Πάνω σε ένα τραπέζι είναι απλωμένα πιατίνια τα οποία ο μουσικός αρχίζει να χτυπάει με τις μπαγκέτες σε κυκλικές κινήσεις. Σταδιακά δυναμώνει τον ρυθμό, αλλά ρίχνει τους τόνους όταν επιστρατεύει δύο ξυλάκια που χτυπάει μεταξύ τους αργά και σταθερά. Στο μικρόφωνο βγαίνει η Δήμητρα Χατούπη και με μπάσα φωνή αρχίζει να διαβάζει τον ρόλο της Ιοκάστης. Μόλις η μουσική πέσει, η ηθοποιός δίνει τη θέση της στον Κρέοντα – Περικλή Μοσχολιδάκη και στον Ετεοκλή – Κώστα Μητράκα. Κατόπιν ο Παντελής Παπαδόπουλος παίρνει τον λόγο ως Πολυνείκης, ενώ οι μελωδίες δυναμώνουν και πάλι. Ο Μαντατοφόρος – Στέφανος Κυριακίδης στέκεται μόνος στη μέση της σκηνής αναφέροντας τα βίαια επεισόδια ανάμεσα στα δύο αδέλφια υπό τους δυνατούς τόνους που διακόπτονται από τον ήχο ενός σκοινιού που κουνιέται στον αέρα. Η αυλαία όμως πέφτει μόλις ο Χορός αγοριών και κοριτσιών αρχίζει να προμηνύει το τέλος της τραγωδίας με τη συνοδεία κιθάρας και ντεφιού.

Με αποσπάσματα από τις «Φοίνισσες» του Ευριπίδη σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γιάγκου Ανδρεάδη σήμανε την Τρίτη το βράδυ στο συνεδριακό κέντρο της Θήβας η έναρξη του προγράμματος «Το αρχαίο δράμα σήμερα». Πρόκειται για σειρά σεμιναρίων και εργαστηρίων, τα οποία εστιάζουν στην ανάγνωση και στην ερμηνεία των αρχαίων έργων. Οι παρουσιάσεις που αρχίζουν την ερχόμενη εβδομάδα, θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη εναλλάξ στο Πολιτιστικό Κέντρο της Θήβας και στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

ΔΥΟ ΕΞΑΜΗΝΑ. Το δωρεάν εγχείρημα απευθύνεται σε ηθοποιούς, σκηνοθέτες, δραματουργούς, μουσικούς, χορογράφους και ανθρώπους του θεάτρου, που θα παρουσιάσουν επί δύο εξάμηνα εισηγήσεις και παραδειγματικές ερμηνείες. Παράλληλα, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας θα ανταλλάσσουν ιδέες και προτάσεις με νέους ηθοποιούς και ερευνητές που ασχολούνται με το κλασικό δράμα. Την επιμέλεια όλων έχει το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου στο πρόσωπο του επιστημονικού και καλλιτεχνικού του υπεύθυνου, καθηγητή και σκηνοθέτη Γιάγκου Ανδρεάδη σε συνεργασία με το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και τον εκπρόσωπό του, συγγραφέα και κριτικό θεάτρου Ηρακλή Λογοθέτη.

Σύμμαχοι στις προσπάθειες των δύο φορέων θα σταθούν ο Δήμος Θήβας και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία με οικονομοτεχνική ενίσχυση. Αυτή, άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που οι τοπικοί θεσμοί συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της βοιωτικής πρωτεύουσας ως κέντρου αρχαίου δράματος. Πέρυσι είχε πραγματοποιηθεί σχετική ημερίδα στην πόλη, ενώ στα σκαριά βρίσκεται και η σύσταση μόνιμου οργανισμού που ασχολείται με τα αρχαία έργα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του δημάρχου της πόλης Σπύρου Νικολάου. Οπως σημείωσε και ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης κατά την προχθεσινή εναρκτήρια εκδήλωση, «είναι μια ευκαιρία να συνδέσουμε τη Θήβα με τις ζωές μας και να αξιοποιήσουμε την προβολή για την προσέγγιση τουριστών και τόνωση της τοπικής οικονομίας».

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ. Οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια μετά το τέλος τους το φθινόπωρο θα λάβουν πιστοποίηση από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ στο δεύτερο εξάμηνο θα κληθούν να παρουσιάσουν προτάσεις παραστάσεων αρχαίου δράματος. Σε αυτές που θα ξεχωρίσουν, πρόκειται να παρασχεθούν από το πρόγραμμα οι αναγκαίοι σύμβουλοι όπως δραματουργοί, χορογράφοι ή μουσικοί, μαζί με μια μικρή οικονομική συμβολή για την πραγματοποίησή τους. Παράλληλα, θα έχουν την ευκαιρία να δείξουν τη δουλειά τους σε αρχαίους χώρους και θέατρα της Στερεάς Ελλάδας αλλά και στο Ιδρυμα Κακογιάννης. Σημαντικό εργαλείο για τις προσπάθειές τους θα είναι και το διαδραστικό δίγλωσσο site (στα ελληνικά και αγγλικά) που θα γεμίσει με εικόνες, κείμενα, μουσικές και βίντεο για το αρχαίο δράμα.

Κατά τη διάρκεια των διαλέξεων, τις γνώσεις τους στο είδος θα προσφέρουν επαγγελματίες του χώρου όπως μεταξύ άλλων ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης, η τραγουδοποιός Βασιλική Καρακώστα, η σκηνοθέτρια Αντζελα Μπρούσκου, ο σκηνοθέτης και πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου Θανάσης Παπαγεωργίου, η ηθοποιός Κερασία Σαμαρά, ο εικαστικός Σταύρος Μπονάτσος και η ηθοποιός Κάτια Γέρου. Το τέλος του προγράμματος που αναμένεται να είναι τον προσεχή Σεπτέμβριο, θα έρθει με ένα διεθνές εργαστήριο αρχαίου δράματος στη Θήβα. Ακόμα, η παράσταση που θα προκύψει από τις εργασίες του, αναμένεται να παρουσιαστεί στον αρχαίο χώρο Καστέλλια, στους Δελφούς αλλά και στην Αθήνα, στο Ιδρυμα Κακογιάννης.