Ο12χρονος Αχμάτ, σύρος πρόσφυγας που κατέφυγε στην Ολλανδία. Τρεις κολλητοί φίλοι από το Οσλο που ονειρεύονται να γίνουν χορευτές μπαλέτου. Η 13χρονη Μαρία που έχει δικό της κανάλι στο YouTube και μοιράζει shoplogs, vlogs και βιντεοκλίπ. Αυτοί είναι μερικοί από τους πρωταγωνιστές των βραβευμένων ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους που θα προβληθούν στα πλαίσια του προγράμματος «KinderDocs» που εγκαινιάζεται ταυτόχρονα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Από την 1η Φεβρουαρίου για τα σχολεία και από τις 5 Φεβρουαρίου για το γενικό κοινό θα στηθούν στους χώρους του Μουσείου Μπενάκη ειδικές προβολές που φιλοδοξούν να δείξουν τη μαγεία της τέχνης του ντοκιμαντέρ. Αντίστοιχα, στη συμπρωτεύουσα, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης όπου οι δράσεις ξεκινούν 3 και 4 Φεβρουαρίου, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν νέους τρόπους επικοινωνίας με τον κόσμο που τους περιβάλλει.
«Η ιδέα για τις προβολές ξεκίνησε από την παρατήρησή μου πως υπάρχουν βραβευμένες ταινίες που βλέπω στα φεστιβάλ του εξωτερικού και θεωρώ ότι τα παιδιά και οι νέοι μπορούν να δουν σ’ αυτές πράγματα για να ταυτιστούν, να υπάρχει μια διάδραση και να μη μένουν με τους σούπερ ήρωες που τους δημιουργούν ένα περιβάλλον ανασφάλειας», αναφέρει στο «Νσυν» η Δήμητρα Κουζή, υπεύθυνη για τη διοργάνωση και την καλλιτεχνική επιμέλεια. Για τον λόγο αυτό επέλεξε παραγωγές που δείχνουν ιστορίες για όλους και αναδεικνύουν θέματα σημερινά που όχι μόνο προβληματίζουν αλλά και ψυχαγωγούν ενώ από άποψη άφησε την αυθεντική γλώσσα παραγωγής με ελληνικούς υποτίτλους. «Παρουσιάζουν την οπτική των παιδιών, και μιας και οι πρωταγωνιστές είναι όλοι τους παιδιά, διηγούνται πράγματα καθημερινά, σημερινά, βγαλμένα από τη ζωή τους», τονίζει.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 14 συνολικά ταινίες έως τον Απρίλιο και είναι ευρωπαϊκής κυρίως προέλευσης που απευθύνονται σε παιδιά άνω των 9 χρόνων έως μαθητές λυκείου. «Είναι από χώρες κυρίως της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης όπως η Ολλανδία, η Γαλλία, η Νορβηγία, η Ελβετία, η Πολωνία, που έχουν μεγάλη παράδοση στο συγκεκριμένο είδος ντοκιμαντέρ. Ομως οι ιστορίες που έχουν παίζουν σ’ όλον τον κόσμο», δηλώνει η Κουζή. Μέσα σ’ αυτό το διεθνοποιημένο περιβάλλον προέλευσης των παραγωγών η καλλιτεχνική διευθύντρια του προγράμματος έχει την υποστήριξη του idfa, του μεγαλύτερου φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στον κόσμο, στο Αμστερνταμ, και του doxs!, του παλαιότερου και σημαντικότερου γερμανικού φεστιβάλ ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Ολα τα φιλμ που θα προβληθούν τις ερχόμενες εβδομάδες είναι καθαρά προϊόντα της τέχνης του ντοκιμαντέρ με αληθινά παιδιά στον ρόλο των πρωταγωνιστών και αληθινές περιπέτειες χωρίς δραματοποιημένες λεπτομέρειες. Στον κατάλογο των προβολών υπάρχουν ντοκιμαντέρ με πλοκή από την εφηβεία, τη φιλία, την οικογένεια, την εκπαίδευση έως τη δημιουργικότητα, την έκφραση, τον χορό, τις οικογενειακές σχέσεις και τη διαπολιτισμικότητα, τη μετανάστευση και το περιβάλλον. «Πρόκειται για ενδιαφέρουσες ιστορίες που αφορούν τα σημερινά παιδιά και αναδεικνύουν θέματα που μπορούν να προσεγγίσουν εκείνα από την Ελλάδα και τους δίνουν αφορμή και τροφή για παραπάνω σκέψη. Είναι μεγάλη ανακούφιση να αισθάνονται ότι δεν χρειάζεται να είναι υπερήρωες και ότι είναι αρκετά αυτά που κάνουν», υπογραμμίζει ο ιθύνων νους του εγχειρήματος.
Στόχος του προγράμματος είναι να ανοίξει έναν δίαυλο επικοινωνίας, επαφής και ανταλλαγής ιδεών μεταξύ των νέων και των ενηλίκων ώστε στο μέλλον να εμπνεύσει δράσεις αναδεικνύοντας τελικά την τέχνη της αφήγησης και του ντοκιμαντέρ. Για τον λόγο αυτόν η εμπειρία κάθε προβολής ολοκληρώνεται με διάλογο του κοινού με ειδικούς καλεσμένους. «Στη συζήτηση βάζουμε τα παιδιά στο ίδιο επίπεδο με τους ενηλίκους και θα έχουμε κάθε φορά ταιριαστούς καλεσμένους για να δώσουν κάτι άλλο στην κουβέντα. Θα έχουμε συνεργασία με φορείς και άλλους ανθρώπους γιατί θέλουμε να κινητοποιήσουμε παιδιά, γονείς και δασκάλους ώστε να τροφοδοτήσουμε μια συζήτηση και καλύτερη επικοινωνία κι επαφή», λέει η Κουζή. Στο παιχνίδι μάλιστα αυτής της ιδιαίτερης λειτουργίας του «KinderDocs» βάζουν και τους χώρους προβολής των φιλμ που ανοίγουν πια για όλους πέρα από τον κλασικό ρόλο και δίνουν το στίγμα της διοργάνωσης.

INFO

Aπό την 1η Φεβρουαρίου στο Μουσείο Μπενάκη – Κτίριο Οδού Πειραιώς (Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου, τηλέφωνο για ομαδικές κρατήσεις 2103671067-69, είσοδος 3 ευρώ για παιδιά και 6 για ενηλίκους) και από τις 3 Φεβρουαρίου στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατίας 154 εντός ΔΕΘ – Helexpo, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310240002). Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών στην ιστοσελίδα www.kinderdocs.com