H σκηνή εκτυλίχθηκε προχθές στην εκπομπή του NBC «Meet the Press». Ο δημοσιογράφος ρώτησε τη σύμβουλο του Τραμπ γιατί επιμένουν ότι στην ορκωμοσία παρέστη το μεγαλύτερο πλήθος όλων των εποχών, όταν όλες οι φωτογραφίες και τα ρεπορτάζ δείχνουν το αντίθετο. «Μην τρελαίνεσαι, Τσακ», απάντησε εκείνη. «Ο υπεύθυνος Τύπου παρουσίασε απλώς εναλλακτικά γεγονότα». Από την ώρα εκείνη, όλη η Ουάσιγκτον αναζητά τον νονό αυτού του πρωτότυπου όρου. Και καταλήγει μάλλον στον νέο προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ράινς Ηρακλή Πρίμπους, γνωστό και ως Ελληνα.

Αλλά κάνει λάθος. Η πατρότητα των «εναλλακτικών γεγονότων» δεν πρέπει να ανήκει σε έναν κατά το ήμισυ Ελληνα από το Πλωμάρι, αλλά σε έναν καθ’ ολοκληρίαν Ελληνα από το Γαλαξίδι. Τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο, δηλαδή, ο οποίος, όπως διαβάζουμε, πέρασε την περασμένη εβδομάδα μια ολόκληρη ημέρα με τον Πρίμπους στην αμερικανική πρωτεύουσα. Είχε βέβαια σοβαρά ζητήματα να κανονίσει: την απονομή του βραβείου των Ενόπλων Δυνάμεων στον προσωπάρχη και την ορθόδοξη βάφτιση της συζύγου του τελευταίου από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής. Αλλά δεν μπορεί, κάποια στιγμή θα του μίλησε και για τα «εναλλακτικά γεγονότα», έχει γίνει άσος στο ζήτημα αυτό τα δύο τελευταία χρόνια στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Ο συνομιλητής του πρέπει να ενθουσιάστηκε με το λεκτικό σχήμα, που την ερχόμενη τετραετία θα του λύσει όλα τα προβλήματα με τους ενοχλητικούς δημοσιογράφους. Για να ευχαριστήσει λοιπόν τον υψηλό έλληνα προσκεκλημένο του (που οι κακές γλώσσες επιμένουν ότι αυτοπροσκλήθηκε), ανέλαβε στη συνέχεια μια βαρύνουσα δημόσια δέσμευση. «Μόλις κάνουμε την Αμερική ξανά μεγάλη», είπε ο Ράινς Ηρακλής σε εκδήλωση της ομογένειας, «θα πάμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα».

Νέος πονοκέφαλος για τους αναλυτές στην Ουάσιγκτον και την Αθήνα. Πότε θα συμβεί αυτό; Αν υπολογιστεί ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα χρειαστεί δύο με τρία χρόνια για να κάνει ξανά την Αμερική μεγάλη, δύσκολα η δέσμευση του προσωπάρχη θα προλάβει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Κι αυτό, όσο να ‘ναι, είναι άδικο για τον αρχηγό των Ανεξάρτητων Ελλήνων, γιατί αυτοί οι άνθρωποι του Μητσοτάκη είναι και αχάριστοι, δεν θα του αναγνωρίσουν ότι από εκείνον ξεκίνησαν όλα.

Ο Πρίμπους όμως είπε και κάτι άλλο στην ίδια δεξίωση: «Τίποτα δεν θα συμβεί χωρίς τη βοήθεια του Θεού». Εδώ κρύβεται μια παγίδα. Δηλαδή, αν δεν βοηθήσει ο Μεγαλοδύναμος, ούτε την Αμερική θα κάνουν μεγάλη ούτε την Ελλάδα θα βοηθήσουν; Τσάμπα ο κ. Τσίπρας έστειλε δύο υπουργούς του στην Ουάσιγκτον με το ίδιο εκείνο πρωθυπουργικό αεροσκάφος που θα πουλούσε την πρώτη εβδομάδα μετά την εκλογή του; Τσάμπα σκηνοθέτησε ο κ. Καμμένος εκείνη την υπέροχη πόζα όπου διαβάζει «ΤΑ ΝΕΑ»; Τσάμπα ο καβγάς με τον «Εθνικό Κήρυκα»; Τσάμπα και το βραβείο των Ενόπλων Δυνάμεων;

Και το κυριότερο: τσάμπα πουλήσαμε τα «εναλλακτικά γεγονότα»;