Η βρετανίδα πρωθυπουργός μίλησε για «παγκόσμια Βρετανία» και υποσχέθηκε τέσσερις φορές στην ίδια ομιλία ότι «θα κάνει τη Βρετανία και πάλι Μεγάλη», εισπράττοντας επαίνους από τους ευρωσκεπτικιστές υπουργούς και βουλευτές της, αλλά και προκαλώντας το δηκτικό σχόλιο του πρώην ηγέτη του UKIP Νάιτζελ Φάρατζ: «Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι η πρωθυπουργός χρησιμοποιεί πλέον δικές μου φράσεις και λέξεις για τις οποίες χλευάζομαι εδώ και χρόνια. Πραγματική πρόοδος».

Ισως αυτή η γειτνίαση της φρασεολογίας της Μέι και του Φάρατζ έκανε τον Νταν Ρόμπερτς να γράψει στην «Γκάρντιαν» ότι «στην ομιλία της η Μέι ακούστηκε σαν τον Τραμπ. Το μόνο που έλειπε ήταν το τείχος». Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν προειδοποίησε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για το Brexit «ενδέχεται να καταστρέψει τη Βρετανία», ενώ η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον υποστήριξε ότι η έξοδος από την ενιαία αγορά «φέρνει πιο κοντά» ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

Πάντως, οι πολίτες (και ψηφοφόροι του Brexit) φαίνεται ότι επικροτούν τους χειρισμούς της Μέι. Ετσι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov, το 55% των Βρετανών θεωρεί ότι το σχέδιο της βρετανίδας πρωθυπουργού είναι καλό για τη χώρα, έναντι 19% που λέει ότι είναι κακό. Ωστόσο, μόλις το 20% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι Βρυξέλλες θα το κάνουν αποδεκτό. Η Μέι δεσμεύθηκε ότι η τελική συμφωνία για το Brexit θα τεθεί προς ψήφιση και στα δύο Σώματα του βρετανικού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με τους «Τάιμς», στελέχη των Τόρις εκτιμούν ότι αν η Βουλή καταψηφίσει το σχέδιο, η Μέι θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές ζητώντας «εντολή υλοποίησης του Brexit» από τον λαό.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ αναμένεται να αρχίσουν τον Απρίλιο. Το ερώτημα είναι πόσο διατεθειμένα είναι τα εμπλεκόμενα μέρη να παραβιάσουν τις κόκκινες γραμμές τους. Για την ώρα, οι Βρυξέλλες κρατούν σκληρή στάση, θεωρώντας παράλληλα ακατόρθωτο τον στόχο της Μέι για σύναψη εμπορικής συμφωνίας μέσα σε δύο χρόνια. Το Λονδίνο διαφωνεί. «Αν υπάρχει πολιτική βούληση μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία. Εμείς τουλάχιστον έχουμε αυτή την πρόθεση» μου είπε η εκπρόσωπος της βρετανίδας πρωθυπουργού. Ως γνωστόν, ο δρόμος προς την Κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις. Μένει να αποδειχθεί αν το Brexit είναι η Κόλαση (και για ποιον).