Τον φόβο ότι θα χάσει το σπίτι του εκφράζει ένας στους δύο Ελληνες, καθώς η ραγδαία μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών από το 2008 έως σήμερα έχει οδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους σε αδυναμία να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες αλλά και την Εφορία.

Μάλιστα, οι προβλέψεις για το 2017 κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι, καθώς 73% των νοικοκυριών αναμένουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης. Τα στοιχεία προκύπτουν από την έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το εισόδημα και τις δαπάνες των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με την έρευνα, η επιδείνωση των οικονομικών των Ελλήνων ήταν ραγδαία μέσα σε έναν χρόνο. Από το 2015 έως σήμερα περισσότεροι από επτά στους δέκα Ελληνες είδαν μείωση των εισοδημάτων τους, ενώ από αυτούς οι τέσσερις στους δέκα είναι αναγκασμένοι να ζουν με εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ τον χρόνο, 783.000 βρίσκονται στο κατώφλι της φτώχειας, ενώ 1,1 εκατ. νοικοκυριά έχουν στην οικογένειά τους τουλάχιστον έναν άνεργο, με μόλις το 9,5% να λαμβάνει επίδομα ανεργίας.

Ωστόσο, η οικονομική επισφάλεια δεν διατρέχει –όπως σημειώνει η ΓΣΕΒΕΕ –μόνο τους ανέργους αλλά και τους εργαζομένους. Περισσότερα από ένα στα πέντε νοικοκυριά έχουν ένα μέλος της οικογένειας που εργάζεται για λιγότερα χρήματα από τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι περισσότερα από δύο στα δέκα νοικοκυριά να παρουσιάζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία και τρία στα δέκα ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες.

Μάλιστα, ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι 34,5% των Ελλήνων με δανειακές υποχρεώσεις δηλώνουν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτές το τρέχον έτος, ενώ 31,5% εξ αυτών έχουν ήδη καθυστερήσει την πληρωμή οφειλών προς τράπεζες. Οσο για τις υποχρεώσεις προς την Εφορία για το 2017, ήδη το 34% –σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ –δηλώνει ότι δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις, ενώ 15,1% εκείνων που έχουν ιδιόκτητο σπίτι θεωρούν αδύνατο να καταφέρουν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ.