Σωσίβιο είναι για τη ΔΕΗ η πρόθεση της κυβέρνησης να προπληρώσει το Δημόσιο την κατανάλωση ρεύματος ολόκληρου του έτους και να ενταχθεί στο εκπτωτικό πρόγραμμα της επιχείρησης με όφελος 6%.
Σε μια στιγμή που η επιχείρηση καίγεται για ρευστότητα, το Δημόσιο φαίνεται ότι θα είναι ο πρώτος μεγάλος πελάτης που θα ενταχθεί στο ευνοϊκό πρόγραμμα προπληρωμής, το οποίο ανακοίνωσε πρόσφατα η ΔΕΗ. Κατόπιν πρωτοβουλίας του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη σε συννενόηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, προωθείται σχέδιο ώστε ο στενός δημόσιος τομέας να πληρώσει προκαταβολικά στη ΔΕΗ τις ετήσιες δαπάνες του σε ρεύμα.
Η κίνηση έχει αμοιβαίο όφελος, αφού η μεν ΔΕΗ θα ενισχύσει τη ρευστότητά της, το δε Δημόσιο θα πληρώσει λιγότερα από 50 – 60 εκατ. ευρώ. Τόσο υπολογίζεται ότι είναι η καθαρή ετήσια δαπάνη ρεύματος, που ισούται με το 50% περίπου επί του συνόλου των ετήσιων λογαριασμών ύψους 100 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ, οι οποίοι περιλαμβάνουν και άλλες ρυθμιστικές χρεώσεις. Τώρα όμως, τόσο λόγω της έκπτωσης 6% για όσους προπληρώνουν το ρεύμα, όσο και λόγω της έκπτωσης 15% που συνεχίζει να ισχύει για τους καλοπληρωτές, θα μπορούσε να γλιτώσει γύρω στα 12 εκατ. ευρώ.
Στην πράξη, με το νέο μέτρο, η ΔΕΗ ζητεί από τους πελάτες της να την δανείσουν με «τόκο» 6% προκειμένου να βάλει ζεστό χρήμα στα ταμεία της. Στην Επιχείρηση αναμένουν το μέτρο να συναντήσει θερμή ανταπόκριση από μεγάλες αλυσίδες, καταστήματα, επιχειρήσεις και βιομηχανίες με καταναλώσεις χιλιάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε ρεύμα.
Σε αυτούς τους πελάτες απευθύνεται κυρίως η έκπτωση 6% στο ρεύμα, καθώς μεταφράζεται σε πολύ σημαντικά ποσά αν τα υπολογίσει κανείς σε ετήσια βάση. Αλλωστε έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία στην περίπτωση της Αλουμίνιον της Ελλάδος, εξασφαλίζοντας στη ΔΕΗ ένεση ρευστότητας ύψους 100 εκατ. ευρώ.
Σε αυτήν λοιπόν την λογική κινείται και το σχέδιο «πλήρωσε μπροστά για το ρεύμα της χρονιάς και θα πάρεις έκπτωση», δείγμα της αγωνίας της επιχείρησης για ρευστό εδώ και τώρα.
Στην ουσία, οι νέοι τρόποι που αναζητά η ΔΕΗ για να ενισχύσει τη ρευστότητά της δείχνουν ακριβώς πόσο οξύ είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Σε μια συγκυρία που η ρευστότητά της δοκιμάζεται, φέτος η επιχείρηση θα κληθεί να καταβάλει πληρωμές άνω του 1 δισ. ευρώ: από λήξεις δανείων και αναχρηματοδοτήσεις έως πληρωμές προς τρίτους και πληθώρα άλλων υποχρεώσεων, και όλα αυτά σε μια συγκυρία συρρίκνωσης πωλήσεων αλλά και μεριδίων. Δεν έχει περάσει άλλωστε και πολύς καιρός από τότε που οι αναλυτές της Standard & Poor’s, έκαναν λόγο για «υψηλό ρίσκο η ΔΕΗ να ξεμείνει από ρευστό στο δεύτερο μισό του 2017».