Ηαγγλική διαιτησία στο απόσπασμα. Τα συνεχή κρούσματα βίας εις βάρος των διαιτητών στους αγώνες μικρών κατηγοριών αναγκάζει την ομοσπονδία (FA) να ενεργοποιήσει την καμπάνια «Respect» («Σεβασμός») ως ύστατη προσπάθεια να μειωθούν οι επιθέσεις.

Τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Το 94% των διαιτητών βιώνει φραστική κακοποίηση και ένας στους πέντε πέφτει θύμα βιαιοπραγίας. Ο μόλις 18 ετών διαιτητής Ράιαν Χάμπσον από το Μάντσεστερ γρονθοκοπήθηκε και έχει δεχτεί επίθεση με το κεφάλι σε πολλές περιπτώσεις την τελευταία τριετία που ασχολείται με τη διαιτησία.

Τη συμπαράστασή τους προς τον Χάμπσον εξέφρασαν 675 συνάδελφοί του οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι να απεργήσουν το Σαββατοκύριακο 4-5 Μαρτίου.

«ΣΕΒΑΣΜΟΣ». «Είμαι συγκλονισμένος από την αντίδραση, όχι μόνο από την Αγγλία αλλά και από την Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Τόσος κόσμος έχει παρόμοιες εμπειρίες. Ελπίζω να αλλάξει αυτό γιατί σε διαφορετική περίπτωση οι διαιτητές θα φύγουν και ένας εξ αυτών θα είμαι κι εγώ. Δεν είμαι σάκος του μποξ και ο κόσμος πρέπει να αρχίσει να το αντιλαμβάνεται αυτό», δήλωσε ο Χάμπσον στην εφημερίδα «Τέλεγκραφ». Οι αντιδράσεις των διαιτητών έχουν θορυβήσει την FA η οποία θέτει εκ νέου την εφαρμογή της καμπάνιας «Respect».

Ο «απομονωμένος και ευάλωτος» Χάμπσον ξεκίνησε την καριέρα του στη διαιτησία σε ηλικία 14 ετών γιατί ήταν κακός ποδοσφαιριστής. Στα 16 του άρχισε να διαιτητεύει αγώνες ενηλίκων και μερικές εβδομάδες αργότερα αντιλήφθηκε τι σημαίνει να είσαι διαιτητής: «Εδωσα ένα φάουλ στο ύψος της περιοχής. Ο παίκτης μού είπε πως είμαι απατεώνας. Του είπα πως δεν μπορεί να μου μιλάει κατ’ αυτόν τον τρόπο. Κι αυτός απάντησε πως θα μου κάνει πολλά περισσότερα και θα με βγάλει νοκάουτ. Στη συνέχεια με χτύπησε στο πρόσωπο», θυμάται ο Χάμπσον.

ΜΕ ΣΥΝΟΔΕΙΑ. Τα χειρότερα όμως ήταν μπροστά του. «Ηταν ένα παιχνίδι μεσοβδόμαδα. Διαφωνούσαν με κάποιες αποφάσεις μου κι ενώ τη μια στιγμή έπαιζαν κανονικά, την άλλη συγκεντρώθηκαν γύρω μου και άρχισαν να μου φωνάζουν. Κάποιος με έσπρωξε στο στήθος, ένας άλλος μου φώναζε και ένας τρίτος με έφτυσε». Για να φύγει στο τέλος από το γήπεδο χρειάστηκε τη βοήθεια του διευθυντή του γηπέδου. Και ήταν μόλις 17 ετών.

Μια σειρά προτάσεων που έχουν κατατεθεί για την καταπολέμηση του φαινομένου βρίσκονται ακόμα στο στάδιο των συζητήσεων. Μεταξύ άλλων προτείνεται να αποβάλλονται διά παντός απ’ όλα τα γήπεδα όσοι επιτίθενται στους διαιτητές. Στους τελευταίους θα παρέχεται η ίδια προστασία που παρέχεται και στους φιλάθλους.