Με ασπίδα το Σύνταγμα πληθαίνουν οι φωνές από τον δικαστικό, πολιτικό, νομικό και πανεπιστημιακό χώρο που λένε ομόφωνα «όχι» στην αύξηση των ορίων ηλικίας των δικαστών με νομοθετική ρύθμιση, προσπερνώντας τη ρητή συνταγματική απαγόρευση.
Το αυτονόητο αυτό όριο του καταστατικού χάρτη της χώρας έδειξε με τη χθεσινή του τοποθέτηση και ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο έβαλε –για άλλη μια φορά –τέλος στο ενδεχόμενο μεταβολής των ηλικιακών ορίων για τους δικαστές, ξεκαθαρίζοντας ότι μια τέτοια νομοθετική κίνηση δεν μπορεί να έχει τύχη γιατί «υπάρχει ρητή συνταγματική διάταξη».
Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ. Μπροστά στο μπαράζ των αντιδράσεων που εκδηλώνονται για το μείζον αυτό θεσμικό ζήτημα, το οποίο αγγίζει την καρδιά της λειτουργίας της Δικαιοσύνης, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στάση των ανώτατων δικαστών που θα λάβουν μέρος στην αυριανή Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Κι αυτό υπό το βάρος της δήλωσης της προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου Βασιλικής Θάνου, η οποία ουσιαστικά έχει ζητήσει να αφήσουν ανεπηρέαστους τους δικαστές του Αρείου Πάγου καθώς δεν έχουν ανάγκη υποδείξεων ή παραινέσεων για να εκφράσουν τη γνώμη τους επί ενός επιστημονικού θέματος.
«Πριν από περίπου τρεις μήνες είχα τοποθετηθεί για το θέμα και είχα πει ότι στο πλαίσιο του Συντάγματος δεν μπορεί να γίνει αλλαγή των ορίων συνταξιοδότησης των δικαστών, γιατί υπάρχει ρητή συνταγματική διάταξη. Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου μπορεί να συνεδριάζει και να κάνει προτάσεις ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος, αλλά όσον αφορά το αν επιτρέπεται οποιαδήποτε αλλαγή έχω τοποθετηθεί με σαφήνεια και το κάνω και σήμερα (σ.σ. χθες) για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία» επανέλαβε ο αρμόδιος υπουργός Σταύρος Κοντονής, κλείνοντας το κεφάλαιο αυτό που επιχειρείται να ανοίξει εκτός των ορίων του Συντάγματος.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ. Από την πλευρά του, πάντως, ο Σταύρος Κοντονής εξέφρασε την ανησυχία τουγια τη σφοδρότητα και την ταχύτητα «με την οποία εκδίδονται ανακοινώσεις και βάλλουν οι δικαστές ο ένας εναντίον του άλλου». Οπως χαρακτηριστικά είπε, «δίνεται μια εικόνα εμφυλίου, η οποία πλήττει το κύρος της Δικαιοσύνης και απογοητεύει το σύνολο των πολιτών και της κοινωνίας. Με αυτές τις ανακοινώσεις δημιουργείται μια αίσθηση στην κοινωνία ότι δεν υπάρχει ούτε όριο ούτε φραγμός. Και γίνεται μεγάλη ζημιά για τη Δικαιοσύνη».
Και πρόσθεσε πως στον τομέα της Δικαιοσύνης η κυβέρνηση «προσπαθεί να αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα της Δικαιοσύνης, που έχουν φτάσει σε σημείο ο πολίτης να μην απευθύνεται πλέον στη Δικαιοσύνη γιατί δεν βρίσκει το δίκιο του. Καταθέτει μια αγωγή και εκδικάζεται ύστερα από επτά χρόνια. Αυτά είναι τα πολύ σημαντικά προβλήματα τα οποία πρέπει να λύσουμε και με τα οποία δεν βλέπω να ασχολείται ιδιαίτερα κανείς. Είναι λοιπόν απολύτως αρνητική όλη αυτή η εικόνα και είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι, ενώ η κυβέρνηση με σαφήνεια έχει τοποθετηθεί, καλείται από ορισμένες ενώσεις να επανατοποθετηθεί. Επίσης είναι προβληματικό το να καλείται ο υπουργός Δικαιοσύνης από ενώσεις δικαστών να παρέμβει και να εμποδίσει αυτή την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Θα ήταν παρέμβαση βίαιη και απαράδεκτη στο έργο της Δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που είναι να κάνει και από κει και πέρα η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή του ορίου, αφού το Σύνταγμα περιέχει ρητή διάταξη. Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση. Νομικές απόψεις μπορεί να εκφράσει ο καθένας, έχουν το βάρος τους, αλλά το ζήτημα είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή του ορίου».
Η μάχη πάντως σε δικαστικό πεδίο συνεχίστηκε και χθες. Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων κάλεσε με νεότερη ανακοίνωσή της τους ανώτατους δικαστές να περιφρουρήσουν το Σύνταγμα και να διαφυλάξουν το κύρος του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Η μεγαλύτερη δικαστική ένωση, που έχει ταχθεί ευθέως υπέρ της αντισυνταγματικότητας ενδεχόμενης ρύθμισης, απαντώντας ουσιαστικά στις αιτιάσεις της προέδρου του Αρείου Πάγου επισημαίνει ότι: «Η έκφραση των απόψεων του πολιτικού και νομικού κόσμου της χώρας, ιδίως μάλιστα όταν επιχειρείται παραβίαση συνταγματικών επιταγών, δεν μπορεί να εκληφθεί ως απόπειρα επηρεασμού της κρίσης των δικαστών, αλλά είναι επιβεβλημένο από το Σύνταγμα καθήκον. Η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου καλείται την Πέμπτη να περιφρουρήσει το Σύνταγμα και να διαφυλάξει το κύρος του Ανώτατου».
Ανησυχία και προβληματισμό για την ενδεχόμενη νομοθετική μεταβολή εκτός Συντάγματος, παρά την αδιαμφισβήτητη συνταγματική επιταγή, εκφράζει με γραπτή δήλωσή του και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος. «Η επιμονή της Βασιλικής Θάνου να προωθήσει την αύξηση του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών από την υπηρεσία τους, ζητώντας τη σύγκληση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, προκαλεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό».
ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ. Τόσο η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ όσο και 14 καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου με ανακοινώσεις καταδεικνύουν με σαφήνεια ότι πρόκειται για μια αυθαίρετη ερμηνεία αντίθετη προς το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος, η οποία απειλεί να πλήξει ανεπανόρθωτα όχι μόνο το κύρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, αλλά και τη δεσμευτικότητα του Συντάγματος. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να παρακαμφθεί το γράμμα του νόμου για να εξυπηρετηθούν προσωπικά συμφέροντα» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Καμμένος.