Αυλαία πέφτει σήμερα, όπως σας έγραψα και το Σάββατο, στην Εξεταστική της Βουλής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ καθώς στις έξι το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η τελευταία –εκτός, νέου διαδικαστικής φύσεως, απροόπτου –συνεδρίαση της Επιτροπής προκειμένου τα μέλη της να προχωρήσουν στην έγκριση του τελικού πορίσματος.

Ηδη μία πρόγευση για τα επιχειρήματα που θα αρθρώσουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση δόθηκε στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής και σήμερα αναμένεται τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν τις πορισματικές θέσεις –ή τα ξεχωριστά δικά τους πορίσματα.

Οπως όλα δείχνουν η ΝΔ μεταξύ άλλων θα εστιάσει στις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τα δάνεια που έπαιρνε από την Εθνική Τράπεζα, καθώς θεωρεί ότι τα κριτήρια δεν ήταν μόνο χρηματοοικονομικά. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη φαίνεται ότι θα προσεγγίσει το θέμα από άλλη οπτική και συγκεκριμένα από την αποτυχία της κυβέρνησης να τεκμηριώσει τα όσα κατήγγειλε περί «τριγώνου της διαπλοκής».

Ενδεικτική για το υπόμνημα που θα καταθέσει σήμερα η Συμπαράταξη είναι η δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου. «Ας πάρουν απόφαση πως η πολιτική της προπαγάνδας που πιστά ακολουθούν ότι ένα επαναλαμβανόμενο ψέμα γίνεται αλήθεια δεν περνάει γιατί κανένα ψέμα δεν αντέχει στον χρόνο. Ο θησαυρός αποδείχθηκε άνθρακας και εκείνοι πιο αφερέγγυοι από ποτέ» ανέφερε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Συμπαράταξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μόνο κόμμα που δεν θα καταθέσει πορισματική έκθεση θα είναι Το Ποτάμι. Κι αυτό επειδή το κόμμα της Σεβαστουπόλεως κατέθεσε ήδη από το μεσημέρι της Παρασκευής το δικό του υπόμνημα. Στο 15σέλιδο κείμενο που έδωσε ο Γιώργος Μαυρωτάς γίνεται εκτενής αναφορά τόσο στα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.