Ο σχεδιασμός της Πειραιώς δείχνει αμετάβλητος –πίσω από τη μεγάλη εικόνα, όμως, καταγράφονται ουσιαστικές αλλαγές που αναγνωρίζουν και γαλάζια στελέχη. Μπορεί η εβδομάδα να ολοκληρώνεται για τον Κυριάκο Μητσοτάκη με μια νέα περιοδεία κομματικής συσπείρωσης και κοινωνικής αφύπνισης, αυτή τη φορά με σταθμούς σε Αργος, Ναύπλιο και Επίδαυρο, αλλά τις μέρες που προηγήθηκαν έγινε φανερό ότι ο οδηγός του γαλάζιου οχήματος, με το χέρι στις ταχύτητες και το πόδι στο γκάζι, προβληματίζεται ακόμη και για την κατεύθυνση –που διέγραφε μια ευθεία γραμμή από το περασμένο φθινόπωρο. Μέσα στην εβδομάδα, ο πρόεδρος της ΝΔ αποφάσισε να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του σχεδίου της γαλάζιας διεύρυνσης –και ο Θόδωρος Σκυλακάκης με την ηγετική ομάδα της Δράσης εκλήθησαν εσπευσμένα στην κομματική έδρα της Πειραιώς. Κλιμάκωσε τη σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα, προχωρώντας στη σκληρότερη μέχρι σήμερα προσωπική επίθεση στον Πρωθυπουργό και στην επαναφορά του αιτήματος για άμεση προσφυγή στις κάλπες, με επιτακτικό ύφος. Και έστρεψε τα βέλη του προς τη Φώφη Γεννηματά, με τρόπο που δείχνει ότι είναι προετοιμασμένος και για μεγάλες ρήξεις στο αντιπολιτευτικό τόξο, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο για την υλοποίηση του δικού του σχεδιασμού. Αυτή τη φορά, από το βήμα της Βουλής, ο λόγος δεν ήταν στρογγυλεμένος για τους παρακαθήμενους στα διπλανά έδρανα της αντιπολίτευσης, οι οποίοι μέχρι πρότινος αντιμετωπίζονταν με χαλαρότητα, ως αποδέκτες ενός γενικού προσκλητηρίου συστράτευσης απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.

Η αλλαγή στον τόνο, το ύφος και το περιεχόμενο δεν πέρασε απαρατήρητη από κανέναν γαλάζιο βουλευτή. Η πρόσκληση είχε λάβει πλέον τα χαρακτηριστικά προειδοποίησης, ενώ έλειψαν και οι διαβεβαιώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια μελλοντική κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε ευρύτερες συμμαχίες, ακόμη και με μια αυτοδύναμη ΝΔ. Ηταν μια συνταγή που επί μήνες αποσυντόνιζε τη Χαριλάου Τρικούπη και επέτρεπε στον Κυριάκο να απευθυνθεί σε ένα εξίσου βραχυκυκλωμένο πασοκικό ακροατήριο. Από το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης ακόμη και επιτελικά στελέχη της ΝΔ διερωτώνται εάν η συνταγή αυτή έχει πλέον εγκαταλειφθεί.

Το ερώτημα, μάλιστα, δεν είναι το μοναδικό, ίσως ούτε καν το βασικότερο: στο γαλάζιο στερέωμα αρκετοί αναζητούν τους λόγους της ραγδαίας κλιμάκωσης στην πολεμική με τον Τσίπρα, μέσα από διαφορετικές εκτιμήσεις για τον εκλογικό ορίζοντα. Ο πρόεδρος της ΝΔ ζητεί εκλογές πιο καθαρά από ποτέ και με μια σκληρή φρασεολογία, επειδή αντιλαμβάνεται ότι οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση ναυαγούν και οι κάλπες είναι μπροστά; Ή διαβλέπει ότι ο Τσίπρας επιλέγει τη συμφωνία με εταίρους και δανειστές, σπρώχνοντας στο μέλλον τον εκλογικό χρόνο; Είναι προφανές ότι από την απάντηση εξαρτώνται πολλά και για το αντιπολιτευτικό σχέδιο της Πειραιώς: στην πρώτη περίπτωση, οι τόνοι ανεβαίνουν, ώστε να προετοιμάζεται το προεκλογικό σκηνικό και τα γαλάζια στρατεύματα σε θέση μάχης. Στη δεύτερη περίπτωση, οι υψηλοί τόνοι μπορεί να αποκαλύπτουν μια πιεστική κατάσταση, αφού το πλάνο αλλάζει –μαζί με το εκλογικό χρονοδιάγραμμα.

