Τέλος εποχής και αρχή μιας άλλης στις Ηνωμένες Πολιτείες με την παράδοση της σκυτάλης από τον Μπαράκ Ομπάμα στον Ντόναλντ Τραμπ αύριο Παρασκευή. Ο Ομπάμα παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης την τελευταία συνέντευξη Τύπου της προεδρίας του ξεκινώντας με εγκάρδιο «ευχαριστώ» στους δημοσιογράφους και στέλνοντας το μήνυμα προς την πλευρά Τραμπ πως η ελευθερία του Τύπου είναι πυλώνας της Δημοκρατίας.
«Θα μιλήσω» εάν απειληθούν θεμελιώδεις αξίες -συστηματικές διακρίσεις, εμπόδια στην άσκηση εκλογικού δικαιώματος, απόπειρες φίμωσης της διαφωνίας ή του Τύπου και απόπειρες να απομακρυνθούν από τη χώρα παιδιά μεταναστών που μεγάλωσαν σε αυτήν και αγαπούν την Αμερική- υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος.
Για τη Ρωσία
Ως προς το καυτό θέμα των σχέσεων με τη Ρωσία, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας του και ολόκληρου του κόσμου οι ΗΠΑ και η Ρωσία να διατηρούν εποικοδομητική σχέση, αλλά η στροφή της Ρωσίας σε «πνεύμα ανταγωνισμού» υπό την προεδρία του Βλαντιμίρ Πούτιν το καθιστά αυτό δύσκολο.
«Αυτή ήταν η προσέγγισή μου [σε αυτό το θέμα] καθ’ όλη τη διάρκεια της προεδρίας μου» τόνισε ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ. «Οπου συνέκλιναν τα συμφέροντά μας, συνεργαστήκαμε» προσέθεσε.
Ο Ομπάμα τόνισε ότι μετά την επιστροφή του Πούτιν στην προεδρία το 2012 οι σχέσεις Ουάσιγκτον-Μόσχας έγιναν πιο «ανταγωνιστικές» και πιο «δύσκολες».
Σήμα κινδύνου για τη λύση των δύο κρατών στο Μεσανατολικό
Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Ομπάμα εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι προοπτικές ειρήνης στη Μέση Ανατολή, στη βάση της λύσης των δύο κρατών, εξανεμίζονται εξαιτίας της αυξανόμενης εποικιστικής δραστηριότητας του Ισραήλ στη Δυτική Οχθη.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως η απόφαση να μην μπλοκάρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες το πρόσφατο ψήφισμα στον ΟΗΕ για τον ισραηλινό εποικισμό (γεγονός το οποίο εξόργισε το Ισραήλ και τον.. Τραμπ) ήταν για να στείλει το μήνυμα ότι η διαρκής ενίσχυση των εποικισμών δημιουργεί μία πραγματικότητα επί του εδάφους που θα κάνει προοδευτικά αδύνατη τη λύση των δύο κρατών.
Υπεραμύνθηκε της χορήγησης αμνηστίας στην Τσέλσι Μάνινγκ
Απαντώντας στα ερωτήματα των δημοσιογράφων, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως η Τσέλσι Μάνινγκ, η οποία είχε διοχετεύσει στο WikiLeaks εκατοντάδες χιλιάδες διαβαθμισμένα διπλωματικά και στρατιωτικά έγγραφα των ΗΠΑ, εξέτινε σκληρή ποινή φυλάκισης και πως η απόφασή του να μειώσει την ποινή κάθειρξης 35 ετών, που της είχε επιβληθεί, σε επτά χρόνια φυλάκισης δεν θα σηματοδοτήσει επιείκεια σε δράστες διαρροής μυστικών πληροφοριών της αμερικανικής κυβέρνησης.
Επισήμανε πως έκρινε λογική τη μείωση της ποινής της Μάνινγκ, επειδή η ίδια οδηγήθηκε σε δίκη και ανέλαβε την ευθύνη του αδικήματος που διέπραξε.
Η Τσέλσι Μάνινγκ, διεμφυλική, που ονομαζόταν προηγουμένως Μπράντλεϊ Μάνινγκ, καταδικάστηκε τον Αύγουστο του 2013 διότι διαβίβασε το 2010 πάνω από 700.000 εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ στο WikiLeaks.
Ο αμερικανός πρόεδρος επισήμανε πως η ποινή που της επιβλήθηκε ήταν «εξαιρετικά δυσανάλογη» συγκριτικά με ποινές που έχουν επιβληθεί σε άλλους δράστες διαρροών, προσθέτοντας ότι αισθάνεται «πολύ άνετα ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη».