Την ώρα που στην Αθήνα το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται το σενάριο του κόφτη «αυξημένων εγγυήσεων» για μετά το 2018 στη Γερμανία το υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι θέλει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών διέψευσε δημοσίευμα της εφημερίδας «Bild» σύμφωνα με το οποίο ο Σόιμπλε προετοιμάζεται για συνέχιση του προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ.
«Εξακολουθούμε να περιμένουμε συμμετοχή του ΔΝΤ», είπε η εκπρόσωπος. «Για μας η συμμετοχή είναι υπεσχημένη και απαραίτητη».

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ωστόσο, ο Σόιμπλε επεξεργάζεται σενάριο, σύμφωνα με το οποίο τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα παίζει στο εξής ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας. Από τη στιγμή που το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, υποστηρίζει η «Bild», η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει προς ψήφιση νέο πρόγραμμα στη Βουλή πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Το σενάριο της «Bild» τροφοδότησε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών με τις δηλώσεις του σε δυο συνεντεύξεις του, την περασμένη εβδομάδα και προχθές. Σε αυτές έθεσε για πρώτη φορά θέμα ενδεχόμενης αναχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, λέγοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Ευρώπη πρέπει να διαμορφώσει ένα αμιγώς ευρωπαϊκό πρόγραμμα όπου ρόλο ΔΝΤ θα αναλάβει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας. Απαντώντας, μάλιστα, εμμέσως στη διαφαινόμενη ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης από μια τέτοια προοπτική, έσπευσε να την προσγειώσει, προειδοποιώντας ότι δεν θα της συνιστούσε να οδηγήσει τα πράγματα έτσι ώστε να απαιτηθεί ένα νέο πρόγραμμα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για θέματα οικονομίας και προϋπολογισμού του κόμματος CDU της Ανγκελα Μέρκελ Εκχαρτ Ρέμπεργκ, που μίλησε στο Ρόιτερ, επιβεβαίωσε ότι σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ θα χρειαστεί νέα ψήφιση του προγράμματος από την Μπούντεσταγκ, αλλά υποστήριξε ότι «προσωπικά δεν βλέπω ένα τέτοιο σενάριο επί του παρόντος».

Είτε φύγει είτε μείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, πάντως, η λήψη μέτρων από την κυβέρνηση δείχνει αναπόφευκτη. Σε πρώτο πλάνο μάλιστα βρίσκεται η μείωση του αφορολογήτου, η οποία θα προβλέπεται στο πλαίσιο του νέου κόφτη σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι με το όπλο αυτό η διαπραγμάτευση θα ξεμπλοκάρει στο επόμενο Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου ώστε να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Μάρτιο.

Σε χθεσινή έκθεσή της, ωστόσο, η Citigroup θεωρεί κάτι τέτοιο εξαιρετικά απίθανο καθώς οι δανειστές δεν βιάζονται να κλείσουν τη συμφωνία, δεδομένου ότι δεν υπάρχει το επόμενο διάστημα σημαντική δανειακή υποχρέωση της Ελλάδας.