Μετά τα ομαδικά πυρά από τις δικαστικές ενώσεις, τον νομικό κόσμο, αλλά και τη ρητή δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, στο παρά πέντε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου για τη μεταβολή των ορίων ηλικίας των δικαστικών λειτουργών, παρά την αντίθετη ρητή συνταγματική απαγόρευση.

Ως επίσημος λόγος αναβολής της κρίσιμης διοικητικής Ολομέλειας προβλήθηκε το γεγονός ότι δεν ήταν έτοιμη η εισηγήτρια, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ειρήνη Κιουρτσόγλου-Πετρουλάκη.

Δεν ήταν λίγοι μάλιστα εκείνοι που συνέδεσαν την αναβολή της σύγκλησης της Ολομέλειας με τον ορυμαγδό των ανακοινώσεων από τον δικαστικό και νομικό κόσμο της χώρας, που με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο έχουν εκφράσει την άποψη ότι η ενδεχόμενη νομοθετική μεταβολή των ορίων ηλικίας των δικαστών έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το Σύνταγμα, που οι δικαστές εκ του ρόλου τους περιφρουρούν.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα θα βρεθεί εκ νέου στην… αρεοπαγιτική έδρα και πως η Ολομέλεια θα συγκληθεί σύντομα, προκειμένου οι ανώτατοι δικαστές, όπως έχουν δικαίωμα, να εκφράσουν και εκείνοι την επιστημονική τους άποψη για το μείζον θεσμικό ζήτημα που έχει ανακύψει. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ως πιθανότερος χρόνος σύγκλησης της Ολομέλειας θεωρείται η επόμενη ή η μεθεπόμενη εβδομάδα.

Βέβαια, μέχρι τότε -ή και όποτε άλλοτε προσδιοριστεί η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου –δεν θα έχει αλλάξει κάτι στο σκηνικό, καθώς ήδη οι δικαστικές ενώσεις των άλλων δύο Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας ( Συμβούλιο της Επικρατείας και Ελεγκτικό Συνέδριο) έχουν ταχθεί υπέρ της αντισυνταγματικότητας μίας ενδεχόμενης ρύθμισης με νόμο, που θα ξεπερνά τη ρητή διάταξη του Συντάγματος.

Νέο μήνυμα Κοντονή. Από την πλευρά του μάλιστα ο καθ΄ ύλην αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έστειλε σαφές μήνυμα και από τον Αρειο Πάγο, μετά τη συνάντηση που είχε για τον θεσμό του Ευρωπαίου Εισαγγελέα, με την Εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου και τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου.

Ο Κοντονής επανέλαβε για τρίτη φορά την πάγια θέση του ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ρύθμιση για τα όρια ηλικίας των ανώτατων δικαστών διότι «είναι ρητή η συνταγματική διάταξη».

Οπως ξεκαθάρισε τυχόν «αλλαγή της συγκεκριμένης διάταξης μπορεί να γίνει μόνο μέσω της αναθεωρητικής διαδικασίας του Συντάγματος και με κανένα άλλο τρόπο. Η Ολομέλεια μπορεί να συνεδριάζει και να αποφασίζει για οποιοδήποτε ζήτημα τίθενται από τα μέλη της. Και για εμάς, για την κυβέρνηση εννοώ, θα είναι ευπρόσδεκτη μία οποιαδήποτε άποψη, η οποία λειτουργεί στα πλαίσια της αναθεώρησης του Συντάγματος».

Ο Κοντονής κάλεσε δε για μια ακόμη φορά«όλους τους εμπλεκόμενους να μη δίνουν μια εικόνα εμφυλίου πολέμου στην κοινωνία γιατί αυτό θίγει το κύρος της Δικαιοσύνης. Και πρόσθεσε πως « ένα τέτοιο κακό δεν αφορά μόνο τον παρόντα χρόνο αφορά και το μέλλοντα και σωρεύονται προβλήματα τα οποία δεν είναι ανάγκη αυτή την ώρα να τα δημιουργούμε. Τα προβλήματα της Δικαιοσύνης είναι πολλά και είναι άλλου τύπου. Καλούμε λοιπόν τους πάντες να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να επιλύσουμε αυτά τα χρονίζοντα προβλήματα της Δικαιοσύνης και να μην αναλωνόμαστε σε αντιπαραθέσεις».

«Μόνο ως πρόταση». Πάντως, στο μείζον θέμα που έχει ανακύψει προκαλώντας εμφυλιοπολεμικό κλίμα στον χώρο της Δικαιοσύνης χθες πήρε θέση και η Ενωση Συνταξιούχων Δικαστικών Λειτουργών Ελλάδος και Λειτουργών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Οι επίτιμοι ανώτατοι δικαστές επισημαίνουν ότι «η διάταξη του άρθρου 88 παρ. 5 του Συντάγματος είναι σαφής και δεν είναι δεκτική αντίθετης ερμηνείας που θα ανέτρεπε την ασφάλεια δικαίου, στην οποία αποβλέπει κάθε πολίτης και την οποία είναι ταγμένοι να υπηρετούν οι δικαστές». Συνεπώς, τονίζουν ότι «η συζήτηση σχετικά με το ζήτημα του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών, τροποποιήσεις ή ερμηνείαστο σαφές και μη επιδεχόμενο αμφισβήτησης περιεχόμενο της ανωτέρω διάταξης του άρθρου 88 παρ. 5 του Συντάγματος μπορεί να γίνει μόνο με τελικό σκοπό τη διατύπωση πρότασης στο πλαίσιο συνταγματικής αναθεώρησης της σχετικής διάταξης. Οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία, λύση ή ενέργεια που στοχεύει στην προώθηση διαφορετικού νοήματος στη διάταξη αυτή είναι ευθέως αντισυνταγματική και δίνει τη δυνατότητα να ανατρέπονται διατάξεις του Συντάγματος με σαφές και ανεπιφύλακτο περιεχόμενο».