Μια μεγάλη, μια τεράστια διάκριση, πρωτίστως για τη χώρα και κατόπιν για το ελληνικό μπάσκετ, αναμένεται να επισημοποιηθεί σήμερα ή την επόμενη Πέμπτη και να καταγραφεί σε έναν μήνα από σήμερα.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα γίνει ο πρώτος έλληνας all star player, ο πρώτος Ελληνας που θα αγωνιστεί μεταξύ των κορυφαίων των κορυφαίων του παγκόσμιου μπάσκετ. Ο ανεπανάληπτος σε θέματα μάρκετινγκ οργανισμός του ΝΒΑ εσχάτως έχει βάλει και το κοινό στη διαδικασία επιλογής των παικτών, εκμεταλλευόμενος την κυριαρχία των social media. Αίφνης μάθαμε το ΝΒΑ και στα μέρη μας, γιατί μεταξύ των χωρών που έχουν διακρίσεις είμαστε εκείνη που δείχνει το μικρότερο ενδιαφέρον για το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.

Ο Γιάννης κατόρθωσε να βάλει την Ελλάδα στο ΝΒΑ και το ΝΒΑ στην Ελλάδα. Το hashtag #NBAvote, που κατοχύρωνε την ψήφο για την επιλογή των παικτών του All Star Game, δίπλα στο ονοματεπώνυμο του αστέρα των Μιλγουόκι Μπακς κατέκλυσε το facebook (που προτιμά ο Ελληνας), το twitter και το Instagram. Η «εθνική εκστρατεία» που έγινε για χάρη αυτού του πραγματικά ξεχωριστού, από κάθε πλευρά, παιδιού ήταν συγκινητική αλλά ταυτόχρονα μια (ακόμη) τρανή απόδειξη ότι ζούμε στον μικρόκοσμό μας ως λαός.

Σταγόνα στον ωκεανό

Ας προσπεράσουμε ότι το Instargam δεν αποτελούσε «κάλπη», όπως και το ότι στο facebook όσες ψήφοι ήταν σε status που έχουν περιορισμούς ασφάλειας και δεν ήταν «δημόσια» το ΝΒΑ δεν θα τις δει ποτέ και ας μείνουμε στο γεγονός ότι είμαστε ως έθνος μια σταγόνα στον ωκεανό, αλλά και στην ουσία του θέματος που έχει να κάνει με τη θέση που αγωνιστικά βρίσκεται (αυτή τη στιγμή) ο Αντετοκούνμπο. Είναι καλύτερος του Λεμπρόν; Μπορεί να γίνει. Μπορεί να τον ξεπεράσει. Ενδεχομένως κάνει πράγματα που δεν μπορούσε να κάνει ο ΛεMπρoν στην ηλικία του. Και επίσης όλα όσα κάνει είναι σπουδαία και αξίζουν τον σεβασμό, την αγάπη και την αναγνώριση.

Η παγκόσμια αναγνώριση θα έρθει μέσα από τα επιτεύγματά του και φυσικά όχι από την «εθνική εκστρατεία», που ενδόμυχα μάλλον ως προσπάθεια απενοχοποίησης καθενός εξ ημών λειτούργησε. Ο Γιάννης είναι ήδη All Star και οσονούπω θα λογίζεται ως Superstar. Σήμερα μπορεί να ανακοινωθεί το όνομά του στις αρχικές πεντάδες, κι αν όχι, θα ανακοινωθεί σίγουρα την επόμενη Πέμπτη στους αναπληρωματικούς.

