Σε άστοχη διατύπωση του ιδίου απέδωσε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου την κυριακάτικη δήλωσή του στα Τρίκαλα ότι το αφορολόγητο είναι μεταξύ των ζητημάτων που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους θεσμούς.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο κ. Παπαδημητρίου είπε χαρακτηριστικά για τις δηλώσεις του ότι «δεν βγήκε η πρόταση όπως έπρεπε να βγει», ενώ διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει θέμα μείωσης του αφορολόγητου».
Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση «έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει μετρά για μετά το 2018», δηλαδή μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.
Για την επιστολή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους θεσμούς, ενόψει του Eurogroup της Πέμπτης, ο κ. Παπαδημητρίου είπε ότι δεν γνωρίζει ούτε το περιεχόμενο της ούτε και αν έχει σταλεί.
Ωστόσο, όπως δήλωσε το Σαββατοκύριακο ο ίδιος ο κ. Τσακαλωτος, η επιστολή του προς τους θεσμούς θα περιλαμβάνει περίγραμμα δημοσιονομικών μέτρων για μετά το 2018, με στόχο να ικανοποιηθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Όπως εξήγησε πάντως ο κ. Τσακαλώτος, δεν πρόκειται να γίνει εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων.
Βασικό στοιχείο της πρότασης αναμένεται να είναι ο δημοσιονομικός κόφτης, με την Αθήνα να δέχεται την παράτασή του και μετά τη λήξη του Μνημονίου.
Εν τω μεταξύ, ο ΥΠΟΙΚ χαμήλωσε το πήχη για συμφωνία με τους θεσμούς εντός του μηνός, λέγοντας ότι στο επερχόμενο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου «στόχος είναι να καταγραφεί πρόοδος στις συζητήσεις».
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, τις επόμενες ημέρες ο κ. Τσακαλώτος θα έχει στις Βρυξέλλες επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους σε μία προσπάθεια εξεύρεσης κάποιας σύγκλισης πριν τη συνεδρίαση της ευρωομάδας.
Αστάθμητος παράγοντας πάντως παραμένει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά τις διαβεβαιώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ ότι το Ταμείο σκοπεύει να παραμείνει αναμεμειγμένο στις συνομιλίες για την Ελλάδα, με στόχο ακόμα και την χρηματοδοτική συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.