Τρεις επιμέρους ενότητες προτάσεων περιλαμβάνει η επιστολή Τσακαλώτου που στάλθηκε τελικώς χθες προς τους θεσμούς για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας που θα αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση και την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. Και αυτές σχετίζονται με τους δημοσιονομικούς στόχους και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να τρέξουν μέσα στο πρόγραμμα, τους τρόπους διασφάλισης αυτών των στόχων, καθώς και τον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Η κυβέρνηση ζητεί την επίλυση όλων των θεμάτων ταυτόχρονα, δηλαδή μια συμφωνία – πακέτο, γνωρίζοντας ότι οι υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς προς τους δανειστές πρέπει οπωσδήποτε να έχουν αντίβαρο, που δεν είναι άλλο από την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, αφού εκ των πραγμάτων επηρεάζουν και τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Επομένως, το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει μια συμφωνία «χέρι χέρι», με την κυβέρνηση να δέχεται την επέκταση και νομοθέτηση του κόφτη αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης για έναν χρόνο, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με συνταξιούχους, με αντάλλαγμα τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων. Το είπε άλλωστε με σαφήνεια και στην συνέντευξή του («Εθνος») ο υπουργός Οικονομικών δίνοντας βαρύτητα στο συγκεκριμένο θέμα: «Το κλείσιμο της αξιολόγησης θα πρέπει να περιλαμβάνει και την περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων, τα οποία θα είναι άμεσα συσχετισμένα με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, των οποίων η υλοποίησή τους βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη» ήταν η σχετική του αναφορά.
ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ. Το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την όσο το δυνατόν πληρέστερη προετοιμασία του Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης, το οποίο, εάν εξελιχθεί ικανοποιητικά, θα ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα περί τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας. Σ’ αυτή την περίπτωση θα γίνει επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης με στόχο την κατάληξη πλέον της δεύτερης αξιολόγησης στην επόμενη συνεδρίαση του οργάνου, δηλαδή στις 20 Φεβρουαρίου.
Συγχρόνως, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται σε απευθείας συνεννόηση με ευρωπαϊκούς παράγοντες, οι οποίοι έχουν γνώση των προτάσεων της ελληνικής πλευράς μέσω διαβουλεύσεων που έχουν γίνει σε παρασκηνιακό επίπεδο και πλέον θα τις έχουν και μπροστά τους γραπτώς για την τελική επεξεργασία μέχρι την Πέμπτη. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές των «ΝΕΩΝ», ο υπουργός Οικονομικών θα έχει σημαντικές επαφές στις Βρυξέλλες μια ημέρα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, σε μια προσπάθεια σύγκλισης και εξεύρεσης κοινών τόπων πριν από τις μεγάλες αποφάσεις.
Ο παράγων Σόιμπλε παραμένει αστάθμητος μεν, ωστόσο η κυβέρνηση εμφανίζεται ελεγχόμενα αισιόδοξη για την έκβαση της κρίσιμης συνεδρίασης, διαπιστώνοντας ότι δεν έχει απέναντί της όλη την ευρωζώνη. Αντιθέτως, πιστεύει ότι βρίσκει πλέον πεδία συνεννόησης ακόμη και με τον Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει προχωρήσει σε θετικές δηλώσεις για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, και βεβαίως και με τον Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος ξεκάθαρα δηλώνει ότι τον ενδιαφέρει πρωτευόντως το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και σε δεύτερο επίπεδο ο ρόλος του ΔΝΤ.

Ο ΚΟΦΤΗΣ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΑΞΗ. Ειδικότερα ως προς τους συμβιβασμούς της ελληνικής πλευράς, ο Πρωθυπουργός επέλεξε σε μια συνάντηση με τις συνταξιουχικές οργανώσεις να ανοίξει μερικώς τα χαρτιά του ως προς τις προτάσεις της κυβέρνησης. Επανέλαβε πως η κυβέρνησή του ενόψει της αξιολόγησης δεν πρόκειται να δεχθεί να νομοθετήσει επιπλέον μέτρα για μετά το 2018, παρά μονάχα την επέκταση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής για έναν και μόνο χρόνο, όπως είχαν γράψει και «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».

Με την επισήμανση βεβαίως πως, με βάση τα δεδομένα της δυναμικής της οικονομίας, είναι βέβαιο ότι ο μηχανισμός δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί. Αντιθέτως, σύμφωνα με όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στους συνταξιούχους, το πιθανότερο είναι ότι, όπως συνέβη και τον Δεκέμβριο με τη χορήγηση έκτακτης 13ης σύνταξης, να επιτευχθεί υπερπλεόνασμα που θα κατευθυνθεί στους κοινωνικά ασθενέστερους.

Πρακτικά, εφόσον δεν επιτευχθεί ο στόχος που θα έχει συμφωνηθεί για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, θα υπάρξει μια αυτόματη αναπροσαρμογή των δαπανών έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να μπορέσει να καλύψει τους στόχους. Οι δαπάνες αυτές θα είναι από μισθούς που αφορούν το 40% του προϋπολογισμού, από συντάξεις που αφορούν ένα ακόμη 40% του προϋπολογισμού και το υπόλοιπο 20% που συνδέεται με λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου.
Στην πρότασή του που συνοδεύεται και από εναλλακτικά σενάρια, ανάλογα με την απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος περιγράφει σε ποιο ποσοστό από τις πιο πάνω δαπάνες θα γίνουν περικοπές.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο επιθυμούν την επέκταση του κόφτη διόρθωσης μόνο για έναν χρόνο, προκειμένου να αποφύγουν κριτική και επιθέσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης πως η κυβέρνηση δεσμεύει τη χώρα για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση της θητείας της. Ετσι, θεωρητικά, εάν χρειαστεί ενεργοποίηση του κόφτη, αυτός θα λειτουργήσει από τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2018, έως τον Σεπτέμβριο του 2019, οπότε και σύμφωνα με τους συνταγματικούς χρόνους λήγει η κυβερνητική θητεία.
ΕΞΟΡΜΗΣΗ. Κατά τ’ άλλα, Μαξίμου και Κουμουνδούρου εργάζονται εντατικά για τη μεγάλη εξόρμηση κορυφαίων υπουργών και στελεχών προς τον λαό με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (25 Ιανουαρίου 2015). Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με ομιλία Τσίπρα σε εκδήλωση κατά πάσα πιθανότητα εντός Αττικής.