Πρόσκληση

Και είναι βέβαιο γιατί το έγραψε φόρα παρτίδα το «Sports Illustrated» όταν προσφάτως τον είχε βασική φωτογραφία στο εξώφυλλό του, αλλά και διότι από ό,τι μαθαίνω έφθασε στην κυβέρνηση πρόσκληση από τον κομισάριο του ΝΒΑ ώστε εκπρόσωπος της χώρας να παρακολουθήσει την πρώτη συμμετοχή έλληνα μπασκετμπολίστα στο All Star Game. Από το υπουργείο Τουρισμού –μου σφύριξε συνάδελφος που παρακολουθεί το ρεπορτάζ –ζητήθηκε να γίνει εκδήλωση προκειμένου να τιμηθεί ο Αντετοκούνμπο, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό καθώς το πρόγραμμα του All Star είναι πολύ φορτωμένο. Η πρόσκληση παραμένει ανοικτή, δύσκολα όμως θα πάει η υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά ή ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης (ή κάποιος άλλος εκπρόσωπος της κυβέρνησης), αφού είναι πιθανό να μην κατορθώσει, όποιος πάει, να συναντήσει τον σταρ των Μπακς. Το λογικό λοιπόν είναι να μην ταξιδέψει κάποιος κυβερνητικός για να παρακολουθήσει τον αγώνα πίνοντας μπίρα και τρώγοντας πατατάκια και να δει εκ του μακρόθεν τον Γιάννη. Ελπίζω η λογική να πρυτανεύσει.

Τέλος πάντων δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Και επιμένω ότι δεν είναι ζητούμενο ούτε να είναι ο «Greek Freak» πενταδάτος. Αλλά να αποτελέσει το κίνητρο για να αγαπήσει περισσότερος κόσμος τον αθλητισμό και εν προκειμένω το μπάσκετ. Να μάθουμε το ΝΒΑ και να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας, όπως ο Γιάννης. Εκείνος τους άνοιξε μόνος του, τώρα θα ανοίγει και τους δικούς μας.

Αλλο το σοβαρό θέμα

Σάλος ξέσπασε με την ανακοίνωση της λίστας των διορισθέντων αθλητών και αθλητριών που είχαν διακριθεί σε μεγάλες διοργανώσεις και ήταν στην αναμονή από το 2008. Η ανακοίνωση της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ολγας Γεροβασίλη, προκάλεσε αντιδράσεις για τους 2-3 επαγγελματίες αθλητές που συμπεριλάμβανε, κάτι όμως για το οποίο έχει προνοήσει ο νομοθέτης (παρ. 2, άρθρο 9) θέτοντας ως προϋπόθεση για τον διορισμό ο επαγγελματίας να έχει αποδεδειγμένα διακόψει την αγωνιστική δραστηριότητά του.

Ηταν σαφέστατα πιο σοβαρό το ότι η λίστα είχε και αθλητές – αθλήτριες που έχουν βρεθεί ότι έκαναν χρήση απαγορευμένων ουσιών! Την αποκάλυψη έκανε η εφημερίδα «Goal», στελέχη της οποίας τσεκάρισαν τα ονόματα και (ευτυχώς) έκαναν αυτό που έπρεπε να είχε πράξει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Κατόπιν του δημοσιεύματος, το υφυπουργείο Αθλητισμού προσπάθησε να διορθώσει την κατάσταση και έκανε γνωστό πως η λίστα θα ελεγχθεί και δεν αποτελεί λίστα διορισμένων. Θα διαγραφούν όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και κατόπιν θα ανακοινωθούν οι υπόλοιποι που τελικά θα απολαύσουν τα προνόμια που δικαιούνται από τον νόμο.

Γεμάτος όρεξη

Τελειωμένος εδώ και μέρες ήταν ο Ζοζέ Μοράις. Χθες έφυγε από την ΑΕΚ και σήμερα έρχεται ο Μανόλο Χιμένεθ. Ξεκούραστος έρχεται ο Ισπανός και γεμάτος όρεξη για δουλειά. Από τον Μάιο του 2015, όταν έφυγε από την Αλ Ραγιάν του Κατάρ, έχει να εργαστεί…

Κουίζ

Από αλλού το περιμέναμε και από αλλού θα μας έρθει; Γήπεδο ετοιμάζεται να αποκτήσει ομάδα. Η υπόθεση της ΑΕΚ με το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια δεν αποκλείω να μπει, μαζί με την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού, δίπλα στην ιστορία με το γιοφύρι της Αρτας. Ομως κάποιοι άλλοι, πιο μεθοδικοί και με ιδέες, ετοιμάζονται να αποκτήσουν για την ομάδα τους γήπεδο. Σχεδόν έτοιμο είναι. Ποια είναι η ομάδα;