Ισως να είναι απλή σύμπτωση. Το αποτέλεσμα ωστόσο παραμένει το ίδιο. Η άνοδος της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπασακσεχίρ στα υψηλότερα πατώματα του τουρκικού πρωταθλήματος συντελέστηκε παράλληλα με την άνοδο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του Ρεσέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πολιτική πυραμίδα της χώρας.

Η Λέστερ της Τουρκίας, όπως τη χαρακτηρίζει ο τουρκικός Τύπος, διεκδικεί φέτος με αξιώσεις τον τίτλο, γεγονός πρωτοφανές για τα δεδομένα της γείτονος, καθώς μόνο δύο ομάδες στην ιστορία έχουν καταφέρει να σπάσουν το μονοπώλιο των Γαλατάσαραϊ, Φενέρμπαχτσε και Μπεσίκτας: η Τραμπζονσπόρ και η Μπούρσασπορ.

Η Μεντιπόλ Μπασακσεχίρ Σόκερ Κουλουμπού, γνωστότερη ως Ιστανμπούλ Μπασακσεχίρ, κατάφερε να κόψει πρώτη το νήμα στον πρώτο γύρο της τουρκικής Σούπερ Λίγκας, έχοντας την καλύτερη άμυνα με 11 γκολ και την καλύτερη επίθεση με 36 γκολ.

Το πιστοποιητικό γέννησης της Μπασακσεχίρ αναφέρει το σωτήριο έτος 1990, γεγονός που την κατατάσσει στους νεότερους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Τουρκίας. Ιδρύθηκε από τους εργαζομένους της δημοτικής εταιρείας ύδρευσης για να παίζουν ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Το αρχικό της όνομα ήταν Ιστανμπούλ Μπουγιουκσεχίρ Σπορ Κουλούμπου (Αθλητικός Σύλλογος του Μητροπολικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης).

Το 1993, ταυτόχρονα με την εκλογή του Ερντογάν ως δημάρχου της Πόλης, η ομάδα προβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία και τέθηκε υπό τις φτερούγες του δημοτικού συμβουλίου.

Οταν ο Ερντογάν ήταν ήδη πρωθυπουργός, ο σύλλογος του Δήμου της Κωνσταντινούπολης ανέβηκε για πρώτη φορά στα ποδοσφαιρικά σαλόνια της Τουρκίας.

Η καλύτερη θέση που έχει κατακτήσει στην ιστορία του είναι η έκτη, τη σεζόν 2009-2010, όταν ο Ερντογάν ήταν πια πρόεδρος της χώρας.

Οι σχέσεις του Σουλτάνου με την ομάδα είναι στενές, παρά το γεγονός ότι έχει εκδηλώσει την αγάπη του για τη Φενέρμπαχτσε.

Την Κυριακή ο τούρκος πρόεδρος, ο οποίος στα νιάτα του έπαιζε ποδόσφαιρο ως ημιεπαγγελματίας, ένιωσε τα ποδοσφαιρικά του αισθήματα να διχάζονται. Η Φενέρ υποδέχτηκε την Μπασακσεχίρ και την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα.

Δεν πρέπει να εκπλήσσει πως ο πρόεδρος της Μπασακσεχίρ, Γκοκσέλ Γκουμουσντάγκ, είναι παντρεμένος με ανιψιά του τούρκου προέδρου και φυσικά είναι μέλος του AKP. Οι συμπτώσεις δεν σταματούν εδώ. Ο σύλλογος υιοθέτησε το σημερινό του όνομα όταν μετακόμισε στο Μπασακσεχίρ –μια γειτονιά όπου το AKP θριάμβευσε το 2014. Προστέθηκε επίσης το όνομα Μέντιπολ που παραπέμπει στη διάσημη αλυσίδα νοσοκομείων, η οποία ανήκει στον γιατρό Φαχρετίν Κότσα που έχει στενές σχέσεις με την κυβέρνηση.

Το 2014 εγκαινιάστηκε από τον Ερντογάν το νέο της γήπεδο, το Φατίχ Τερίμ, που έχει χωρητικότητα 17.800 θεατών. Στα παιχνίδια της ωστόσο δεν προσέρχονται περισσότεροι από 2.500 φίλαθλοι.

Ο εκπρόσωπος των φανατικών της Μπεσίκτας θεωρεί «τεχνητό» τον σύλλογο, παρατηρώντας πως δεν πρόκειται να γεμίσει ποτέ το γήπεδό του ακόμα κι αν προσέλθει όλη η νεολαία του AKP.