«Η ουσία της ζωής είναι η αλλαγή. Τίποτα δεν μένει το ίδιο πάντα –μετατρέπεται σε κάτι άλλο. Είναι στο χέρι μας να αισθανόμαστε ελπίδα για την καλοσύνη που θα έρθει μέσα από αυτό». Είναι το κλείσιμο της κουβέντας μας με τον Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ, ο οποίος βρίσκει ξανά, ύστερα από λίγους μήνες, το αθηναϊκό κοινό στο πλαίσιο του Athens Music Festival, μαζί με τη Ματούλα Ζαμάνη και τη Γλυκερία. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο σημαντικός πρεσβευτής της ανατολίτικης μουσικής συναντά την τελευταία. Οπως λέει στο «Νσυν»: «Η συνεργασία με τη Γλυκερία συγκαταλέγεται στις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής μου. Είχαμε αρμονία και σεβασμό. Κάναμε πολλές συναυλίες και κάθε φορά η χαρά μας ήταν μεγάλη. Νιώθω ευλογημένος και ευγνώμων που συνέβαλαν γι’ αυτή τη συνάντηση. Ανυπομονώ να βρεθώ ξανά στη σκηνή μαζί της».

Για τη Γλυκερία η συνεργασία αυτή έχει έναν ακόμη συμβολισμό: «Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, που ο φανατισμός, η απαξίωση και η μισαλλοδοξία βρίσκονται σε οριακό σημείο, η μουσική και οι συνεργασίες είναι βάλσαμο στην καρδιά κι ένας τρόπος να μπεις βαθιά στην ψυχή του κόσμου. Είναι ο τρόπος να πεις ότι προερχόμαστε από την ίδια πηγή δημιουργίας και αν ενεργοποιήσουμε τα δώρα της φύσης μας, μπορούμε να ζήσουμε μαζί. Είναι στο χέρι μας να κάνουμε εύκολες τις συναντήσεις αυτές και η πρόκληση είναι να μετουσιώσουμε τη μουσική σε θεραπεία».

Για τον Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ, που ζει και δημιουργεί περισσότερο από δύο δεκαετίες στη Νέα Υόρκη, η μουσική είναι ένα ισχυρό εργαλείο για να επικοινωνούν οι άνθρωποι μεταξύ τους και να κατανοήσουν στη δύσκολη και σκληρή αυτή εποχή, όπως λέει, την πραγματική τους ουσία. «Αυτό συμβαίνει όταν αφήνουμε τον εαυτό μας και αφουγκραζόμαστε ο ένας τον άλλο μέσα από τη μουσική. Να ανοίγουμε τις καρδιές μας και τις ψυχές μας στον άλλον παρακάμπτοντας το εξωτερικό κέλυφος, δηλαδή τα εθνικιστικά ή θρησκευτικά εμπόδια».

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ. Η Γλυκερία γνώρισε τον δημοφιλή στο ελληνικό κοινό δεξιοτέχνη –στο νέι, τον μπαγλαμά, το ούτι και τα κρουστά –πρώτη φορά σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στο Ισραήλ, περίπου πριν από δεκαέξι χρόνια. «Μου άρεσε και άρχισα να ακούω τα τραγούδια του. Τη δεύτερη φορά μού ζήτησε ο ίδιος να συμμετάσχω στον δίσκο του “Alif”, το οποίο δέχθηκα με μεγάλη χαρά. Η τρίτη φορά ήταν οι κοινές μας εμφανίσεις. Μια στο Θέατρο Βράχων, μια στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο φεστιβάλ και στο Χάραμα, στην Καισαριανή, σε ένα πρόγραμμα όπου είχαμε για καλεσμένους αγαπημένους καλλιτέχνες». Ο Ομάρ Φαρούκ έπαιξε μαζί της δεκαπέντε ημέρες. Εκεί είχε, λέει, τη χαρά να γνωρίσει βαθιά τον καλλιτέχνη και τον άνθρωπο. «Κάθε φορά και μια μυσταγωγία με τον τρόπο που έπαιζε και τραγουδούσε. Ενας πράος άνθρωπος, ένας υπέροχος μουσικός, με δύναμη ψυχής που μετέδιδε μόνο καλοσύνη, λες και κάθε φορά ξέπλενε τις αμαρτίες μας». Ο τουρκοαιγύπτιος δημιουργός έχει την εμπειρία πολλών συνεργασιών με έλληνες καλλιτέχνες και επισημαίνει: «Απολαμβάνω πάντα τη συνεργασία με τους έλληνες μουσικούς. Θεωρώ ότι είμαστε απόλυτα συντονισμένοι στον σκοπό μας. Και αυτό ίσως να προκύπτει ως αποτέλεσμα από την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που χτίσαμε και μοιραζόμαστε». Στην επερχόμενη συνάντησή τους θα πουν κομμάτια από την προσωπική δισκογραφία της Γλυκερίας, τραγούδια αγαπημένα και, βέβαια, από την παράδοση. «Με τον Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ θα πούμε τα κοινάμας τραγούδια από το άλμπουμ “Alif” και όχι μόνο. Το κριτήριο της επιλογής είναι η αρμονία της παράστασης, η επικοινωνία μεταξύ καλλιτεχνών και κοινού».