Κανονικά, το πρόβλημα λύθηκε. Η Κεντροαριστερά έχει συμφωνήσει από το καλοκαίρι σε ένα πρόγραμμα. Τώρα συμφωνούν (ξανά) ότι ο αρχηγός θα βγει από τη βάση.
Τι εμπόδια υπάρχουν; Συμφωνία στη διαδικασία, δέσμευση αποδοχής του αποτελέσματος, υποψηφιότητες και κάλπες –θέμα εβδομάδων.
Τελεία. Παράγραφος.
Αλλά εκεί αρχίζουν τα δύσκολα. Διότι και η Φώφη και ο Σταύρος και η Αννα και πολλοί άλλοι μια χαρά είναι για αρχηγοί.
Το πρόβλημα της Κεντροαριστεράς δεν είναι τα στελέχη. Από όλα διαθέτει και σε πολύ καλό επίπεδο.
Το πρόβλημα είναι οι ψηφοφόροι. Και οι ψηφοφόροι θέλουν απλά πράγματα: ειλικρίνεια και καθαρές κουβέντες. Αρα, σαφή στρατηγική.
Καταρχήν είναι εύλογη και θεμιτή η διακηρυγμένη επιδίωξη της Κεντροαριστεράς να απεγκλωβιστεί από τη ΝΔ και να μην εγκλωβιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αυτόνομη πορεία.
Αλλά πώς θα γίνει αυτό;
Εως τις εκλογές το πράγμα είναι απλό. Το σενάριο της δημοκρατίας προβλέπει μια κυβέρνηση και μια αντιπολίτευση. Τρίτος ρόλος δεν υπάρχει.
Η Κεντροαριστερά λοιπόν υπηρετεί τον ρόλο που της ανέθεσε ο λαός. Αντιπολίτευση και τίποτα άλλο.
Εύλογα εγκαταλείφθηκαν διάφορες περίεργες ιδέες για κάποια άλλη κυβέρνηση από τη σημερινή Βουλή. Στις εκλογές του 2015 ο λαός επέλεξε και σε νέες εκλογές θα επιλέξει ξανά.
Τότε όμως τα πράγματα μπερδεύονται.
Διότι τη στιγμή των εκλογών τίθεται αποπνικτικά το κεντρικό ζήτημα κάθε δημοκρατικής αναμέτρησης: το ερώτημα της εξουσίας.
Τότε οι μεν θα λένε «να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ», οι δε «να μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ». Ούτως ή άλλως, αυτό θα είναι το βασικό δίλημμα –όπως για κάθε κυβέρνηση σε κάθε εκλογή.
Τι θα πει η Κεντροαριστερά στους ψηφοφόρους;
Η μια απάντηση είναι: αν θέλετε να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται να ψηφίσετε Μητσοτάκη. Ψηφίστε εμάς διότι κι εμείς θα τον διώξουμε.
Η δεύτερη είναι τα γενικά περί «εθνικής γραμμής» και «εθνικής συνεννόησης». Ακούγονται ωραία, αλλά βγαίνουν οφσάιντ με την προκήρυξη των εκλογών.
Τότε πρέπει να πεις καθαρά «φεύγουν ή μένουν». Και προφανώς δεν μπορείς να λες ότι είναι στην ευχέρεια εκείνου που θα αποδοκιμαστεί στην κάλπη να φύγει μένοντας ή να μείνει φεύγοντας.
Είναι μπερδεμένα πράγματα. Κι οι ψηφοφόροι δεν ψωνίζουν μπερδεμένα.
Τελικά η ιστορία μού θυμίζει κάτι παιδάκια στο σχολείο που όταν τα ρωτούσες τι ομάδα είναι, σου απαντούσαν «Εθνική Ελλάδος».
Μπορεί να τα θεωρούσαμε βλαμμένα, αλλά τουλάχιστον γλίτωναν την καζούρα της Δευτέρας για τον χαμένο της Κυριακής.
Λογικό. Η Εθνική Ελλάδος δεν μετέχει στο πρωτάθλημα.
Παρεμπιπτόντως, ούτε στις εκλογές!