Ο χώρος εξέπεμπε τους δικούς τους συμβολισμούς –και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο επιλέχθηκε: με φόντο τους πεσμένους κίονες στην Επίδαυρο και αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 195η επέτειο της Α’ Εθνοσυνέλευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στη διάθεσή του το κατάλληλο σκηνικό για μια νέα, σκληρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, η οποία συνδυάστηκε με μηνύματα για την αναγκαιότητα μιας νέας εθνεγερσίας και περιφρούρησης της δημοκρατικής νομιμότητας.

Η περιοδεία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Αργολίδα ήταν πλήρως ενταγμένη σε έναν νέο σχεδιασμό της Πειραιώς που αποβλέπει και στη διαχείριση της επόμενης ημέρας, εφόσον επέλθει συμφωνία της κυβέρνησης με εταίρους και πιστωτές και ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Σε μια τέτοια εξέλιξη είναι προφανές ότι το εκλογικό χρονοδιάγραμμα αλλάζει αναγκαστικά, καθώς παρατείνεται ο εκλογικός ορίζοντας. Από το Ναύπλιο και την Επίδαυρο έγινε φανερό ότι η ΝΔ επενδύει στην κοινωνική αφύπνιση για να ενταθεί η πίεση στην κυβέρνηση και να προβάλλεται με πειστικότητα το αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες. Το μήνυμα, άλλωστε, ότι οι εκλογές δεν αποτελούν αίτημα της ΝΔ αλλά αίτημα της κοινωνίας φροντίζουν να εκπέμπουν το ένα μετά το άλλο τα γαλάζια στελέχη, ακολουθώντας τη νέα γραμμή του κομματικού πολιτικού σχεδιασμού. Από την Πειραιώς, παραπέμποντας και στα δημοσκοπικά στοιχεία για την αποδοχή του εκλογικού αιτήματος, προεξοφλούν ότι τους επόμενους μήνες η προσφυγή στις κάλπες θα είναι βασική απαίτηση της κοινής γνώμης, περιορίζοντας τον ζωτικό χώρο και το περιθώριο ελιγμών για τον συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. «Η κοινωνία βρίσκεται εν βρασμώ και, σταδιακά, η οργή μετατοπίζεται αποκλειστικά προς την πλευρά της κυβέρνησης. Προσεχώς, το αίτημα για εκλογές θα υπερβαίνει την αντιπολίτευση» σχολίαζε χθες το βράδυ στενός συνεργάτης του προέδρου σχετικά με τη νέα στόχευση του αντιπολιτευτικού σχεδιασμού.

ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ. Επί της ουσίας, από το γαλάζιο επιτελείο αναγνωρίζεται ότι με το κλείσιμο της αξιολόγησης και την επιμήκυνση του εκλογικού χρόνου απαιτείται πλέον μια νέα νομιμοποιητική βάση για ένα καθημερινό, επιτακτικό αίτημα περί άμεσης προσφυγής στις κάλπες από την πλευρά της ΝΔ. Διαφορετικά, η απαίτηση μπορεί σε βάθος χρόνου να λειτουργήσει αρνητικά, πολύ περισσότερο από την ώρα που στο θέμα των εκλογών δεν σπεύδουν να συμπαραταχθούν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η προοπτική, μάλιστα, μιας συμφωνίας της κυβέρνησης με τους εταίρους φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος στην Πειραιώς, η οποία οδηγείται και σε αυτό το πεδίο σε αλλαγή πλεύσης. Η επιχείρηση αποδόμησης της κυβέρνησης Τσίπρα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με καταγγελίες ότι ο συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποτελεί «τον καλύτερο πελάτη των δανειστών», είναι επίσης ενταγμένη σε μια νέα αντιπολιτευτική γραμμή.

Σε αυτό το πλαίσιο, προσαρμόζεται και το βασικό δίλημμα που προβάλλει πλέον ο πρόεδρος της ΝΔ, με αποδέκτες και τα άλλα κόμματα του λεγόμενου ευρωπαϊκού αντιπολιτευτικού μετώπου: στο δίλημμα «Με τον Τσίπρα ή με τη χώρα;», το οποίο ανέδειξε το Σαββατοκύριακο κατά την περιοδεία στην αργολική γη, συμπυκνώνεται μια νέα στρατηγική, η οποία προαναγγέλλει και το κεντρικό προεκλογικό δίλημμα, όταν έρθει η ώρα της κάλπης: «Μητσοτάκης ή Τσίπρας;».

«Ο χρόνος κυλάει εις βάρος της χώρας. Κυβερνά μια ανίκανη παρέα που μέλημά της είναι η παραμονή στην εξουσία. Το δίλημμα είναι με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ή με την κοινωνία, με τον Τσίπρα ή με τη χώρα» κλιμάκωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη μετωπική επίθεση στον Πρωθυπουργό, μιλώντας σε κομματικά στελέχη στο Ναύπλιο, ενώ πρόσθεσε σε ακόμη εντονότερο ύφος: «Η αλήθεια είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι ο καλύτερος πελάτης των δανειστών, είναι η κυβέρνηση που έφερε τρίτο Μνημόνιο και υπογράφει ό,τι της φέρνουν. Το πραγματικό δίλημμα είναι αν κάποιος συντάσσεται με το καθεστώς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και την Ελλάδα της νέας διαπλοκής, την Ελλάδα της μετριότητας και των παράνομων διορισμών ή με την Ελλάδα της αλήθειας, της δημιουργίας και της ελπίδας. Εμείς θα εκφράσουμε την Ελλάδα που θέλει να πάει μπροστά και θα απευθυνθούμε σε όλους τους Ελληνες. Σήμερα διαμορφώνεται ένα μεγάλο ρεύμα και συντάσσονται δυνάμεις που μέχρι τώρα δεν μας άκουγαν».

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εξακολουθεί να παίζει ένα θέατρο, προσπαθώντας να ανακτήσει κάποιο ελάχιστο πολιτικό κεφάλαιο μέσα από τεχνητές συγκρούσεις», ενώ προειδοποίησε ότι με τη στάση αυτή «δίνει λαβή στους πιο σκληρούς της Ευρώπης να εισηγηθούν ακόμη πιο σκληρά μέτρα».

ΟΜΟΨΥΧΙΑ. Από την Επίδαυρο, εξάλλου, στην επέτειο της Α’ Εθνοσυνέλευσης, έκανε λόγο για «υποδειγματική αυτοοργάνωση, μέσω της οποίας εκφράστηκε για πρώτη φορά οργανωμένα η βούληση του έθνους», ενώ έδωσε έμφαση στην εθνική ομοψυχία και διαβεβαίωσε ότι το 2022, στον αντίστοιχο εορτασμό των 200 χρόνων, η Ελλάδα «θα έχει ξανά ψηλά το κεφάλι και θα έχει ανακτήσει τη θέση και το κύρος της στον πυρήνα της Ευρώπης». Οι διαβεβαιώσεις ολοκληρώθηκαν με την προγραμματική θέση της ΝΔ για μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%, καθώς και μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.