Με την πλάτη στον τοίχο είναι η κυβέρνηση, καθώς οι δανειστές δίνουν διορία έναν μήνα για να πάρει μέτρα που να διασφαλίζουν την επιστροφή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα και να ολοκληρώσει την αξιολόγηση. Διαφορετικά υπαινίσσονται ότι η χώρα θα εμπλακεί σε νέες περιπέτειες.
Το σχετικό μήνυμα έστειλε χθες ευρωπαίος αξιωματούχος ενόψει του σημερινού Eurogroup, την ίδια ώρα που στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός διεμήνυε σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», με αφορμή την επέτειο δύο χρόνων από την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να νομοθετήσει «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα».
Σύμφωνα με τον ευρωπαίο αξιωματούχο, ο Φεβρουάριος είναι ο τελευταίος μήνας που μπορούν να συμφωνηθούν ζητήματα, όπως το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, οι ρυθμίσεις για το χρέος και η συνέχιση της παρουσίας του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς να εμπλακούν στο κλίμα της μακράς προεκλογικής περιόδου που σίγουρα θα δημιουργηθεί στην ευρωζώνη ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων στην Ολλανδία (τον Μάρτιο), στη Γαλλία (τον Απρίλιο και τον Μάιο) και στη Γερμανία (τον Σεπτέμβριο).
Οπως είπε, ο Φεβρουάριος «είναι όχι επίσημα, αλλά σε ρεαλιστική βάση, το χρονικό σημείο στο οποίο θα χρειαστεί να καταλήξουμε σε συμφωνία. Αν δεν επιτευχθεί αυτό», συνέχισε, «θα μπορούν μεν να συνεχιστούν οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο, αλλά οι πολιτικοί θα στρέψουν την προσοχή τους σε άλλα ζητήματα».
Οσον αφορά τη συμμετοχή του Ταμείου, ο ίδιος δεν άφησε κανένα περιθώριο να μην εξασφαλισθεί και ξεκαθάρισε μάλιστα ότι μιλάμε για πλήρη συμμετοχή, δηλαδή με χρηματοδότηση. Επικαλούμενος εμμέσως πλην σαφώς τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είπε ότι το ενδεχόμενο μη συμμετοχής του Ταμείου θα έθετε προβλήματα σε μια πλειάδα κρατών – μελών, ενώ θα ανέκυπταν τεράστια τεχνικά ζητήματα και τεράστιες καθυστερήσεις.
ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ. Οι επισημάνσεις αυτές του ευρωπαίου αξιωματούχου, που θεωρείται ότι εκφράζει το πνεύμα του Eurogroup, θέτουν εκ των πραγμάτων θέμα προσαρμογής της κυβέρνησης στις απαιτήσεις του Ταμείου για προκαταβολική λήψη μέτρων. Είναι γνωστό ότι το Ταμείο δεν ικανοποιείται από την πρόταση της παράτασης του κόφτη για έναν χρόνο, όπως προτείνει η κυβέρνηση, αλλά ζητά να ψηφιστούν τώρα τα μέτρα και συγκεκριμένα η μείωση του αφορολογήτου και η κατάργηση της διαφοράς των συντάξεων που ισχύει για τους παλιούς συνταξιούχους.
Για το θέμα αυτό, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης παραδέχθηκε ότι είναι το μεγάλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί προκειμένου να βρεθεί λύση.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές τις τελευταίες ημέρες, προωθείται μια συμβιβαστική φόρμουλα, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα ψηφίσει προκαταβολικά τα μέτρα, αλλά θα υπάρχει ρήτρα που θα της επιτρέπει να μην τα εφαρμόσει σε περίπτωση που οι δημοσιονομικές επιδόσεις εξασφαλίζουν το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ χωρίς αυτά. Επιπλέον, σε αντάλλαγμα, οι θεσμοί φέρονται να έχουν υποσχεθεί στην κυβέρνηση να συγκεκριμενοποιήσει η ευρωζώνη τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Τη φόρμουλα αυτή αναμένεται να συζητήσει σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος βρίσκεται από χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εχει επιπλέον διμερείς επαφές. Σημειώνεται ότι στο Eurogroup σήμερα θα συμμετάσχει και ο Πολ Τόμσεν εκ μέρους του Ταμείου.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ. Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης είπε χθες ότι η επιστολή Τσακαλώτου είναι ένα καλό σημείο έναρξης, αλλά όχι και σημείο τερματισμού. Ο ίδιος αποκάλυψε, εξάλλου, ότι το ΔΝΤ αναμένεται να φέρει προς συζήτηση στο διοικητικό του συμβούλιο την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα την έκθεσή του για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας με βάση το άρθρο IV , η οποία θα περιλαμβάνει και έκθεση βιωσιμότητας χρέους. Προφανώς, η έκθεση αυτή θα δώσει το έναυσμα για τις τελικές διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του Ταμείου.
Η εκτίμηση του ίδιου είναι ότι υπάρχουν «πολύ καλές πιθανότητες» να βρουν κοινό τόπο οι τέσσερις θεσμοί και να επιστρέψουν στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο εγγύς μέλλον. Οπως είπε, οι ελληνικές Αρχές είναι σε θέση να συμφωνήσουν στις βασικές παραμέτρους και επομένως η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι δυνατόν να επιτευχθεί ώς το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.
Εκτός, όμως, από το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ, το οποίο σχετίζεται κυρίως με τα μέτρα μετά το 2018, υπάρχουν πάντα και οι εκκρεμότητες της αξιολόγησης, που συνεχίζουν να αποτελούν αγκάθια και να μην κλείνουν. «Ολοι γνωρίζουμε ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των διάφορων πλευρών» είπε ο αξιωματούχος. Αυτές επικεντρώνονται σε περαιτέρω φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η αγορά εργασίας, οι αγορές προϊόντων, η ενέργεια κ.λπ.
Επίσης, αναγνώρισε ότι οι θεσμοί δεν συμφωνούν ούτε και μεταξύ τους για τη δημοσιονομική πορεία μετά το 2018, ενώ σημείωσε με ικανοποίηση τα καλύτερα από τα προβλεφθέντα αποτελέσματα του 2016, που θα επηρρεάσουν, όπως είπε, και το 2017.
Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ. Σημειώνεται ότι και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας χθες σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη, είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο της ανάκαμψης, ότι το τρίτο όπως και το τέταρτο τρίμηνο του 2016 το ΑΕΠ είχε θετικό πρόσημο και ότι εκτιμάται θετικός ρυθμός ανάπτυξης για τη χρονιά συνολικά έναντι πρόβλεψης για οριακή ύφεση.