Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται πλέον οι σχέσεις του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου με τον υφυπουργό του Κώστα Ζουράρι, ο οποίος ξαναχτύπησε χτες, προτείνοντας αυτή τη φορά να συμμετάσχουν και τα ιδιωτικά σχολεία της χώρας στη φιλοξενία των προσφυγόπουλων!

Ο Ζουράρις έκανε αυτή τη δήλωση στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης NORTH98, υποστηρίζοντας ότι αυτή η προοπτική θα εξυψώσει το κύρος της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Μάλιστα πρότεινε η χρηματοδότηση των ιδιωτικών σχολείων να γίνει από τις επιδοτήσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τους πρόσφυγες, αλλά και χαμηλότερη φορολογία σε όσα σχολεία δεχθούν να εκπαιδεύσουν προσφυγόπουλα.

Αστραψε και βρόντηξε

Μόλις το άκουσε ο Γαβρόγλου, λένε οι πληροφορίες μου, άστραψε και βρόντηξε, καθώς είναι η πολλοστή φορά που αιφνιδιαστικές δηλώσεις Ζουράρι χωρίς προηγούμενη συνεννόηση γίνονται θέμα. Επίσης, το ζήτημα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων βρίσκεται αυτόν τον καιρό στην αιχμή του, με τον ίδιο τον υπουργό, τον γενικό γραμματέα Γιάννη Παντή και πολλούς άλλους παράγοντες να προσπαθούν καθημερινά να ηρεμήσουν τα πνεύματα σε σχολεία όπου οι γονείς αντιδρούν στη «συγκατοίκηση» των παιδιών τους με προσφυγόπουλα, παρότι τα μαθήματα θα γίνονται σε διαφορετικές ώρες.

«Προσωπικές απόψεις»

Ετσι ο Γαβρόγλου πήρε την απόφαση να αδειάσει τον υφυπουργό του. Ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Παιδείας έχει την αποκλειστική ευθύνη της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων και υλοποιεί με επιτυχία τον προγραμματισμό του στο πλαίσιο της δημόσιας εκπαίδευσης.

«Κάθε άλλη συζήτηση είναι περιττή. Οι απόψεις του κ. Ζουράρι είναι προσωπικές» τόνισε.

Σε άλλες εποχές, τέτοιο άδειασμα και αποδοκιμασία θα οδηγούσε σε άμεση παραίτηση. Στην εποχή μας δεν ξέρω μήπως μπορεί να οδηγήσει σε… αναβάθμιση.

Λάβρος ο Σεραφείμ για τη «δημόσια προβολή της ομοφυλοφιλίας»

Την περασμένη Παρασκευή σας είχα ενημερώσει πως ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ μόλις έμαθε πως το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει ένα ενημερωτικό πρόγραμμα στα γυμνάσια με θέμα, μεταξύ άλλων, την ομοφοβία και την τρανσφοβία στα σχολεία και την κοινωνία, αντέδρασε έντονα. Είχε στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στον υπουργό Κώστα Γαβρόγλου και ζητούσε την απόσυρση της σχετικής εγκυκλίου. Ομως ο γνωστός μητροπολίτης –που όποτε του δοθεί ευκαιρία και αφορμή –«αφορίζει» την ομοφυλοφιλία δεν έμεινε στην επιστολή.

Εγκύκλιος και προτροπές

Χθες έστειλε εγκύκλιο σε όλες τις ενορίες της Μητρόπολης Πειραιά η οποία μάλιστα θα διαβαστεί την Κυριακή στους ναούς. Τι λέει; Τι άλλο, πως η «δημόσια προβολή της ομοφυλοφιλίας, εκτός του ότι προσβάλλει την δημόσια αιδώ και τη θρησκευτική μας συνείδηση, στέλνει προς τους νέους μηνύματα ανώμαλης σεξουαλικής συμπεριφοράς» και ότι είναι «αιτία ψυχοπαθολογικών διαταραχών στα παιδιά, που θα ανατραφούν από ομοφυλοφιλικά ζεύγη».

Ο μητροπολίτης Πειραιώς προτρέπει μάλιστα τους γονείς να ζητήσουν από το σχολείο να απαλλαγούν τα παιδιά τους από την παρακολούθηση του συγκεκριμένου προγράμματος. Γι’ αυτό τον λόγο έχει δώσει οδηγία στις ενορίες να βγάλουν φωτοτυπίες ένα πρότυπο δήλωσης για απαλλαγή από το μάθημα. Ετσι, οι γονείς θα μπορούν να το βρουν στο επιτροπάτο –όπως γράφει –και στη συνέχεια θα μπορέσουν να το δώσουν στο σχολείο. Α, ο Σεραφείμ είναι και μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αυτή την περίοδο και όπως έγραψε στην επιστολή προς τον Γαβρόγλου αναμένεται να θέσει το ζήτημα και στην προσεχή συνεδρίαση του Φεβρουαρίου. Κι άλλα μπλεξίματα για τον υπουργό! Αυτά βλέπει ο παλιός φίλος Νίκος Φίλης και χαίρεται τελικά που «αναδομήθηκε»…