Η διαδρομή του. Δήμαρχος του Εβρί από το 2001 έως το 2012, ο Μανουέλ Βαλς είχε δοκιμάσει ήδη μια φορά την τύχη του στην primaire των Σοσιαλιστών το 2011, εκπροσωπώντας τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος. Παρά το χαμηλό ποσοστό που είχε αποσπάσει (κάτι λιγότερο από 6%), κατάφερε να μετατρέψει την ήττα σε επιτυχία προσχωρώντας στην ομάδα του νικητή, του Φρανσουά Ολάντ. Αμέσως μετά την εκλογή του τελευταίου στη γαλλική προεδρία, το 2012, ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών, κατόπιν, το 2014, διαδέχθηκε τον Ζαν-Μαρκ Ερό στον πρωθυπουργικό θώκο. Επειτα από την απόφαση του Ολάντ, τον περασμένο Δεκέμβριο, να μη διεκδικήσει δεύτερη θητεία, παραιτήθηκε δηλώνοντας υποψήφιος στην primaire. Πολλοί πάντως τον κατηγορούν πως απεργάστηκε παρασκηνιακά την αποχώρηση του γάλλου προέδρου από την κούρσα.

Οι ιδέες του. Αφού πρώτα έγινε κόκκινο πανί για ένα τμήμα του PS, και ιδιαίτερα για την αριστερή του πτέρυγα, με τη φιλεπιχειρηματική ρητορική του και τις εικονοκλαστικές του θέσεις για τον «εκσυγχρονισμό» της Αριστεράς, ο 54χρονος Μανουέλ Βαλς διαβεβαιώνει πως «άλλαξε» και κηρύττει τη συμφιλίωση. Το πρόγραμμα που παρουσίασε στις 3 Ιανουαρίου είναι σε μεγάλο βαθμό στραμμένο προς τα αριστερά του. Είναι χτισμένο πάνω σε περίπου δέκα βασικά σημεία, ανάμεσά τους το «έθνος της εκπαίδευσης», η «παγκοσμιοποίηση στην υπηρεσία των λαών», το «εγγυημένο καθολικό εισόδημα» και η «επανίδρυση της Ευρώπης». Σημείο των καιρών, ο Βαλς προτείνει την κατάργηση του άρθρου 49-3 του Συντάγματος, που επιτρέπει στην κυβέρνηση να νομοθετεί παρακάμπτοντας την Εθνοσυνέλευση –κι ας κατέφυγε ο ίδιος ως πρωθυπουργός πολλές φορές σε αυτό, πιο πρόσφατα για να περάσει τον αμφιλεγόμενο νόμο Ελ Κομρί, μια εργασιακή μεταρρύθμιση. Φιλόδοξος, θερμόαιμος, ο 54χρονος με την ισπανική καταγωγή προσπαθεί να πάρει ασφαλείς αποστάσεις από τα πεπραγμένα του Φρανσουά Ολάντ δηλώνοντας παράλληλα υπερήφανος «που κυβέρνησε» –και καταλήγει κάποιες φορές να αντιφάσκει.

Η φιλοδοξία του. Να πείσει, για να παραφράσουμε τον Ευριπίδη, πως η πείρα έχει πάντοτε να πει κάτι σοφότερο από τους «αντάρτες».