Η κινητικότητα στον χώρο της Κεντροαριστεράς είναι έντονη, όχι μόνο σε επίπεδο προσώπων αλλά και ιδεών. Μια ιδέα, για παράδειγμα, από τις πολλές που έχουν πέσει το τελευταίο διάστημα στο τραπέζι των συζητήσεων –στοιχηματίζω ότι θα απασχολήσει έντονα τις επόμενες μέρες τους ενδιαφερομένους για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, της μεγάλης προοδευτικής παράταξης κ.λπ. –είναι αυτή που πρωτοειπώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο άτυπο Συντονιστικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Τι αφορά; Εφόσον ένα κοινοβουλευτικό κόμμα όπως π.χ. Το Ποτάμι –καθόλου τυχαίο το παράδειγμα –δεχθεί να ενταχθεί στη Συμπαράταξη, τότε η εκλογή επικεφαλής από τη βάση μπορεί να προηγηθεί της διεξαγωγής του Συνεδρίου. Προσοχή, όμως, απαράβατη προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι η ένταξη του κόμματος στη Συμπαράταξη, όπως ακριβώς συνέβη με τη ΔΗΜΑΡ και το ΚΙΔΗΣΟ, και σαφώς με τη διατήρηση της αυτονομίας του. Γιατί μπαίνει αυτός ο «όρος»; «Ή είμαστε μαζί ή όχι» είναι η απάντηση κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ, το οποίο εξηγεί ότι δεν πρόκειται για καμιά ταπεινωτική πράξη, καθώς και οι τέσσερις συμπράττουσες δυνάμεις (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΚΙΔΗΣΟ, Κινήσεις Πολιτών) έχουν κάνει ακριβώς το ίδιο ώστε σήμερα να βρίσκονται κάτω από την «ομπρέλα» της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Με ενδιαφέρον αναμένω την αντίδραση της Σεβαστουπόλεως…

Γεννηματά, Καμίνης και Γιαννίτσης

Μένω στην Κεντροαριστερά καθώς εντόπισα ένα ιδιαιτέρως ενδιαφέρον πάνελ που θα πλαισιώνει τη συζήτηση του βιβλίου του βουλευτή της Συμπαράταξης και πρώην υπουργού Γιάννη Μανιάτη «Μεταρρυθμίσεις και Προοδευτικός Πατριωτισμός» (εκδόσεις Παπαζήση). Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί τη μεθεπόμενη Δευτέρα (6 Φεβρουαρίου) στο Μουσείο της Ακρόπολης και στη συζήτηση –που θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας –θα συμμετέχουν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης.

Το ΠΑΣΟΚ κοντά στην Κιβωτό

Τέλος, όπως έμαθα από τη Χαριλάου Τρικούπη, κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς, επισκέπτεται σήμερα το πρωί την Κιβωτό του Κόσμου, το δημιούργημα του παπά Αντώνη Παπανικολάου (φωτογραφία) το οποίο, στηριζόμενο στην αγάπη και συνεργασία του κόσμου, προσφέρει μια μεγάλη αγκαλιά, φροντίδα και στοργή στα παιδιά και σε όσους έχουν ανάγκη.

Το κλιμάκιο, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Τομέα Εθελοντισμού και Κοινωνικών Κινημάτων του ΠΑΣΟΚ, αποτελείται από τη βουλευτή Αττικής Εύη Χριστοφιλοπούλου, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Δημήτρη Καρύδη, τη γραμματέα του Τομέα Εθελοντισμού Μαρία Δημητρακοπούλου – Σιούνα, την αναπληρώτρια γραμματέα Τύπου Ντόρα Γιαννακοπούλου, τον γραμματέα της ΝΕ Α’ Αθήνας Γιώργο Καραμπιζιώτη, τον γραμματέα της ΤΟ Κολωνού Στάθη Μουρτζάκη και μέλη του Τομέα Εθελοντισμού.

Κι όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Η μικρή μας προσφορά με αθλητικά είδη για τα ανήλικα παιδιά της Κιβωτού στη Χίο, καθώς και παιχνιδάκια και λιχουδιές για τα παιδιά που προστατεύονται από τη διεθνώς αναγνωρισμένη δομή του παπα-Αντώνη στον Κολωνό, είναι μια ακόμα ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στο αξιοθαύμαστο έργο του, για το οποίο τον συγχαίρουμε και ευχόμαστε να βρει άξιους μιμητές».