Σύμφωνα με τις έως τώρα επιστημονικές μελέτες, οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή θα αυξηθούν τις επόμενες δεκαετίες εξαιτίας της ευρύτητας του φαινομένου και της συσσώρευσης στην ατμόσφαιρα αερίων του θερμοκηπίου.

Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη της Τραπέζης της Ελλάδος (παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2011 σε εκδήλωσή της στο Μέγαρο Μουσικής) κατέδειξε ότι οι μεταβολές στη συχνότητα και την ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων θα είναι από τις κύριες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για την Ελλάδα.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι καύσωνες είναι πολύ πιθανό να γίνουν πιο συχνοί και με μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια. Και αυτός είναι ο λόγος που από το υπουργείο Περιβάλλοντος έχουν ήδη ξεκινήσει τη χάραξη της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή με το κείμενο να έχει πλέον αποκτήσει θεσμικό χαρακτήρα.

Τα πιο ενεργοβόρα νοικοκυριά

Στην έκθεση αναφέρεται ότι σύμφωνα με τη Eurostat, τα ελληνικά νοικοκυριά παρουσιάζουν – με κλιμακωτή αναγωγή – τη μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση στην Ευρώπη: περίπου 30% μεγαλύτερη από αυτήν της Ισπανίας και περίπου διπλάσια από αυτήν της Πορτογαλίας, ενώ είναι σημαντικά μεγαλύτερη από χώρες με ψυχρότερο κλίμα όπως το Βέλγιο και οι σκανδιναβικές χώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, η ενεργειακά δυσμενής κατάσταση του κτιριακού περιβάλλοντος έχει σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις. Αναφέρεται ότι μόνο 8% των ελλήνων πολιτών χαμηλού εισοδήματος κατοικούν σε κτίρια με μόνωση και διπλά υαλοστάσια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα υψηλά εισοδήματα αγγίζει το 70%.

Ετσι, οι πολίτες με χαμηλό εισόδημα δαπανούν περίπου 120% επιπλέον για θέρμανση και 95% επιπλέον για κλιματισμό ανά άτομο και ανά μονάδα κατοικίας σε σχέση με τους πολίτες υψηλού εισοδήματος. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, στα χρόνια που έχουν περάσει από τη σύνταξη της έκθεσης, τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το χειρότερο.