Τα προηγούμενα χρόνια επικρατούσαν τα ερωτήματα εάν μπορούμε να νικήσουμε τις καρδιοπάθειες ή το πώς μπορούμε να νικήσουμε τις καρδιοπάθειες. Τώρα μπορούμε να ισχυριστούμε ότι νικάμε τις καρδιοπάθειες.
Για πρώτη φορά σε πολλές χώρες και ορισμένες πολιτείες της Αμερικής φαίνεται ότι η πρώτη αιτία θανάτου έπαψαν να είναι οι καρδιοπάθειες και παραχώρησαν τη θέση τους στις διάφορες μορφές καρκίνου. Ευτυχώς αυτό δεν οφείλεται στην αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου – οφείλεται αποκλειστικά στην ελάττωση των καρδιοπαθειών. Πώς όμως καταπολεμούνται οι καρδιοπάθειες;
Πρώτον, όταν συνειδητοποιήσει κάθε πολίτης τι πρέπει να αποφεύγει και τι πρέπει καθημερινά να πράττει.
Δεύτερον, να εντοπίσει τους συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου από τις εργαστηριακές του εξετάσεις ή την τυχόν επιβάρυνση καρδιοπαθειών από το οικογενειακό του ιστορικό, ούτως ώστε να αρχίσει έγκαιρα θεραπεία, δηλαδή προτού εκδηλωθούν συμπτώματα.
Τρίτον, να ακολουθήσει τη συμβουλή του Ιπποκράτη. Οτι δηλαδή το καλύτερο φάρμακο είναι ο καλός γιατρός. Η παρακολούθηση του αρρώστου από έναν σύγχρονο, έμπειρο γιατρό ή ένα καλά οργανωμένο καρδιολογικό κέντρο είναι επιτακτική έτσι ώστε να εφαρμόζονται αυστηρά οι κατευθυντήριες οδηγίες από τον θεράποντα.
Γιατί σήμερα οι εξελιγμένες μέθοδοι που εφαρμόζει η καρδιολογία για την επιτυχή αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών είναι αυτές οι ίδιες που αν εφαρμοσθούν πρόωρα ή καθυστερημένα χωρίς σωστή παρακολούθηση μπορούν να οδηγήσουν στο αντίθετο αποτέλεσμα.
Σε αυτό αποδίδονται τα ευρήματα μελέτης από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins που ανακοινώθηκε πρόσφατα στην Αμερική ότι, μετά τις καρδιοπάθειες και τους καρκίνους, τρίτη αιτία θανάτου είναι τα ιατρικά λάθη. Οι παρενέργειες όλων των θεραπευτικών φαρμάκων ή των επεμβατικών πράξεων μπορούν να καταστούν θανατηφόρες.
Ο ασυμπτωματικός άρρωστος που του εμφυτεύουν πολλά stents στις στενωμένες αρτηρίες κινδυνεύει περισσότερο από τα πολλά stents και όχι από τις στενώσεις των αρτηριών. Ο άρρωστος που χάνεται σε μια επέμβαση όταν η επέμβαση δεν είναι ενδεδειγμένη και μάλιστα στην κατάλληλη χρονική στιγμή, καταγράφεται στις απώλειες.
Ομως, εάν ερωτηθεί ο οποιοσδήποτε επιστήμονας πού ρίχνει το περισσότερο βάρος της θεραπευτικής του προσπάθειας, η απάντηση αναμφισβήτητα παραμένει η ίδια: στην πρόληψη.
Ετσι, με την ανατολή του νέου έτους προσβλέπουμε σε μια καλύτερη ποιοτικά ζωή και μια νικηφόρα αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών.