Η εξήγηση ήταν απλή. «Εάν ήμουν εγώ υποψήφιος θα έχανα και μαζί μου θα έχανε το SPD» είπε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ανακοινώνοντας με δύο συνεντεύξεις του στο περιοδικό «Στερν» και την εφημερίδα «Ντι Τσάιτ» ότι δεν θα οδηγήσει αυτός τους Σοσιαλδημοκράτες στις εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου στη Γερμανία. «Ο Σουλτς έχει σαφώς καλύτερες πιθανότητες εκλογής» πρόσθεσε. Σ’ αυτόν παρέδωσε χθες την υποψηφιότητα για τη μάχη της καγκελαρίας κόντρα στην Ανγκελα Μέρκελ. Στον Σουλτς παραδίδει και την προεδρία του SPD.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν καθαρά ότι ο Μάρτιν Σουλτς έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες απέναντι στην Ανγκελα Μέρκελ, στην απευθείας σύγκριση τα ποσοστά του Σουλτς είναι πολύ καλύτερα από του Γκάμπριελ. Ο σημερινός αντικαγκελάριος Γκάμπριελ θα μετακινηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών με την αποχώρηση του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ που αναμένεται να αναδειχθεί πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αποχωρεί από την κούρσα της καγκελαρίας στρώνοντας το προεκλογικό χαλί στον Μάρτιν Σουλτς με μία μετωπική επίθεση στη Δεξιά της Μέρκελ και του Σόιμπλε. Απαιτείται ένα «αξιόπιστο νέο ξεκίνημα μετά τον μεγάλο συνασπισμό» τονίζει ο Γκάμπριελ σε χθεσινή δήλωσή του. «Η υποψηφιότητα και η ανάληψη της προεδρίας του κόμματος από τον Μάρτιν Σουλτς πιστοποιεί τη βούλησή μας για μία πραγματική νέα αρχή στη Γερμανία και την Ευρώπη».

O Γκάμπριελ αιφνιδίασε το κόμμα του ανακοινώνοντας την παραίτηση λίγο πριν από το μίνι συνέδριο του SPD την Κυριακή, όπου επρόκειτο να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Παρά την ανορθόδοξη ανακοίνωση, η απόφασή του έγινε δεκτή με ανακούφιση από τους Σοσιαλδημοκράτες.

Ποδοσφαιριστής ήθελε να γίνει ο Μάρτιν Σουλτς, όταν ήταν νέος έπαιζε αριστερό εξτρέμ. Σήμερα, με χαρακτηριστικά το πάθος και τη μαχητικότητα, ενσαρκώνει την ελπίδα των Σοσιαλδημοκρατών ότι θα ξεφύγουν από τα «δεσμά» της Μέρκελ και θα προκύψουν από τις εκλογές συσχετισμοί που θα επιτρέπουν τον σχηματισμό με κορμό το SPD και εταίρους τα μικρότερα κόμματα από την «Αριστερά», τους Πράσινους μέχρι τους Φιλελεύθερους FDP.

«Θέλουμε μια νέα αρχή» είπε ο Καρλ Λάουτερμπαχ, από τα επιφανή στελέχη του SPD, «ο Σουλτς είναι πολύ μαχητικός κατά της Ακροδεξιάς και έχει τα αφτιά ανοιχτά στα προβλήματα των νέων» είπε η πρόεδρος των Jusos Γιοχάνα Ούκερμαν.

Συγκρατημένες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις των Χριστιανοδημοκρατών, «ο Σουλτς θα είναι ο δεύτερος νικητής μετά τη Μέρκελ, όπως και οι προηγούμενοι» είπε ο χριστιανοδημοκράτης Μίχαελ Φουκς. Η επικεφαλής των Πρασίνων Κάντριν Γκέριν-Εκαρντ χαρακτήρισε «μεγάλο Ευρωπαίο» τον Σουλτς, αλλά περιμένει, όπως είπε, να δώσει και το στίγμα του στην εσωτερική πολιτική της Γερμανίας.

Ιδιαίτερα επιφυλακτική η επικεφαλής του Λίνκε Σάρα Βάγκενκνεχτ, που σημείωσε ότι «η αλλαγή προσώπου δεν αρκεί, χρειάζεται αλλαγή πολιτικής».

Για τη λαϊκιστική ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία είναι μια εξέλιξη που αφορά τον συστημικό χώρο. Ο Μάρτιν Σουλτς ως υποψήφιος καγκελάριος είναι «σύμβολο της γραφειοκρατίας της ΕΕ και μιας βαθιά διχασμένης Ευρώπης» έγραψε η πρόεδρος του κόμματος Φράουκε Πέτρι.