Τα φορομέτρα ψηφίστηκαν με το τσουβάλι τους προηγούμενους μήνες και τα έσοδα του προϋπολογισμού υπερέβησαν ακόμα και τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις το 2016. Από το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, όταν τέθηκαν σε πρακτική εφαρμογή κυρίως η μείωση του αφορολογήτου έως τα 8.636 ευρώ και η αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, παρά την αναθεώρηση των στόχων του προϋπολογισμού, το υπουργείο Οικονομικών μήνα με τον μήνα διαπίστωνε υπερέσοδα ως αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης.

Το τέλος του 2016 ήρθε με τα ταμεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους φορτωμένα με 1,884 δισ. ευρώ παραπανίσια έσοδα στον τακτικό προϋπολογισμό, τρέφοντας έτσι ένα πέραν πάσης προσδοκίας πρωτογενές αποτέλεσμα, το οποίο στον κρατικό προϋπολογισμό υπερέβη τα 4,4 δισ. ευρώ.

Τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο δωδεκάμηνο, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, ήρθαν να αναδείξουν και την πηγή προέλευσης αυτών των υπερεσόδων.

Μόνο από φόρους εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων οι εισπράξεις υπερέβησαν τους στόχους κατά 650 εκατ. ευρώ, ενώ, αν στον λογαριασμό προστεθούν και τα έσοδα από λοιπούς άμεσους φόρους, τότε η υπέρβαση στο σκέλος της άμεσης φορολογίας ξεπερνά τα 860 εκατ. ευρώ. Σχεδόν μισή μονάδα του ΑΕΠ.

Τα αποτελέσματα αυτά καταγράφονται χωρίς να έχει μεσολαβήσει κάποια θεαματική –πέραν των προβλέψεων –διαφοροποίηση στο μέτωπο της ανάπτυξης, όπου η ελληνική οικονομία εμφανίζει τα προβλεπόμενα σημάδια σταδιακής εξόδου από την ύφεση. Μια πολλαπλάσια των προβλέψεων επέκταση της οικονομίας θα δικαιολογούσε το «μπουμ» στα έσοδα από άμεσους φόρους. Τώρα και ενώ στο μεταξύ τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών προς την Εφορία συνεχίζουν να αυξάνονται με ρυθμό της τάξεως του 1 δισ. ευρώ τον μήνα, οι ενδείξεις υποεκτίμησης της αποδοτικότητας των φορομέτρων που επιβλήθηκαν στη διάρκεια του περασμένου έτους αυξάνονται.

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι αυτή ακριβώς η υπο-εκτίμηση της αποδοτικότητας των μέτρων αποτελεί ένα από τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, προκειμένου να αποφύγει τις πιέσεις λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων.

Από τα στοιχεία του προϋπολογισμού, πάντως, προκύπτουν και αυξημένες εισπράξεις οφειλών παρελθόντων οικονομικών ετών, μέτωπο στο οποίο το φοροκυνηγητό το οποίο έχει εξαπολύσει ο ελεγκτικός μηχανισμός φαίνεται να έχει βάλει το χεράκι του, αλλά και αυξημένες εισπράξεις από ΦΠΑ. Μέρος της αύξησης των εισπράξεων ΦΠΑ συνδέεται ακριβώς με την αύξηση του κανονικού συντελεστή. Στο υπουργείο Οικονομικών, όμως, επικρατεί η άποψη ότι ο συνδυασμός αυξημένων ελέγχων από τη ΓΓΔΕ και η αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήματος λόγω capital controls έχουν συμβάλει επίσης καθοριστικά.