Οι πολιτικές δεσμεύσεις κρατούν όσο και η υπομονή εκείνων που τις αποδέχονται. Αυτό ισχύει γενικώς και έχει καταστρέψει πολλές καριέρες. Στις μέρες μας ο πολιτικός χρόνος τρέχει με απίστευτες ταχύτητες και η πραγματικότητα σαρώνει τα πάντα και τους πάντες.

Για παράδειγμα η παρούσα κυβέρνηση έχει δεσμευθεί άπειρες φορές έναντι των ασφαλισμένων υποσχόμενη ότι το σύνολο φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών δεν πρόκειται να θίξει παρά μόνο τους έχοντες. Αυτά τότε που προσπαθούσε να κάμψει τις αντιδράσεις για το Ασφαλιστικό Κατρούγκαλου που εξοντώνει τους ελεύθερους επαγγελματίες και ώς έναν βαθμό τους αγρότες.

Πέρασαν οι κρίσιμοι μήνες και τώρα ήλθε η ώρα του λογαριασμού, καθώς εντός των ημερών πάνω από 1,5 εκατ. ασφαλισμένοι αυτού του προφίλ θα λάβουν τα λεγόμενα σημειώματα για να πληρώσουν το βαρύ τίμημα. Εδώ οι αριθμοί λένε την αλήθεια και οι ενδιαφερόμενοι γνωρίζουν τι πλήρωναν ώς τώρα και τι καλούνται να εισφέρουν στο εξής. Η διάψευση των υποσχέσεων γίνεται στην πράξη και δεν μπορούν οι αλχημείες να αλλάξουν την οδυνηρή εξέλιξη. Το περίσσευμα πλέον δεν θα αφορά τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς οι εκτιμήσεις των ειδικών λένε ότι θα μεγαλώσουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά την απογοήτευση όσων είχαν ενδεχομένως πιστέψει τις υποσχέσεις.

Οι δήθεν κοινωνικές ευαισθησίες ήταν απλώς πυροτεχνήματα και καπνός για να χαθούν οι ευθύνες των κυβερνώντων. Δεν σκέφθηκαν άραγε ότι θα έρθει η… λυπητερή και όσο πιο μεγάλο το ψέμα τόσο μεγαλύτερη η απογοήτευση;