Κόσμο και κοσμάκη μάζεψε χθες το πρωί στη Βουλή ο λαοφιλέστατος πρόεδρος Αλέξης, γεγονός το οποίο πυροδότησε ένα πλήθος εικασιών για τον σκοπό της σύναξης –τι απίθανα (και πιθανά!) σενάρια ακούστηκαν, δεν λέγεται. Πλην όμως, όπως με διαβεβαίωσε εις εκ των συμμετεχόντων μετά το τέλος της δίωρης περίπου σύσκεψης, αδίκως σκεφτήκαμε ό,τι σκεφτήκαμε (ώς και πρόωρες εκλογές –μιλάμε για τέτοιο εύρος σεναρίων).

Ο πρόεδρος Αλέξης εκτιμάει ότι το όλο πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ο συντονισμός της, και επειδή δεν είναι για να αυτομαστιγώνεται τώρα (διότι άμα μου λες ότι έχει πρόβλημα ο συντονισμός της κυβέρνησης, ουσιαστικά τι λες; Οτι ευθύνεται αυτός που είναι επικεφαλής της, δηλαδή ο Πρωθυπουργός, δηλαδή εσύ), ζήτησε από τους συμμετέχοντες να του προτείνουν διάφορες λύσεις. Μην τα πολυλογώ, διότι το πράγμα δεν παρουσιάζει να πεις και κανένα σοβαρό ενδιαφέρον, αποφασίστηκε η δημιουργία κυβερνητικού συμβουλίου, με τη συμμετοχή κορυφαίων υπουργών. Το όργανο θα συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα (και οπωσδήποτε σε έκτακτες περιπτώσεις), προκειμένου να λαμβάνει αποφάσεις επί θεμάτων που απασχολούν την κυβέρνηση…

Ητοι, σωθήκαμε…

Καλορίζικο

Αυτά μου είπε ο ένας συνομιλητής μου. Ενας δεύτερος όμως, συμμετέχων της σύσκεψης, πιο «ψαγμένος» αυτός, μου «κάρφωσε» ότι το όλο θέμα δεν είναι ακριβώς ο καλύτερος κυβερνητικός συντονισμός. Αλλά το πώς θα βολέψει ο πρόεδρος Αλέξης δύο μονίμως παραπονούμενους υπουργούς – κυβερνητικούς εταίρους, οι οποίοι διαμαρτύρονται συνεχώς ότι δεν μετέχουν της λήψης των (κυβερνητικών) αποφάσεων.

Ελεγα να το βάλω σε κουίζ, ποιοι είναι αυτοί οι υπουργοί, αλλά δεν θα το κάνω, διότι προέχει η οικονομία χρόνου και χώρου. Πρόκειται για τον υπουργό Καμμένο του κόμματος ΑΝΕΛ και τον υπουργό Κοτζιά του κόμματος Πράττω.

Ο πρώτος διαμαρτύρεται μονίμως επειδή θέλει να έχει λόγο στις αποφάσεις, και δεν τον έχει (τα μαθαίνει από σπόντα και σε δεύτερο χρόνο…) και ο δεύτερος διότι με αφορμή το Κυπριακό, διέγνωσε, λέει, ότι ο πρόεδρος Αλέξης είχε παραπληροφορηθεί από ορισμένους στο περιβάλλον του Μαξίμου, σχετικά με τη στάση του στις διαπραγματεύσεις της Ελβετίας. Υπενθυμίζω ότι ο Κοτζιάς τα είχε «πάρει» κανονικά όταν του έστειλαν από το Μαξίμου ως «μπάστακες» που λέγαμε παλιά, στη Γενεύη, τον αδελφό Τζανακόπουλου και τον διπλωμάτη Τσίπρα, Καλπαδάκη –δεν το εκτίμησε καθόλου, μπορώ να πω.

Με γεια το όργανο, ρε παιδιά!

Εναλλακτικές

Ευκαιρίας δοθείσης θέλω να μεταφέρω στον πρόεδρο Αλέξη τη δική μου πικρία για το γεγονός ότι δεν υιοθέτησε τίποτε από όσα με μεγάλη προθυμία εισηγήθηκα για τον εορτασμό της σημερινής επετείου για τα δύο χρόνια από την άνοδο για πρώτη φορά της Αριστεράς (λέμε τώρα…) στην εξουσία.

Ούτε τριήμερη αργία, ούτε κανονιοβολισμοί από τον Λυκαβηττό, ούτε παρελάσεις, ούτε συναυλίες. Τίποτε από όλα αυτά. Μια συγκέντρωση όλη κι όλη, την επόμενη Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, και αυτή σε κλειστό χώρο, και τίποτε άλλο.

Πού εκείνες οι μέρες της χαράς που είχαμε τρέξει όλοι στο Σύνταγμα και χορεύαμε εναλλάξ πότε «ικαριώτικο» και πότε «ντάρι – ντάρι – στον γιαλό πετούν οι γλάροι» –αξέχαστες στιγμές.

Είναι τέτοιο το «πανηγυρικό» κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ώστε δεν έχουν αποφασίσει ακόμη πού θα την κάνουν τη σεμνή τελετή. Εγιναν κάτι σκέψεις για το Tae Kwon Do, αλλά το ρημάδι είναι μεγάλο, θέλει πέντε χιλιάδες κόσμο να γεμίσει, και πού να βρεθούν αυτοί τέτοιες εποχές.

