Ενα φάντασμα πλανιέται πάνω από τις Βρυξέλλες. Το φάντασμα του κομμουνισμού. Αυτή τη φορά όμως αιτία για να επιβεβαιωθεί η κλασική ρήση του Κομμουνιστικού Μανιφέστου ήταν το ΚΚΕ. Και ειδικότερα, η 10η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση που φιλοξένησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ιστορικού κόμματος και στην οποία συμμετείχαν 41 κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα –υπό το φως της μεγάλης επετείου των 100 χρόνων της Οκτωβριανής Επανάστασης.

Οπως θα καταλάβατε, ή όπως θα ξέρετε ήδη, το ΚΚΕ σήμερα βρίσκεται στην πρωτοπορία του συντονισμού των ΚΚ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ η συνέπεια και η «ορθή γραμμή» του (μαρξιστική – λενινιστική) αναγνωρίζεται από όλους. Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε την εισηγητική ομιλία λοιπόν, υπό το βλέμμα των ξένων συντρόφων του με παρόντες επίσης τους κομματικούς, όπως οι ευρωβουλευτές Κώστας Παπαδάκης και Σωτήρης Ζαριανόπουλος και τα κορυφαία στελέχη Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και Ελισσαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του κόμματος.

Να πω επίσης ότι ο Κουτσούμπας με την ευκαιρία της επίσκεψής του έδωσε και συνέντευξη στο Euronews. Υπερασπίστηκε τα σοσιαλιστικά καθεστώτα, το όραμα του κομμουνισμού, την αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά όχι με όρους ευρωσκεπτικισμού ή Brexit, ενώ αλίευσα κάτι ενδιαφέρον που είπε: στο θέμα του Κυπριακού, εκτίμησε πως η λύση που σήμερα προωθείται είναι διχοτομική, ενώ τόλμησε την πρόβλεψη πως αν πάει το σημερινό σχέδιο σε δημοψήφισμα θα καταψηφιστεί!