Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Τουρκία προκαλεί ανησυχία στους Τούρκους στη Γερμανία. Οπως σημειώνει σχετικά η «Ντόιτσε Βέλε», ο τούρκος πρόεδρος έχει παρουσιάσει τη Γερμανία περίπου ως άντρο τρομοκρατών. Για τους Τούρκους της Γερμανίας, αυτή η περιγραφή εμπεριέχει και μια απειλή: πολλοί φοβούνται ότι η Αγκυρα, επικαλούμενη την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου ή άλλες «ανατρεπτικές» δραστηριότητες, θα μπορούσε να ζητήσει την έκδοσή τους από τις γερμανικές Αρχές ή να ακυρώσει τα διαβατήριά τους.  

Δεν είναι λίγοι πλέον εκείνοι που ζητούν άσυλο στη Γερμανία, όπως για παράδειγμα ο Τζαφέρ Σαντίκ, μέλος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP και παλαιότερα δημοτικός σύμβουλος σε μια μικρή πόλη με συμπαγή κουρδικό πληθυσμό. Σύμφωνα με τις αρμόδιες γερμανικές Αρχές, το 75% των Τούρκων που ζητούν πολιτικό άσυλο κατάγεται από κουρδικές επαρχίες. Αλλοι θεωρούνται υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν. Δεν λείπουν όμως και κάποιες ξεχωριστές περιπτώσεις, όπως είναι η φοιτήτρια Αϊτσα Ετσντεμιρ που βρέθηκε στην Κολωνία με το πρόγραμμα Erasmus, αλλά το περασμένο καλοκαίρι έμαθε ότι στην Τουρκία συνέλαβαν τον πατέρα της και μάλιστα τον φυλάκισαν στο ίδιο κελί μαζί με άλλους 36 κρατουμένους. Τώρα η νεαρή Τουρκάλα φοβάται να επιστρέψει στην πατρίδα της.

«Από τότε που έγινε η απόπειρα πραξικοπήματος έχουν επανέλθει και τα βασανιστήρια στις φυλακές. Η Διεθνής Αμνηστία έχει δημοσιεύσει μαρτυρίες δικηγόρων. Οι ίδιοι οι κρατούμενοι υφίστανται απειλές και εκφοβισμούς για να μη μιλήσουν. Στη Γερμανία αισθάνομαι ασφάλεια, γιατί το κράτος σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα του πολίτη. Γι’ αυτό ζήτησα πολιτικό άσυλο» δηλώνει.