Πρόεδρε, μην πτοείστε, υπάρχει και ο Σπόρτιγκ να θυμηθείτε και τα παλιά, και… επερχόμενα! Με 1.200 άτομα, γίνεται μεγάλο «τζέρτζελο». Ή ο Πανελλήνιος, με ακόμη λιγότερα…

Νοσταλγία

Για τους βαριά χτυπημένους από νοσταλγία (κάτι πασόκους που αλλαξοπίστησαν και τώρα το έχουν σκυλομετανιώσει…), συστήνω ανεπιφύλακτα τον Χώρο Τέχνης και Πολιτισμού Αρτεμις στην οδό Πυθαγόρα 8, στον Αλιμο, όπου αυτή την Κυριακή η νέα ορχήστρα Φιλαρμόνια θα παρουσιάσει τα αθάνατα «Carmina Βurana»!

Την ορχήστρα διευθύνει ο άγνωστος σε μένα κύριος Μαλιάρας, και το έργο θα ερμηνεύσουν τρεις σολίστ, συμφωνική ορχήστρα, μεικτή και παιδική χορωδία –πάνω σε μεσαιωνικά κείμενα στη λατινική, τη γερμανική και τη γαλλική γλώσσα, τα οποία περιέχονται σε ένα χειρόγραφο του 13ου αιώνα που βρέθηκε στο μοναστήρι Benedikt-Beuren, κοντά στο Μόναχο, στη Βαυαρία.

Κρίμα που δεν είναι διαδραστική η εφημερίδα (interactive όπως θα λέγαμε και στην εύανδρο Ηπειρο) να πρόσθετα εδώ κάτι από την εμφάνιση Ανδρέα στην εξέδρα με «χαλί» τα «Carmina Burana» –να γίνει χαμός!

Αλλά φαντάζομαι ότι θα το λύσει και αυτό το θέμα ο επενδυτής που θα βρεθεί για τον ΔΟΛ. Ετσι κι αλλιώς θα μας περάσει που θα μας περάσει στη «νέα εποχή», να μη μας κάνει και interactive; Κρίμα είναι…
Παράδειγμα

Για να μην αφήσω τη νοσταλγία να με καταβάλει, επανέρχομαι στα της χθεσινής μεγάλης σύσκεψης κυβερνητικών και κομματικών στελεχών υπό τον πρόεδρο Αλέξη, στη Βουλή.

Κάποιος κυκλοφόρησε την (άχρηστη) φήμη ότι μετείχε σε αυτή και ο Πρόεδρος Νίκος (Βούτσης) της Βουλής. Τον ενημερώνω και αυτόν, αλλά και όσους έσπευσαν να υιοθετήσουν άκριτα την «πληροφορία» ότι δεν μετείχε. Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος Νίκος ταξίδευε για Τελ Αβίβ με το δρομολόγιο της EL AL.

Και μάλιστα στην οικονομική θέση. Για να γίνει δε πιο κατανοητό, σε αντιδιαστολή με ορισμένους που έχουν κάνει το πρωθυπουργικό αεροσκάφος κάτι σαν ταξί, αδιαφορώντας παντελώς για τα τεράστια κόστη του, επαναλαμβάνω: ο Πρόεδρος της Βουλής μετέβη χθες στο Τελ Αβίβ για επίσημη επίσκεψη, με το δρομολόγιο της γραμμής, σε οικονομική θέση. Κόστος εισιτηρίου μετ’ επιστροφής 408 ευρώ!!

Το αφιερώνω εξαιρετικά στον πρόεδρο Αλέξη, που εξακολουθεί να κλείνει προκλητικά τα μάτια σε ό,τι συμβαίνει γύρω του…

Υπερατλαντικό

Για να μη νομίζουμε πάντως ότι μόνο εδώ συμβαίνουν κόλπα ενόψει των εκλογών, μεταφέρω είδηση από την Αμερική, σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος με το κομοδινί μαλλί Τραμπ σκοπεύει να διατηρήσει στη θέση του τον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ. Ποιο είναι το παλικάρι;

Είναι αυτός που 10 ημέρες πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ότι το FBI εξετάζει πρόσθετα ηλεκτρονικά μηνύματα της προεδρικής υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον την περίοδο που εκείνη ήταν υπουργός Εξωτερικών του Ομπάμα. Και αφού έγινε ο πανικός στις ΗΠΑ, τρεις – τέσσερις ημέρες μετά ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκε μεν η έρευνα, αλλά σταμάτησε γιατί δεν βρέθηκε τίποτε το μεμπτό για την Κλίντον. Αλλά η δουλίτσα είχε γίνει! Εχασε η Χίλαρι, και τώρα ο Τραμπ τον ανταμείβει για τις «υπηρεσίες» του.

Κάνω την προβολή στα καθ’ ημάς: σαν να βγει ο Ρουμπάτης ας πούμε δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές, και να ανακοινώσει ότι έχουν βρεθεί κάτι στοιχεία για τον Τσίπρα ή τον Καμμένο, τα οποία τα ψάχνει η ΕΥΠ, και αφού «δουλέψει» το πράγμα στους ψηφοφόρους, να ανακοινώσει λίγο πριν από τις κάλπες ότι από την έρευνα δεν προέκυψε κάτι. Και μετά να κερδίσει ο Κυριάκος τις εκλογές και να τον ανταμείψει διατηρώντας τον στη θέση του. Νομίζω ότι κάτι τέτοιο ούτε σε εμάς, που είμαστε όπως είμαστε, δεν γίνεται…