Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μείωσε την ποινή της Τσέλσι Μάνινγκ, η οποία είχε διοχετεύσει στον ιστότοπο WikiLeaks εκατοντάδες χιλιάδες διαβαθμισμένα διπλωματικά και στρατιωτικά έγγραφα των ΗΠΑ, που αποκάλυπταν αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι η πρώην αναλύτρια του στρατού, που στο παρελθόν ήταν γνωστή ως στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ και πλέον θέλει να χαρακτηρίζεται γυναίκα, θα αποφυλακιστεί στις 17η Μαΐου, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η Μάνινγκ είχε καταδικαστεί τον Αύγουστο του 2013 σε ποινή κάθειρξης 35 ετών διότι παρέδωσε στον WikiLeaks περισσότερα από 700.000 απόρρητα έγγραφα της αμερικανικής κυβέρνησης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποινή που επιβληθεί ποτέ στις ΗΠΑ για τέτοια κατηγορία. Η Μάνινγκ, που βρίσκεται ήδη επτά χρόνια φυλακισμένη, είχε αναλάβει την ευθύνη για την δημοσιοποίηση των εγγράφων. Πέρσι, προσπάθησε δύο φορές να αυτοκτονήσει στο κελί της.

Ο ιστότοπος WikiLeaks χαρακτήρισε «νίκη» την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ενώ ο Εντουαρντ Σνόουντεν που και αυτός είχε διοχετεύσει απόρρητα αμερικανικά έγγραφα, ευχαρίστησε τον πρόεδρο Ομπάμα για την απόφασή του. «Ας ειπωθεί ειλικρινά, με καλή καρδιά: Ευχαριστούμε Ομπάμα», έγραψε ο πρώην σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ στη σελίδα του στο twitter. Ο Σνόουντεν ευχαρίστησε επίσης τη Μάνινγκ για όλα όσα έχει κάνει για τον κόσμο, ενώ ευχαρίστησε και τον κόσμο που αγωνίστηκε για να της δείξουν οι αμερικανικές Αρχές επιείκεια.

Η Τσέλσι Μάνινγκ συνελήφθη τον Μάιο του 2010 στο Ιράκ ενώ υπηρετούσε στον αμερικανικό στρατό. Ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ, όπως ονομαζόταν τότε, παραδέχθηκε ότι αποκάλυψε απόρρητες πληροφορίες στον ιστότοπο WikiLeaks όσον αφορά τους θανάτους αμάχων από τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές, τους κρατούμενους στη φυλακή των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο και περίπου 250.000 διαβαθμισμένα διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ.

Χθες, εξάλλου, οι ρωσικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι παρατείνουν κατά δύο έτη την άδεια παραμονής του πρώην συμβούλου των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Σνόουντεν, που διαμένει από το 2013 στη Ρωσία. Ο πρώην σύμβουλος της NSA, ο οποίος ζήτησε τον περασμένο Σεπτέμβριο από τον Ομπάμα να του απονείμει χάρη προτού λήξει η θητεία του, επιχειρηματολογώντας ότι από τις αποκαλύψεις του ωφελήθηκε η χώρα, είχε καταφύγει στη Ρωσία αφού διένειμε σε εφημερίδες δεκάδες χιλιάδες έγγραφα που αποδείκνυαν την έκταση των δραστηριοτήτων της NSA, καταδεικνύοντας το εύρος της ηλεκτρονικής παρακολούθησης στην οποία προέβαιναν οι ΗΠΑ. Ωστόσο ο απερχόμενος πρόεδρος απέκλεισε το ενδεχόμενο να απονείμει χάρη στον Σνόουντεν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Τζος Ερνεστ, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο πρώην σύμβουλος της NSA «κατέφυγε στην αγκαλιά ενός αντιπάλου», τη Ρωσία.