Ο επίκουρος καθηγητής Ορθοπεδικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Τριανταφυλλόπουλος απαντά ότι το άλγος στην περιοχή γύρω από την πτέρνα – γνωστό και ως πτερναλγία – έχει πολλά αίτια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μάλλον πρόκειται για τενοντίτιδα του αχιλλείου τένοντα, αφού έχετε καταπονήσει την περιοχή με το τρέξιμο.

Ακατάλληλος αθλητικός εξοπλισμός (παπούτσια) ή ακατάλληλο έδαφος (σκληρό ή ανώμαλο), σε συνδυασμό με κακή άθληση ή προπονητική κούραση (ένταση και διάρκεια άσκησης), μπορεί να οδηγήσουν σε τενοντίτιδα του αχιλλείου.

Αν όμως δεν πονάτε στην πίσω επιφάνεια της πτέρνας, αλλά στην κάτω (πελματιαία), τότε πρόκειται για πελματιαία απονευρωσίτιδα και τα αίτια που την προκαλούν είναι ανάλογα της αχιλλείου τενοντίτιδας.

Θα χρειαστείτε ορθοπεδική εξέταση, πιθανώς μια ακτινογραφία και ίσως μια μαγνητική τομογραφία, αν ο γιατρός θεωρήσει ότι υπάρχει προχωρημένη βλάβη του αχιλλείου τένοντα. Η αντιμετώπιση είναι αρχικά συντηρητική, με διόρθωση των πελμάτων του παπουτσιού και ειδικές ασκήσεις διάτασης και ενδυνάμωσης της πάσχουσας περιοχής, που θα σας δείξει ο θεράποντας γιατρός.