Τα πεδία σύγκλισης κυβέρνησης και θεσμών στα σημεία διαφωνίας επί της διαπραγμάτευσης αναζητεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την επιστολή του προς τους δανειστές, την ώρα που ευρωπαίος αξιωματούχος τη χαρακτηρίζει καλό σημείο εκκίνησης.
Το Μαξίμου για λόγους που συνδέονται όχι μόνο με τη στρατηγική του πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup αλλά και με τους επικοινωνιακούς χειρισμούς του ζητήματος αποφάσισε να μην περιγράψει αναλυτικά στην επιστολή του υπουργού Οικονομικών το πακέτο των προτάσεων της ελληνικής πλευράς, παρά μόνο τα θέματα στα οποία πρέπει να γεφυρωθούν οι αποστάσεις ανάμεσα στα δύο μέρη. «Η διεξοδική συζήτηση επί των προτάσεων θα γίνει στο τραπέζι την ώρα που πρέπει» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές τονίζοντας ότι στην επιστολή Τσακαλώτου καταγράφεται η βούληση της κυβέρνησης για κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι οι θέσεις της κυβέρνησης για την επιδιωκόμενη συμφωνία-πακέτο δεν συζητώνται ατύπως στις επαφές που έχει τις τελευταίες ημέρες με ευρωπαίους αξιωματούχους το οικονομικό επιτελείο. Η προετοιμασία γίνεται εντατικά και μάλιστα στη βάση συγκεκριμένων προτάσεων από ελληνικής πλευράς. Το Μαξίμου έκρινε ότι δεν είναι σκόπιμο να ανοίξει τα χαρτιά του σε απόλυτο βαθμό πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Πέμπτης. Επιδιώκει μια συνολική λύση για τις εκκρεμότητες που αφορούν το τρίτο πρόγραμμα αλλά και την περίοδο μετά το 2018. Ομως η κυβέρνηση θα δείξει τη διάθεσή της να κάνει υποχωρήσεις μόνο όταν θα έχει εξασφαλίσει από τους δανειστές την απόφαση για συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Επομένως, ό,τι συμφωνηθεί θα γίνει σε μια διαδικασία «χέρι με χέρι», εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες περιγράφοντας μερικώς την τακτική της ελληνικής πλευράς. «Δεν υπήρχε περίπτωση να δημοσιοποιήσουμε τις προτάσεις μας χωρίς να έχει μιλήσει προηγουμένως το ΔΝΤ» αναφέρουν οι αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνοντας ότι ανάλογα με την έκβαση της συζήτησης για τη δεύτερη αξιολόγηση θα επιλέξει ο υπουργός Οικονομικών τα χαρτιά που προτίθεται η κυβέρνηση να ανοίξει.
ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΝΕΑ ΔΙΑΡΡΟΗ. Ο επιπρόσθετος λόγος για τον οποίο το Μαξίμου έκρινε ότι η επιστολή προς τους θεσμούς δεν έπρεπε να είναι αναλυτική σχετίζεται με τη διαπίστωση ότι υπήρχε ο κίνδυνος σε μία ώρα από την παράδοσή της να έχει μοιραστεί σε μέσα ενημέρωσης, κάτι που έγινε πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων με την επιστολή προς τον ESM για το ξεμπλοκάρισμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Το Μαξίμου αισθάνθηκε ανακούφιση χθες με την επισημοποίηση της απόφασης του ESM να ξεπαγώσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που, ως γνωστόν, είχαν μπλοκαριστεί μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τη χορήγηση έκτακτης 13ης σύνταξης.
Κυβερνητικοί επιτελείς σχολίαζαν πως η απόφαση αφαιρεί το τελευταίο φύλλο συκής από τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη που είχαν επενδύσει στην καταστροφολογία. «Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο άβολες διαπιστώσεις. Και η στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους δόθηκε από την κυβέρνηση και η απομείωση του χρέους προχωρά κανονικά» ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα μειώσουν τον δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες ώς το 2060. Θα εξασφαλίσουν ανταλλαγή ομολόγων, swaps επιτοκίων και προσαρμογή χρηματοδότησης.
ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο θα αποφασίσουν μάλλον σήμερα για την πιθανότητα ο Αλέξης Τσίπρας να παραχωρήσει διακαναλική συνέντευξη Τύπου. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εάν τελικώς προχωρήσει θα εντάσσεται σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να επικοινωνήσει το έργο της στα δύο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το Σαββατοκύριακο οι υπουργοί θα πραγματοποιήσουν περιοδείες στην περιφέρεια (32 νομοί), ενώ αρχές Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση με ομιλητή τον Πρωθυπουργό.