολιτικά.
ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ. Σύμφωνα με όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, το καθεστώς της οικονομικής διευκόλυνσης των εργαζομένων θα ισχύει έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκκαθάρισης και βρεθούν επενδυτές για να αγοράσουν τις επιχειρήσεις. Πάντως, ο Πρωθυπουργός είπε χθες για τον ΔΟΛ ότι «αυτή τη στιγμή επενδυτές δεν υπάρχουν», μολονότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι να μην κλείσει ο οργανισμός.
Σημειωτέον πως ο Πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί ήδη από την προηγούμενη ημέρα για τις κινήσεις που γίνονται από επιτροπή των εργαζομένων και της διοίκησης του ΔΟΛ ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, από τον Πρόεδρο της Βουλής. Σε συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα νωρίς χθες το πρωί ο Νίκος Βούτσης έκανε δηλώσεις στον ραδιοσταθμό Στο κόκκινο για να περιγράψει το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων, αλλά και για να καταγγείλει όσους έσπευσαν με ανακοινώσεις «να σκάσουν την μπάλα του όποιου επιχειρηματικού ή εκδοτικού παιχνιδιού γίνεται».
Πάντως ο Πρωθυπουργός ανέφερε στη Βουλή ότι δεν διακατέχεται από εκδικητική μανία σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των εντύπων του συγκροτήματος, μολονότι –όπως είπε –υπέστη πολιτικό bullying μέσω των πρωτοσέλιδών τους. Αιτιολόγησε την ανάληψη ειδικών καθηκόντων από τον πρώην πρόεδρο της «Αυγής» και πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Μουλόπουλο λέγοντας ότι υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις που δημοσιογράφοι που ασχολήθηκαν με την πολιτική επέστρεψαν σε μέσα ενημέρωσης, ωστόσο τότε δεν θίχτηκαν τα κόμματα που σήμερα μιλούν καταγγελτικά.