Υπό το φως αυτών των δεδομένων, η Αγκυρα επιταχύνει ενέργειες για προαγωγή τετελεσμένων ώστε να προκαταλάβει τις νέες διαδικασίες επιλύσεως του Κυπριακού, που με βεβαιότητα πρόκειται να τροχιοδρομηθούν οσονούπω. Εκδηλη απόφαση του Ερντογάν είναι η επιτάχυνση «θεσμικών αποφάσεων», οι οποίες: αφενός θ’ αναβαθμίσουν στο ύψιστο σημείο τις σχέσεις της «μητέρας πατρίδας» με τη «θυγατέρα πατρίδα» –όπως την αποκαλεί –με τρόπο που να δημιουργείται «μη αναστρέψιμο κεκτημένο». Και αφετέρου θα διανοίγουν δεσμευτική προοπτική όσον αφορά τη διακίνηση πολιτών (και περιουσιακών στοιχείων) «μεταξύ των δυο χωρών». Οπως και ενεργοποίηση μηχανισμών πολιτογραφήσεως χιλιάδων νέων εποίκων, που αναμένουν από πολλού «ιθαγένεια» και που η τουρκοκυπριακή κατοχική διοίκηση ανέβαλλε λόγω αντιδράσεων.

Πέραν αυτών, υπάρχουν αύξουσες ενδείξεις ότι: ο Ερντογάν ζήτησε από τους τουρκοκύπριους διαπραγματευτές να μην προχωρήσουν άλλο σε ό,τι αφορά το εδαφικό. Και κυρίως να μην ενδώσουν σ’ επιστροφή περιοχών «που έχουν εποικισθεί και αξιοποιηθεί» με τουρκικές επενδύσεις. Υπονοώντας βασικά την κωμόπολη και την ευρύτερη περιοχή Μόρφου, την οποία θεωρούν ως στρατηγικής σημασίας. Και όπου, πέραν άλλων, χρηματοδοτήθηκε η δημιουργία πανεπιστημιουπόλεως!

Τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα είναι πλήρως ενήμερες αυτών των πληροφοριών, που εμπεριέχονται σε διπλωματικές εκθέσεις προς τα υπουργεία Εξωτερικών. Για την αντιμετώπιση των οποίων μελετώνται συγκεκριμένες ενέργειες, προκειμένου να εξουδετερωθούν οι συνέπειες.

Κυρίως ώστε να μην αποβούν μέρος των επιχειρημάτων ως προς το πλαίσιο επιλύσεως που θα τεθεί. Καθώς αυτές οι μεθοδεύσεις κατατείνουν ακριβώς στην αλλοίωση των πληθυσμιακών και άλλων δεδομένων, που συνιστούν κρίσιμες παραμέτρους οποιασδήποτε συμφωνίας.