Η αύξηση της κοινοβουλευτικής δύναμης της ΝΔ από 75 σε 76 βουλευτές, με την προσχώρηση και επισήμως στη γαλάζια ομάδα του Ιάσονα Φωτήλα, στην Πειραιώς εκτιμούν ότι εκπέμπει συμβολισμούς σε πολλαπλά επίπεδα, δίνοντας ώθηση και στο σχέδιο της κομματικής διεύρυνσης.

Οπως αναφέρουν υψηλόβαθμες κομματικές πηγές, ο –προερχόμενος από Το Ποτάμι –βουλευτής Αχαΐας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για την κατεύθυνση που επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πάρει το κόμμα, καθώς εκφέρει έναν πολιτικό λόγο που ξεφεύγει από τα παλαιοκομματικά στερεότυπα. Η απόφαση να ενταχθεί τώρα στη γαλάζια ΚΟ μπορεί να αποτελεί απάντηση και στις κινήσεις της Φώφης Γεννηματά για τη διεύρυνση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αλλά από την Πειραιώς τονίζουν ότι πρωτίστως συνδέεται με τη νέα εικόνα που φιλοτεχνεί για τη ΝΔ η κομματική ηγεσία, η οποία αναδεικνύεται και από άλλες κινήσεις της τελευταίας περιόδου, όπως η επιλογή του πανεπιστημιακού Χρήστου Ταραντίλη για την κομματική γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας.

Μηνύματα για τη νέα εικόνα του κόμματος και για μια ΝΔ που «έχει ανοίξει διάπλατα τις πόρτες της» θα εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην απογευματινή συνεδρίαση της γαλάζιας Πολιτικής Επιτροπής –στην οποία αναμένεται και η πρεμιέρα του Ιάσονα Φωτήλα στη νέα κομματική στέγη του. Ηδη από χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΝΔ διαβίβασε στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση την απαιτούμενη επιστολή για την αύξηση των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του.

Η προσχώρηση Φωτήλα, εξάλλου, αποτελεί σαφές μήνυμα και προς τα άλλα κόμματα του ευρωπαϊκού αντιπολιτευτικού τόξου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ενδιαφέρεται για τη διατήρηση ισορροπιών και, εφόσον απαιτηθεί, είναι αποφασισμένος να προχωρήσει χωρίς να αναζητεί συμμαχίες στο κομματικό σκηνικό. Η χθεσινή κίνηση είναι προφανές ότι ανοίγει μεγάλα ρήγματα στη σχέση της ΝΔ και με Το Ποτάμι, όπως φανερώνει και η αντίδραση του Σταύρου Θεοδωράκη, την ώρα που στον άξονα Πειραιώς – Χαριλάου Τρικούπη επικρατούν πολικές θερμοκρασίες. Στο γαλάζιο επιτελείο, ωστόσο, κινούνται με τη βεβαιότητα ότι το δίλημμα «με τον Τσίπρα ή με τη χώρα» μπορεί να αποδυναμώσει κάθε προσπάθεια για αντιπαραθέσεις με τη ΝΔ που θα ευνοούσαν το Μαξίμου.

«ΗΤΤΑ ΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ». Με αυτό το σκεπτικό, ο Ιάσων Φωτήλας εκλήθη χθες στην Πειραιώς για να επισπευσθεί η ένταξή του στη ΝΔ –και στην ίδια «γραμμή» φρόντισε να κινηθεί και ο ίδιος: «Στις ερχόμενες εκλογές, οποτεδήποτε κι αν αυτές προκηρυχθούν, θα πρέπει να ηττηθεί η οικτρή πολιτική του Τσίπρα και των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Το πραγματικό δίλημμα θα είναι ξεκάθαρο: Συνέχιση του λαϊκισμού και της οπισθοδρόμησης ή νέα κυβέρνηση με μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη και την οριστική έξοδο από την κρίση;» διερωτήθηκε ο βουλευτής Αχαΐας και πρόσθεσε: «Η ΝΔ αποτελεί τον βασικό συντελεστή της ευρωπαϊκής δημοκρατικής πορείας της χώρας μας και είναι η δύναμη που εγγυάται σήμερα την εθνική ενότητα στη βάση της αλήθειας, σε αντίθεση με τον διχασμό των πολιτών που συστηματικά καλλιεργούν οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα δεν υπάρχει πολυτέλεια για μοναχικές πορείες. Απαιτείται κοινή συστράτευση ευρύτερων μεταρρυθμιστικών δυνάμεων».

ΧΩΡΙΣ ΠΥΞΙΔΑ. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, το αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες θα τεθεί με επιτακτικό τρόπο και σήμερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επισημαίνοντας ότι το πλέον ανησυχητικό συμπέρασμα από τον διετή απολογισμό της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου είναι ότι η χώρα πορεύεται με «μια κυβέρνηση που δεν έχει κανένα απολύτως σχέδιο».