Σε τρεις διαφορετικούς βασικούς άξονες κινείται φέτος το νέο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας. Οπως τόνισε ο διευθυντής του οργανισμού Μικαέλ Οτσάμπ κατά τη χθεσινή παρουσίαση, το σκεπτικό των δράσεων του 2017 φιλοδοξεί να στηρίξει και να αναδείξει τη νεολαία, να καταστήσει εντονότερη την παρουσία της Γαλλίας στην ελληνική επαρχία και να δώσει φωνή σε νέα σχήματα. Κάπως έτσι, τους ερχόμενους μήνες θα συνεχιστούν οι ήδη επιτυχημένες ενέργειες των περασμένων χρόνων, ενώ ο προγραμματισμός θα ενισχυθεί με την προσθήκη καινούργιων κύκλων εκδηλώσεων, κάνοντας άνοιγμα σε ακόμα μεγαλύτερη ποικιλία πολιτιστικών προϊόντων.

Τα σταθερά ραντεβού του Γαλλικού Ινστιτούτου με το κοινό του ξεκινούν τον Μάρτιο με την ετήσια γιορτή της Γαλλοφωνίας από τις 6 έως τις 21 του μήνα. Η γιορτή ανοίγει στις 7/3 με τη διάλεξη του αλγερινού συγγραφέα Μπουαλέμ Σανσάλ (στα ελληνικά κυκλοφορούν «Ο γερμανός μουτζαχεντίν» από τις εκδ. Πόλις και το «2084, το τέλος του κόσμου» από τη Διάμετρο) ενώ λίγες ημέρες αργότερα έργα από το χειρόγραφο για εκκλησιαστικό όργανο «livre d’ orgue de Montreal» θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Παύλου.

ΣΙΝΕΜΑ. Ως προς τα κινηματογραφικά, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Σινεμά (23-29/3) διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά τις ίδιες ημερομηνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στη 18η διοργάνωσή του, η θεματική που τέθηκε είναι η κινηματογραφική μουσική, προβάλλοντας ταινίες που έμειναν στην ιστορία για τη μουσική τους επένδυση. Ακόμα, στους κύκλους του cine-club, το 2017 θα προβληθούν κλασικές και νεότερες ταινίες σε συνδυασμό με την πολιτιστική επικαιρότητα. Το καλοκαίρι, το σινεφίλ πρόγραμμα θα δώσει τη σκυτάλη στο νέο Θερινό Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου «En plein air» με προβολές στους κήπους της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής.

Η επόμενη Νύχτα Φιλοσοφίας (19/5) διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε και αφιερώνεται στη διερεύνηση της έννοιας της αισθητικής. Την επιμέλεια έχει η φιλόσοφος και δραματουργός Καμίλ Λούις με την κολεκτίβα της Kom.post. Από την πλευρά του, ο εικαστικός Αλέξανδρος Μιστριώτης θα ετοιμάσει έναν περίπατο με έργα στην ευρύτερη γειτονιά των δύο οργανισμών. Γαλλική νότα θα έχει και η Documenta 14, όπως και η 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης. Επίσης θα υπάρξει συνεργασία με το Palais de Tokyo για τη διοργάνωση εκδηλώσεων σύγχρονης τέχνης, ενώ τον Απρίλιο θα εγκαινιαστεί η έκθεση του Πιερ Μπουρντιέ «Εικόνες της Αλγερίας».

Στην ατζέντα των εικαστικών δράσεων προστίθεται και το πρόγραμμα «Focus: Βιντεοπαιχνίδια» με τη διοργάνωση εργαστηρίων, τουρνουά και συζητήσεις με δημιουργούς αυτής της πολιτιστικής βιομηχανίας. Παράλληλα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ κόμικς Comicdom Con Athens 2017, που θα λάβει χώρα και στο Γαλλικό Ινστιτούτο, ο Μπενουά Σοκάλ θα έρθει εδώ για να παρουσιάσει το παιχνίδι του Syberia 3.

ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ. Ο κύκλος «Λέξεις επί σκηνής», που ξεκίνησε πέρυσι, περιλαμβάνει και φέτος λογοτεχνικές βραδιές που προβάλλουν την ποίηση μέσα από αναγνώσεις, παρουσιάσεις ποιητών και ηθοποιών με τη συνοδεία μουσικής και κινηματογραφικών προβολών. Στις 2 Φεβρουαρίου την τιμητική του θα έχει ο Πολ Σελά με το έργο του Θωμά Συμεωνίδη «Υπάρχει επίσης» σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου. Στις 17 του ίδιου μήνα, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατο του Καζαντζάκη (και ενώ τρέχει το έτος Καζαντζάκη), θα διαβαστούν αποσπάσματα από τη μετάφραση της Οδύσσειας του μεγάλου κρητικού συγγραφέα με μουσική συνοδεία.

Στον τομέα των παραστατικών τεχνών ξεχωρίζουν η συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης για το έργο «Βικτόρ ή τα παιδιά στην εξουσία» σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη, πάνω σε λιμπρέτο Σταμάτη Κραουνάκη που πρωταγωνιστεί. Ακόμα, στο Εθνικό Θέατρο συμβάλλουν στην παραγωγή της παράστασης «Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια του Ζακ Λακαριέρ» σε σκηνοθεσία Φένιας Παπαδόδημα. Στο θέατρο Η Νέα Σκηνή – Λευτέρης Βογιατζής θα στεγαστεί το φθινόπωρο το νέο φεστιβάλ «Το γαλλικό θέατρο, ένα νέο βλέμμα» με τρία ρομαντικά έργα. Τον Ιούνιο στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά θα παρουσιαστεί το φεστιβάλ «Διαφορετικότητα» ενώ θα ανέβει και η παράσταση «Καλιγούλας» του Αλμπέρ Καμί, σε σκηνοθεσία Αλίκης Δανέζη και πρωταγωνιστή τον Γιάννη Στάνκογλου. Το βιβλίο αναβαθμίζεται χάρη στον κύκλο «Η λογοτεχνία πέρα μακριά» όπου κάθε δύο μήνες θα παρουσιάζονται συγγραφείς που έγραψαν στα γαλλικά και προέρχονται από διάφορους ορίζοντες. Ακόμα, αρχίζει να λειτουργεί η λέσχη ανάγνωσης με συμμετέχοντες που θα φέρνουν αγαπημένα τους γαλλικά βιβλία και θα συνομιλούν γι’ αυτά με άλλους αναγνώστες.