Πρώτα τον περασμένο Αύγουστο. Επειτα τον περασμένο Νοέμβριο. Και χθες τρεις νέες ισχυρές δονήσεις έπληξαν την Κεντρική Ιταλία όχι μόνο ξυπνώντας εφιαλτικές μνήμες αλλά και προκαλώντας φόβους για την επόμενη ημέρα ενός σεισμού σε ένα χιονισμένο τοπίο. Ο Εγκέλαδος χτύπησε και πάλι στην περιφέρεια του Αμπρούτσο. Το επίκεντρο ήταν στο Μοντερεάλε, κοντά στην πόλη Λ’ Ακουιλα, η οποία είχε ισοπεδωθεί από έναν καταστροφικό σεισμό πριν από επτά χρόνια. Η χθεσινή δόνηση ήταν κάτι σαν κερασάκι στην τούρτα για τους ήδη ταλαιπωρημένους κατοίκους από τον βαρύ χιονιά και το κρύο των τελευταίων ημερών. Μιλώντας στα ιταλικά ΜΜΕ πολλοί από αυτούς σημείωναν ότι δεν ήταν τόσο ο σεισμός που τους ανησύχησε όσο το χιόνι και ο πάγος που δυσκολεύουν την πρόσβαση των σωστικών συνεργείων και του στρατού στις πληγείσες περιοχές.

Οι εκκλήσεις από τις Αρχές των πληγέντων δήμων είναι συνεχείς. Επιστολές προς τον πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι εκθέτουν τη δραματική κατάσταση των κατοίκων που παρά το τσουχτερό κρύο προτίμησαν να βγουν στους δρόμους. Η επιχείρηση ενέργειας πάντως εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά καθησυχαστική έπειτα από ελέγχους που πραγματοποίησε στις αντοχές των φραγμάτων στην περιοχή. Η χθεσινή σεισμική δόνηση 5,3 βαθμών είχε εστιακό βάθος 9,2 χιλιόμετρα. «Είναι εντελώς πρωτοφανής η ένταση των σεισμών πού πλήττει τελευταία την Ιταλία» δήλωσε ο σεισμολόγος Αλεσάντρο Αματο κάνοντας μάλιστα λόγο για φαινόμενο.

Ζημιές σε κτίρια υπάρχουν, αλλά ευτυχώς όχι θύματα. Η επείγουσα κατάσταση δεν έχει να κάνει μόνο με τον σεισμό αλλά και με το χιόνι που συνεχίζει να πέφτει αναγκάζοντας τα σωστικά συνεργεία να ανοίγουν δρόμους πριν φτάσουν στις πληγείσες περιοχές. Παρότι η μετεωρολογική υπηρεσία καθησυχάζει με τις προβλέψεις της, τα άσχημα καιρικά φαινόμενα δεν φαίνεται να υποχωρούν αφού συνεχίζεται ακόμη η χιονόπτωση και το κρύο είναι έντονο. «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Το χιόνι έχει φτάσει το 1,5 μέτρο και θα συνεχίσει να χιονίζει. Εχουν σημειωθεί ζημιές σε κτίρια, ελπίζουμε να μην υπάρχουν εγκλωβισμένοι. Ακόμη δεν έχει φτάσει καμία βοήθεια από την υπηρεσία πολιτικής προστασίας ή τον στρατό» έλεγε ο δήμαρχος του Καπιτινιάνο, μιας μικρής κοινότητας 700 κατοίκων που παρά το υψόμετρο στο οποίο βρίσκεται (916) κουνήθηκε πολύ από τη δόνηση».

«Είμαστε εγκλωβισμένοι από το χιόνι που έχει κλείσει τους δρόμους» δήλωσε από την πλευρά της μία κάτοικος του Μαρούτσι, ενός χωριού κοντά στο Πιτσόλι, το οποίο ήταν και το επίκεντρο της τρίτης δόνησης που έπληξε χθες την Κεντρική Ιταλία. «Δεν μπορούμε να μετακινηθούμε, τα αυτοκίνητα έχουν καλυφθεί από το χιόνι» πρόσθεσε. Αργά χθες το βράδυ οι πυροσβέστες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν ένα μικρό παιδί και την μητέρα του έξω από την πόλη Τέραμο. Μητέρα και γιος βρίσκονταν σε κτίριο αγροτοτουρισμού που κατέρρευσε μερικώς εξαιτίας των αλλεπάλληλων σεισμικών δονήσεων και της πίεσης του χιονιού πάνω στη στέγη. Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ότι παρουσιάζουν υποθερμία, ωστόσο η γενικότερη κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία. Εξάλλου οι άνδρες και οι γυναίκες της πολιτικής προστασίας κατάφεραν να εντοπίσουν σώους και τους τρεις κτηνοτρόφους που αγνοούνταν στην περιφέρεια Μάρκε.

Τα μέτρα

Ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει τη Ρώμη με τη Λ’ Ακουιλα και το Τέραμο έχει κλείσει, ενώ τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά στην περιφέρεια της Ούμπρια για τις επόμενες δύο ημέρες. Στη Ρώμη εκκενώθηκαν σχολεία, το μετρό, αλλά και τα μουσεία.