Η ορμόνη που ενεργοποιεί την εφηβεία μπορεί να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα ψυχογενή σεξουαλικά προβλήματα στους ενήλικες άνδρες, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες.
Η ορμόνη είναι η κισπεπτίνη, η οποία σχετίζεται με τα σεξουαλικά και ρομαντικά συναισθήματα και παίζει ζωτικό ρόλο στο σύστημα αναπαραγωγής.
Επιστήμονες από το Imperial College του Λονδίνου (ICL) την χορήγησαν με ένεση σε 29 υγιείς, νεαρούς άνδρες και ανακάλυψαν ότι διέγειρε την αντίδραση του εγκεφάλου τους σε φωτογραφίες ζευγαριών σε σεξουαλικές ή ρομαντικές συνθήκες.
Στην πραγματικότητα, λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες (fMRI) αποκάλυψαν ότι μετά την έγχυση της κισπεπτίνης είχε αυξηθεί η δραστηριότητα στα τμήματα του εγκεφάλου που διεγείρονται όταν κάποιος νιώθει σεξουαλική έλξη ή είναι ερωτευμένος.
Ωστόσο η αντίδραση αυτή δεν παρατηρήθηκε όταν οι εθελοντές κοιτούσαν φωτογραφίες ουδέτερου περιεχομένου.
Ο δρ Waljit Dhillo, καθηγητής Ενδοκρινολογίας & Μεταβολισμού στο ICL, εκτίμησε ότι η ορμόνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των ψυχολογικών παραγόντων που οδηγούν στη σεξουαλική δυσλειτουργία και την υπογονιμότητα.
«Τα ευρήματά μας είναι καινοτόμα και υποδηλώνουν ότι η κισπεπτίνη παίζει ρόλο στη διέγερση των συναισθημάτων και των αντιδράσεων που οδηγούν τους ανθρώπους στο σεξ και την αναπαραγωγή», είπε.
«Ανυπομονούμε να εξετάσουμε αν θα μπορούσε να αποτελέσει αποτελεσματική θεραπεία για τις ψυχοσεξουαλικές διαταραχές και αν θα μπορούσε να βοηθήσει τα αναρίθμητα ζευγάρια που δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδί».
Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Clinical Investigation, έδειξε ακόμα ότι η κισπεπτίνη εμπλέκεται στη ρύθμιση της ψυχικής διάθεσης και τη μείωση του αρνητισμού, γεγονός που υποδηλώνει ότι ίσως θα μπορούσε να συμβάλλει και στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.
Οι ερευνητές προγραμματίζουν τώρα μεγαλύτερες μελέτες, στις οποίες θα συμμετάσχουν και γυναίκες για να δουν αν τα ευρήματά τους ισχύουν και σε αυτές.