Στην πραγματικότητα, οι γαλάζιοι περιμένουν απαντήσεις από το Μαξίμου και τις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα, έχοντας το βλέμμα και στις επόμενες δημοσκοπήσεις. Μια μέτρηση είναι γνωστό ότι μπορεί να αναγνωσθεί από διάφορες οπτικές γωνίες –και η τελευταία δημοσκόπηση του ΠΑΜΑΚ, την οποία, κατά πληροφορίες, ανέλυαν στην Πειραιώς πριν δημοσιοποιηθεί, επιτρέπει πολλαπλές αναγνώσεις. Η εικόνα μιας πολιτικής κυριαρχίας που είχε διαμορφωθεί για τη ΝΔ δεν αμφισβητείται, έστω κι αν η ψαλίδα έχει μειωθεί κατά δύο μονάδες –οι 14 ποσοστιαίες μονάδες διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ευρύ προβάδισμα που για τους γαλάζιους αναλυτές δείχνει μια μη αναστρέψιμη εικόνα. Ωστόσο, είναι η πρώτη έρευνα έπειτα από μήνες που μπλοκάρει την αυξητική τάση της διαφοράς, η οποία συνοδεύεται και από μια ευκρινή μείωση των ποσοστών της ΝΔ (κατά 1,5%). Μια αίσθηση ότι η ΝΔ «στόμωσε», την ώρα που κάτι κερδίζουν όλοι οι άλλοι (από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ έως Το Ποτάμι), οδηγεί σε προβληματισμούς και άμεσες αντιδράσεις. Είναι προφανές ότι η εικόνα ανάσχεσης της γαλάζιας δυναμικής δεν πρέπει να επιβεβαιωθεί στις προσεχείς δημοσκοπήσεις –και ο διμέτωπος της Φώφης Γεννηματά να βρει άμεσα απαντήσεις. Η επανάληψη της ίδιας εικόνας, ακόμη κι αν δεν μεταβάλει το πολιτικό κλίμα, θα μπορούσε να πλήξει το σχέδιο της αυτοδυναμίας.

Στην Πειραιώς θεωρούν απολύτως φυσιολογικά τα δημοσκοπικά ευρήματα, σε μια περίοδο που κεντρικά θέματα ήταν ο χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» του Αλέξη Τσίπρα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους και οι κινήσεις διεύρυνσης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με αποκορύφωμα την επάνοδο του Γιώργου Παπανδρέου στη Χαριλάου Τρικούπη. Προτιμούν, ωστόσο, να μαγειρέψουν πριν πεινάσουν –εξού και η αντεπίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλα τα μέτωπα:

n Για τον Τσίπρα, το μήνυμα ήταν σκληρό και απολύτως απαξιωτικό: «Θα καταγραφείτε στην Ιστορία ως μια τραυματική υποσημείωση. Η μόνη χρησιμότητά σας ήταν η οριστική αποκαθήλωση του τοτέμ του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού».

