Η Τερίζα Μέι είπε προχθές από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ότι η Βρετανία θα γίνει «παγκόσμιος ηγέτης» στο εμπόριο μετά το Brexit, συνάπτοντας εμπορικές συμφωνίες με διάφορες χώρες. Το πρώτο καλό νέο – επί του παρόντος μόνο στα λόγια – ήρθε από την Αμερική του Τραμπ. Απευθυνόμενος στους «Τάιμς» την περασμένη Δευτέρα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα κλείσει «σύντομα» εμπορική συμφωνία με το Λονδίνο. Την επομένη, ένας από τους συμβούλους του προσδιόρισε σε 6-12 μήνες το διάστημα υπογραφής αυτής της συμφωνίας-εξπρές.

Ο υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις υποστήριξε ότι χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία και ο Καναδάς έχουν εκδηλώσει «πολύ ισχυρό ενδιαφέρον» να διαπραγματευθούν εμπορικές συμφωνίες με τη Βρετανία. Ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λίαμ Φοξ υπερθεμάτισε λέγοντας ότι ήδη το Λονδίνο έχει αρχίσει άτυπες συνομιλίες «με τουλάχιστον 12 κράτη», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον το… τερμάτισε ισχυριζόμενος ότι αρκετές χώρες «κάνουν ουρά» για να υπογράψουν εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Την Τετάρτη ο Τζόνσον βρέθηκε ακόμη μία φορά στο επίκεντρο της (αρνητικής) δημοσιότητας, όταν προειδοποίησε τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ να μην επιβάλει «σωματική τιμωρία (σ.σ. βασανιστήρια) με τον τρόπο που βλέπουμε σε ταινίες με θέμα τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» σε όποια χώρα προσπαθήσει να αποχωρήσει από την ΕΕ. Επί σχεδόν ένα εικοσιτετράωρο η Ντάουνινγκ Στριτ προσπαθούσε να μαζέψει τη δήλωση, λέγοντας ότι «ο κ. Τζόνσον σε καμία περίπτωση δεν αποκάλεσε τον κ. Ολάντ ναζί».

Στελέχη του Σίτι προειδοποιούν ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Βρετανίας θα επιταχύνει τα σχέδιά του να μεταφέρει κάποιες από τις υπηρεσίες του σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ώστε να συνεχίσει να έχει πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ. Η HSBC ανακοίνωσε ότι 1.000 υπάλληλοί της θα μετακινηθούν από το Λονδίνο στο Παρίσι, ενώ και η UBS εκτιμά ότι θα φύγουν από τη χώρα 1.000 εργαζόμενοί της. Παράλληλα, η Goldman Sachs πάγωσε το σχέδιό της να μετακινήσει βασικές λειτουργίες της από τις ΗΠΑ στο Λονδίνο. Στον αντίποδα, οι έμποροι ειδών πολυτελείας κάνουν χρυσές δουλειές τον καιρό του Brexit. Οι πωλήσεις των τσαντών Burberry (οι τιμές τους αρχίζουν από 500 λίρες και φτάνουν τις 8.000) αυξήθηκαν 40% το τελευταίο τρίμηνο του 2016. Ο λόγος; Αγοραστές από το εξωτερικό, κυρίως Κινέζοι, ταξιδεύουν στο Λονδίνο για να αγοράσουν ακριβά προϊόντα εκμεταλλευόμενοι τη μεγάλη πτώση της στερλίνας.