«Οι δημοσιογράφοι είναι μεταξύ των πλέον ανέντιμων ανθρώπινων όντων στον πλανήτη» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την επίσκεψή του στα κεντρικά γραφεία της CIA, στη Βιρτζίνια, κηρύσσοντας έτσι επισήμως πόλεμο στα ΜΜΕ. Αφορμή δεν ήταν κάποιο ιστορικό γεγονός, αλλά το προσφιλές θέμα του νέου προέδρου –δηλαδή, ο εαυτός του. Το πρόβλημα του νεοϋορκέζου μεγιστάνα ήταν οι υπολογισμοί των μέσων μαζικής ενημέρωσης για τον κόσμο που προσήλθε στην ορκωμοσία του –περίπου 250.000 άτομα. Ο Τραμπ εξανέστη. «Στ’ αλήθεια, φαινόταν ότι ήταν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι» ανέφερε, κάτι που διέψευδαν κατηγορηματικά οι φωτογραφίες οι οποίες έδειχναν ένα πλήθος πολύ μικρότερο από εκείνο που υπήρχε στις ορκωμοσίες του Ομπάμα. «Παρακολούθησα έναν τηλεοπτικό σταθμό», συνέχισε ο νέος πρόεδρος, «που έδειχνε γρασίδι χωρίς κόσμο. Αυτό είναι ψέμα».

Επίθεση στους δημοσιογράφους έκανε και, στην πρώτη του επίσημη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου. Ο Σον Σπάισερ χαρακτήρισε «επαίσχυντες» τις προσπάθειες να μειωθεί, όπως είπε, ο αριθμός των θεατών της ορκωμοσίας. Ο Σπάισερ, αφού ανάγκασε τους δημοσιογράφους να περιμένουν επί μία ώρα, έκανε πεντάλεπτη επίθεση για «εσκεμμένως ψευδή ρεπορτάζ», αναφέροντας, χωρίς καμία απόδειξη, ότι «επρόκειτο για το μεγαλύτερο πλήθος που έχει συγκεντρωθεί ποτέ σε τελετή ορκωμοσίας. Τελεία και παύλα». Απείλησε μάλιστα σε έντονο ύφος, δείχνοντας τον δρόμο που προτίθεται να ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση: «Θα ζητήσουμε από τα μέσα ενημέρωσης να λογοδοτήσουν». Στη συνέχεια αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις και συμβούλεψε: «Παιδιά, να τι θα έπρεπε να γράφετε και να καλύπτετε», εννοώντας ότι θα έπρεπε να ασχοληθούν μόνο με την ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στη CIA.

Το στυλ και οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου έγιναν αντικείμενο καυστικού σχολιασμού και όχι μόνο από δημοσιογράφους. Ο Αρι Φλάισερ, που ήταν εκπρόσωπος Τύπου επί προεδρίας Μπους, έγραψε στο twitter: «Αυτό ονομάζεται ενημέρωση που σου είπε ο πρόεδρος να κάνεις. Και ξέρεις ότι ο πρόεδρος σε παρακολουθεί». Ο συντηρητικός σχολιαστής Μπιλ Κρίστολ είπε: «Ντρέπομαι ως Αμερικανός να παρακολουθώ αυτή την ενημέρωση. Δεν είναι το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών. Είναι ο Λευκός Οίκος». Πρώην γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος, που είναι τώρα σχολιαστής στο CNN, ανέφερε: «Πρόκειται για μια άθλια επίθεση στον Τύπο. Είναι μια συνειδητή προσπάθεια να αποθαρρύνουν κάθε ερώτηση για τον Τραμπ από τα ανεξάρτητα ΜΜΕ».

Στην ίδια επιθετική γραμμή κινήθηκε και ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ράινς Πρίμπους, ο οποίος άσκησε δριμεία κριτική στα μέσα ενημέρωσης, κατηγορώντας τα ότι επιχειρούν να απονομιμοποιήσουν την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ. Προειδοποίησε μάλιστα ότι θα αγωνιστεί «με νύχια και με δόντια» εναντίον αυτής της δημοσιογραφικής κάλυψης. «Τα μέσα ενημέρωσης από την πρώτη ημέρα μιλάνε για την απονομιμοποίηση των εκλογών» είπε ο Πρίμπους σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Fox News Sunday». Κατηγόρησε επίσης τα ΜΜΕ για τις επιθέσεις τους εναντίον του νέου προέδρου λέγοντας ότι «δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια να το ανεχτούμε».