n Για τη Φώφη Γεννηματά, η πρόσκληση ήταν επίσης ευθεία, καθώς καλείται από τον πρόεδρο της ΝΔ να επιλέξει σε ποια πλευρά του τείχους επιθυμεί να είναι: «Σήμερα συγκρούονται, από τη μια μεριά, ο λαϊκισμός, ο τυχοδιωκτισμός και η ανευθυνότητα που κρατούν τη χώρα καθηλωμένη. Και από την άλλη, όλες οι δυνάμεις της μεταρρύθμισης, της αλήθειας και της αναγκαίας αλλαγής, που θα οδηγήσει ξανά τη χώρα μπροστά. Οι δυνάμεις του μέτρου και της λογικής με τις δυνάμεις της ανευθυνότητας και της αποτυχίας. Αυτή είναι η πραγματική διαχωριστική γραμμή και όλοι, κόμματα και πρόσωπα, κρίνονται από το πώς τοποθετούνται απέναντί της. Ουδετερότητα δεν υφίσταται. Και ούτε μπορεί να υφίσταται» ήταν η αυστηρή προειδοποίηση. Εν πολλοίς, αναδεικνύει το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» –και με αυτό θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα η ΝΔ να διεμβολίσει κάθε πολιτικό χώρο, από τη δεξιά πλευρά του χάρτη έως την κεντροαριστερή.

Οι κινήσεις διεύρυνσης της ΝΔ με την προσχώρηση της Δράσης του Θόδωρου Σκυλακάκη ήταν το τρίτο βήμα, που θα έχει συνέχεια με στόχο την επανάκτηση της γαλάζιας δυναμικής. «Η ΝΔ μεγαλώνει, διευρύνεται» είναι ένα μήνυμα που θα εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατά την επικείμενη ένταξη του, προερχόμενου από Το Ποτάμι, βουλευτή Αχαΐας Ιάσονα Φωτήλα.

Στο γαλάζιο επιτελείο, εξάλλου, δεν θεωρούν αθώα ούτε την ανακίνηση του θέματος του εκλογικού νόμου, μέσω των διαρροών για επαναφορά της κυβερνητικής πρότασης για την άμεση εφαρμογή της απλής αναλογικής. Στην Πειραιώς η καχυποψία είναι έντονη, παρά την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και τις δημόσιες διαβεβαιώσεις της Φώφης Γεννηματά ότι πολιτικός στόχος της είναι να αναδείξει τη Δημοκρατική Συμπαράταξη σε τρίτο ισχυρό πόλο. «Οι επερχόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο και η επόμενη κυβέρνηση θα ψηφίσει αμέσως νέο νόμο, επιδιώκοντας ευρεία πλειοψηφία, για να εφαρμοστεί άμεσα. Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μάθουν ότι μέσα στους κανόνες της δημοκρατίας είναι και η ομαλή εναλλαγή στην εξουσία» σχολιάζουν στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, προσθέτοντας ότι το θέμα του εκλογικού νόμου δεν μπορεί «ούτε ως ανέκδοτο» να απασχολήσει εκ νέου την παρούσα Βουλή.

Η συνεργασία με τη Δράση, ωστόσο, προκαλεί παρενέργειες στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνοδεύεται από αποχωρήσεις στελεχών. Με υποκινητή τον Θύμιο Λυμπερόπουλο, παρέδωσαν την κομματική ταυτότητα συνδικαλιστές της γαλάζιας παράταξης στον χώρο των αυτοκινητιστών (ΔΑΚΜΜΕ Ταξί), ενώ τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και η πρώην βουλευτής Χίου Μαρία Σταυρινούδη, υποστηρίζοντας ότι «η ΝΔ χάνει τον ιδεολογικό προσανατολισμό της και απομακρύνεται από τις ιδρυτικές αξίες και θέσεις της». Η διαχρονική σύγκρουση της Δράσης με το στρατόπεδο των καραμανλικών αλλά και τους σαμαρικούς είναι φανερό ότι προκαλεί τα αντανακλαστικά παραδοσιακών στελεχών, αλλά στην Πειραιώς δεν καταγράφουν κραδασμούς που θα μπορούσαν να τραυματίσουν το κόμμα.