Ενημερωτική εκστρατεία για τους κινδύνους που μπορεί να κρύβουν ακόμα και οι απλούστερες αισθητικές επεμβάσεις άρχισε μία 54χρονη Αμερικανίδα, η οποία έχασε την όραση από το ένα μάτι και απέκτησε αυτοκτονικό ιδεασμό εξαιτίας αποτυχημένης θεραπείας με filler για τις ρυτίδες.
Η Carol Bryan είχε αρχίσει λίγο πριν τα 40 της χρόνια να κάνει εγχύσεις botox στο πρόσωπό της και ήταν ενθουσιασμένη από το αποτέλεσμα. Έτσι, όταν το 2009 της είπε ένας αισθητικός γιατρός ότι έχει αρχίσει να παρουσιάζει απώλεια όγκου στους ιστούς του μετώπου και των ζυγωματικών της, αποφάσισε να κάνει θεραπεία με πληρωτικές ουσίες (fillers).
Ο γιατρός που την ανέλαβε, συνδύασε δύο διαφορετικά fillers (το ένα ήταν σιλικόνη) στην ίδια σύριγγα και προχώρησε στις εγχύσεις. Ωστόσο, όπως εκ των υστέρων ενημερώθηκε η κυρία Bryan, η σιλικόνη δεν ενδείκνυται ως filler διότι είναι μόνιμη και αφαιρείται πολύ δύσκολα αν μετακινηθεί από το σημείο της εγχύσεως, ενώ οι εγχύσεις έγιναν σε ακατάλληλα σημεία του προσώπου της.
Τρεις μήνες αργότερα, η γυναίκα από τη Νότια Φλόριντα άρχισε να παρατηρεί ότι το πρόσωπό της είχε αρχίσει να διογκώνεται, με το μέτωπό της να αποκτά τελικά τέτοιο μέγεθος ώστε έπρεπε να βάζει ταινία στα μάτια της για να τα κρατήσει ανοιχτά.
Για να διορθωθεί το πρόβλημα, υποβλήθηκε σε επώδυνες διορθωτικές επεμβάσεις οι οποίες όμως όχι μόνο δεν την βοήθησαν, αλλά την επιδείνωσαν και την άφησαν σε τέτοια κατάσταση ώστε κλείστηκε στο σπίτι για περισσότερο από τριάμισι χρόνια και εκδήλωσε κατάθλιψη με αυτοκτονικό ιδεασμό.
Μάλιστα η πρώτη από τις διορθωτικές επεμβάσεις που έκανε στο μέτωπο επηρέασε το οπτικό νεύρο, με συνέπεια να χάσει την όραση από το δεξιό μάτι της.
«Το πρόσωπό μου ήταν σε τέτοια κατάσταση, ώστε όχι μόνο κρυβόμουν από την οικογένεια και τους φίλους μου, αλλά και από τον ίδιο μου τον εαυτό, αφού έπαψα να κοιτάζομαι στον καθρέπτη», δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα The Independent. (ΠΡΟΣΟΧΗ: σκληρές εικόνες)
Μη αντέχοντας να την βλέπουν έτσι, η κόρη και η αδελφή της άρχισαν να αναζητούν γιατρό σε όλες τις ΗΠΑ για να την αναλάβει και να διορθώσει το πρόσωπό της.
Το δύσκολο εγχείρημα δέχθηκε να αναλάβει ο δρ Reza Jarrahy, αναπληρωτής καθηγητής Κρανιοπροσωπικής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA).
Μία από τις επεμβάσεις που χρειάστηκε η γυναίκα, ήταν μεταμόσχευση δέρματος από την πλάτη στο μέτωπό της – μία εγχείρηση που διήρκησε 17 ώρες και «ήταν μακράν η πιο επώδυνη απ’ όλες τις διορθωτικές επεμβάσεις που χρειάσθηκα», δήλωσε η 54χρονη στην τηλεοπτική εκπομπή «The Doctors» όπου μίλησε για την περιπέτεια και την εκστρατεία της.
Όπως είπε, η συμμετοχή της στην εκπομπή σηματοδότησε την πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια που εμφανίσθηκε δημοσίως χωρίς να φοράει μεγάλα γυαλιά ηλίου,καπέλο και κασκώλ για να κρύβει το πρόσωπό της.
Σήμερα, η κυρία Bryan είναι διευθύντρια του οργανισμού Face2Face Healing που στόχο έχει την ενημέρωση του κοινού για τις παραμορφώσεις, ενώ άρχισε την εκστρατεία Saving Face «όχι για να αποθαρρύνω τις γυναίκες να κάνουν αισθητικές επεμβάσεις, αλλά για να θεσπιστούν αυστηρότερα κριτήρια γι’ αυτές».
Επιπλέον, «αν έχετε αποφασίσει να κάνετε μία επέμβαση, μιλήστε με κάποιον που εμπιστεύεστε και σκεφθείτε για ποιον λόγο την κάνετε. Ποιου ατόμου τις προσδοκίες θέλετε να εκπληρώσετε;» είπε.
Και πρόσθεσε πως οι γυναίκες θα πρέπει επίσης να βεβαιώνονται ότι οι γιατροί τους οποίους επιλέγουν, λαμβάνουν υπ’ όψιν κυρίως την ψυχική και σωματική ευεξία των ασθενών τους.