Είναι μια μάχη όχι μόνο με τον χρόνο, αλλά και με τα συντρίμμια και το χιόνι. Και τη δίνουν τα σωστικά συνεργεία για την ανεύρεση τυχόν επιζώντων στο ξενοδοχείο Rigopiano, στην περιοχή της Πεσκάρα, που καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα. Εως χθες το βράδυ είχαν ανασυρθεί 4 πτώματα, ενώ συνολικά οι εγκλωβισμένοι είναι 34. Σύμφωνα με τους διασώστες, υπάρχουν ακόμη περιθώρια χρόνου για να σωθούν ζωές, αν και οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τους 25, ενώ οι επιζώντες είναι μόνο δυο. Πρόκειται για δυο ενοίκους του ξενοδοχείου που την ώρα του Αρμαγεδδώνα βρίσκονταν στους εξωτερικούς χώρους της εγκατάστασης και κατάφεραν να σημάνουν συναγερμό.

Από τα 34 άτομα στο εσωτερικό του ξενοδοχείου, τα 22 ήταν πελάτες, τα 8 υπάλληλοι και τα 4 επισκέπτες. Η χιονοστιβάδα, το μέτωπο της οποίας ξεπερνούσε τα 300 μέτρα, προκλήθηκε από τις αλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις που τάραξαν για ακόμη μια φορά προχθές την Κεντρική Ιταλία. Και έφτασε ώς το ξενοδοχείο χωρίς να βρει στην ουσία σχεδόν καμία αντίσταση από τα δέντρα που συνάντησε στο πέρασμά της. Η ορμή ήταν τέτοια ώστε το ξενοδοχείο μετακινήθηκε κατά δέκα μέτρα από τη θέση του.

Οι πρώτοι που έφτασαν στην περιοχή της καταστροφής προχθές τη νύχτα και κατάφεραν να διεισδύσουν στα ερείπια ήταν μια ομάδα αλπινιστών με τα σκι τους. Κι αυτό επειδή και οι οδοί της πρόσβασης στο ξενοδοχείο είχαν κλείσει από τη χιονοστιβάδα, ενώ δεν άνοιξαν παρά αρκετές ώρες αργότερα με μεγάλη δυσκολία. Μόνο τότε και με τη βοήθεια των εκχιονιστικών μηχανημάτων που προηγούνταν κατάφεραν να φτάσουν στο θαμμένο από το χιόνι ξενοδοχείο τα σωστικά συνεργεία. Οι διασώστες εντόπισαν το σημείο κάτω από το οποίο βρισκόταν η σκεπή του ξενοδοχείου και άρχισαν να σκάβουν έχοντας τη συνδρομή και μιας μονάδας της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Σύμφωνα με τους ίδιους, τα σκυλιά τους δεν εντόπισαν σημεία ζωής. «Το ξενοδοχείο σαρώθηκε από το χιόνι, δεν υπάρχει πια» θα δήλωνε ένας από αυτούς.

Οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί στο σημείο που αντιστοιχεί στο εσωτερικό του ξενοδοχείου. Θύματα, ωστόσο, είναι πιθανό να υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή που καλύφθηκε από τη χιονοστιβάδα. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι το κτίριο της κλειστής πισίνας που βρισκόταν μπροστά από το ξενοδοχείο βυθίστηκε έναν όροφο κάτω από το επίπεδο της εισόδου. Ο διάδρομος που ενώνει το κτίριο της πισίνας με το κυρίως κτίσμα έχει καλυφθεί από μια μάζα χιονιού, μπάζα και δέντρα. Ο γυάλινος θόλος που σκέπαζε την ισόγεια υποδομή, η οποία οδηγούσε στη ζώνη των spa, έχει καταρρεύσει. Τα πρώτα μηνύματα για την καταστροφή στάλθηκαν από τους δυο επιζώντες μέσω του What’s up. Αυτοί ζήτησαν απεγνωσμένα βοήθεια ενημερώντας ότι το ξενοδοχείο Rigopiano στους πρόποδες του όρους Γκράνσασο είχε θαφτεί κάτω από μια τεράστια χιονοστιβάδα, η οποία είχε καλύψει παντελώς με χιόνι, πάγο, πέτρες και δέντρα ολόκληρη τη μονάδα, αφού προηγουμένως είχε ισοπεδώσει μια δασική περιοχή. Η μαρτυρία του αλπινιστή διασώστη και σπηλαιολόγου Βάλτερ Μίλαν είναι συγκλονιστική: «Η μονάδα δεν υπάρχει πλέον, μετακινήθηκε αρκετά μέτρα από τη θέση της και μια τεράστια μάζα από δέντρα, πέτρες και χιόνι έχει προκαλέσει το πιο τρομερό σενάριο κατααστροφής. Φωνάζαμε με την ελπίδα ότι θα άκουγε κάποιος. Αλλά εισπράξαμε απόλυτη σιωπή. Να σκάβαμε; Εκείνη τη στιγμή ήταν αδύνατον».

Πώς γλίτωσε

Τη στιγμή της καταστροφής ο σεφ του ξενοδοχείου είχε βγει από το ξενοδοχείο για να πάρει από το αυτοκίνητό του κάποια φάρμακα. Μαζί με το ξενοδοχείο είδε να θάβεται κάτω από την παγωμένη μάζα και η οικογένειά του, η οποία διέμενε στις εγκαταστάσεις. Το πρώτο μήνυμα που θα έστελνε λίγο αργότερα ο άλλος διασωθείς είχε μόνο δύο λέξεις: «Βοήθεια! Πεθαίνουμε!».