Το απόγευμα της Δευτέρας θα ψηφιστεί το πόρισμα της Εξεταστικής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Ωστόσο χθες η Επιτροπή συνεδρίασε και τα κόμματα της αντιπολίτευσης άνοιξαν για πρώτη φορά τα χαρτιά τους, ενώ Το Ποτάμι ήταν το μόνο κόμμα που κατέθεσε υπόμνημα (21 σελίδων).

Ειπώθηκαν πολλά και ενδιαφέροντα, δεδομένου όμως ότι έχουν γραφτεί ήδη πολλά για το πόρισμα της πλειοψηφίας, θα αρχίσω με την αξιωματική αντιπολίτευση και τον εκπρόσωπό της Μάκη Βορίδη.

«Τι ταπεινά που φτάσαμε σήμερα! Με πόσο λιγότερα, αφού λείπουν οι ένοχοι πολιτικοί που διέφθειραν οι τραπεζίτες. Δεν μπορέσατε να βρείτε έναν! Δεν ακούσθηκε ούτε ένα όνομα, ο μύθος κατέρρευσε» είπε ειρωνικά, ξεκαθαρίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι «η Επιτροπή δεν είναι ούτε Εισαγγελία ούτε Τράπεζα της Ελλάδος ούτε εποπτική Αρχή».

Ο Βορίδης υποστήριξε ότι το πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος για την εφημερίδα «Αυγή» δεν έχει μετοχικό κεφάλαιο και πρέπει να ενεργοποιηθεί ο ισχύων νόμος, σύμφωνα με τον οποίο ο μέτοχος της επιχείρησης πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή η εταιρεία να μπει σε εκκαθάριση.

«Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός που ζήτησε δάνειο πέραν της τραπεζικής πρακτικής. Δεν μας προέκυψε για άλλον. Δεν μας προέκυψε για τον Σαμαρά ή για τον Μητσοτάκη» είπε ο βουλευτής της ΝΔ και συμπλήρωσε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει πως «ο βασικός μέτοχος εμφανίζει δυσχέρειες στην εκπλήρωση των δανειακών του υποχρεώσεων», ενώ η εποπτεύουσα Αρχή για την εφαρμογή του νόμου «είναι η Περιφέρεια Αττικής, δηλαδή η κυρία Ρένα Δούρου».

Ο καθρέπτης και η κηλίδα

«Αν κοιταχτούμε στον καθρέπτη, θα σπάσει ο καθρέπτης. Δεν έχουν κέρδος τα κόμματα από αυτή την κηλίδα. Αν προτείνετε νομοθετική παρέμβαση, εδώ είμαστε να τη δούμε. Εννοείται ότι θα πληρωθούν όλα και όλων» υποστήριξε ο Σπύρος Λάππας από τον ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τα δάνεια των κομμάτων. Σε ό,τι αφορά τα δάνεια των ΜΜΕ επισήμανε πως στο σύνολο των μέσων ακολουθήθηκε μία διαφορετική αντιμετώπιση, συγκριτικά με το σύνολο των επιχειρήσεων. «Αυτό πρέπει να στιγματιστεί και να καταδικαστεί από όλους» πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Μετά τον Σκυλακάκη, αγκαλιές με ενστόλους

Είναι βασικός νόμος της Φυσικής: Η Δράση φέρνει αντίδραση –και αναγκάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταφύγει σε ασκήσεις ισορροπίας προκειμένου να μη δυσαρεστούνται και να διατηρούνται σε εγρήγορση τόσο η φιλελεύθερη πτέρυγα όσο και σκληροπυρηνική συντηρητική φράξια.

Δεν αναφέρομαι στις αποχωρήσεις γαλάζιων ταξιτζήδων και της πρώην βουλευτού από τη Χίο Μαρίας Σταυρινούδη-Σόδη λόγω των εναγκαλισμών με τον Θόδωρο Σκυλακάκη –αυτές δεν μετέβαλαν το χθεσινό πρόγραμμα του προέδρου της ΝΔ, που τον οδήγησε (αιφνιδιαστικά, όπως αναφέρθηκε) στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής.

Πληροφορούμαι ότι η επίσκεψη ήταν προσχεδιασμένη –αιφνιδιαστική υπήρξε μόνο για τους αστυνομικούς που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην υπηρεσία τους, στην Καισαριανή. Δεν ξέρω αν η πατέντα που εγκαινιάστηκε στον Ευαγγελισμό θα συνεχισθεί, αλλά οι ίδιες πηγές με διαβεβαιώνουν ότι η «αστυνομική επιχείρηση» του Κυριάκου αποφασίσθηκε λίγο μετά την προχθεσινή υποδοχή της Δράσης στην Πειραιώς.

Ολα είναι μια αλυσίδα: Για να είναι ευχαριστημένοι οι φιλελεύθεροι της ΝΔ, μαζί τους και ο σύμμαχος Σκυλακάκης, τραβάμε το αφτί του Γιακουμάτου, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη για να συγχωρηθεί από τους «ασθενείς ομοφυλόφιλους». Και για να κατευνάσουμε τη Λαϊκή Δεξιά, ετοιμάζουμε αμέσως μια αιφνιδιαστική επιθεώρηση με ντεκόρ τους αστυνομικούς. Ο Κυριάκος προχώρησε σε καταγγελίες περί «τεραστίου ελλείμματος ασφάλειας των συμπολιτών μας» και δεσμεύθηκε εκ νέου πως «όταν έρθουμε στην κυβέρνηση, ο νόμος και η τάξη θα επιστρέψουν σε ολόκληρη τη χώρα». Ελπίζω το μήνυμα να ηρεμήσει τους αποδέκτες.

Σύγκρουση για τα όρια ηλικίας των δικαστών

Αναζωπυρώνεται, όπως όλα δείχνουν, η φωτιά που είχε ανάψει για την αύξηση των ορίων ηλικίας των δικαστικών λειτουργών, παρά τη ρητή συνταγματική απαγόρευση.

Το θέμα επανέρχεται στο προσκήνιο με αφορμή τη σύγκληση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, την προσεχή Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017, από την πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βασιλική Θάνου –τα μέλη της καλούνται επί της ουσίας να γνωμοδοτήσουν με την ψήφο τους πάνω σε αυτό το μείζον θεσμικό θέμα που συνδέεται με την καρδιά της Δικαιοσύνης.

Μπροστά στο ενδεχόμενο να κινηθεί μια τέτοια διαδικασία, με συνταγματική παράκαμψη, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων με ανακοίνωσή της εκφράζει «έκδηλη ανησυχία και προβληματισμό» και καλεί τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου να «περιφρουρήσουν –όπως διαχρονικά πράττουν –τη νομιμότητα, το κράτος δικαίου, τη δικαστική ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια των δικαστικών λειτουργών».

Παράλληλα, οι δικαστές ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό Σταύρο Κοντονή να λάβει θέση «κλείνοντας οριστικά τις αντισυνταγματικές αυτές πρωτοβουλίες που εκθέτουν τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της, αλλά και την Πολιτεία στο σύνολό της».